Wednesday, December 16, 2020

Posna sarma


Posna sarma popularna, kako naziv kaže, tokom posta.

Ima dosta recepata i puno mogućnosti.

Možete kombinovati sastojke po svom ukusu.

Nema tu nekih pravila kojih se treba držati.

Ovo je jedan vrlo jednostavan recept.

Više recepata, možete videti ovde.


Posna sarma, sastojci (za 15 komada):

1 manja glavica crnog luka

1 komad praziluka (cca 10 cm dužine)

2-3 kašike ulja

1 kašičica slatke začinske paprike

20 kašičica pirinča po izboru

po ukusu: so, ljuta mrvljena paprika, beli luk, ruzmarin, biber,...

15 listova kiselog  kupusa (*plus za oblaganje šerpe)

2 lovorova lista

Priprema:

Sitno iseckani crni luk i praziluk pržite na vrelom ulju dok omekša i porumeni.

Dodajte slatkiu papriku, propržite par sekundi, pa umešajte opran pirinač i sve ostale začine.

Listove očistite od žila i uvijajte sarmice na uobičajen način.

U zavisnosti od veličine listova, stavljate po jednu punu kašičicu fila ili više.

Ređajte u šerpu/lonac koji ste obložili listovima kupusa.

Dodajte listove lovora, prekrijte listovima kupusa, nalijte vodom da ogrezne i kuvajte dok kupus ne omekša.

Ja kuvam u ekspres loncu oko pola sata.



Napomene:

Količine su okvirne, prilagodite ih potrebama i ukusu.

Uz kiseli kupus se odlično slažu razne projice.

Uz posnu varijantu, preporučujem posne projice koje možete obogatiti raznim biljnim dodacima poput povrća ili biljnih sireva.


Recept za posnu sarmu sa prazilukom se nalazi ovde.




No comments:

Post a Comment