Wednesday, December 30, 2020

Cimet zvezdice



Da li i vama cimet, đumbir, kardamom... mirišu na praznike?
Cimet obično vezujem za zimu i zimske praznike.
Pa u to ime - cimet zvezdice.


Cimet zvezdice, sastojci:

1 jaje

1 žumance

250 g šećera u prahu

1 kesica vanilin šećera

250 g mlevenog lešnika

1 kašika kakao praha

1 kašičica cimeta1 kašičica rendane korice limuna

po ukusu: mleveni kardamom, đumbir...


Premaz:

1 belance

150 g šećera u prahu

1 kašičica limunovog soka

50 g seckanog lešnika

po potrebi celi lešnici

Priprema:

Umutite jaje, žumance i šećer u prahu.

Potom dodajte redom sve navedene sastojke i sve lepo sjedinite.

Dobićete čvrstu smesu.

Papir za pečenje pospite šećerom u prahu, stavite smesu, pospite ponovo šećerom u prahu, prekrijte papirom za pečenje i razvijte oklagijom oko 1 cm debljine.


Umutite belance sa šećerom u prahu, na kraju dodajte limunov sok.

Premažite preko kore koju ste razvili i secite zvezdice modlom ili neke druge oblike.

Sečenje zahteva malo više strpljenja.

Cimet zvezdice pospite seckanim lešnicima i u sredinu svake stavite po jedan ceo lešnik.

Zvezdice sušite u rerni na 80-100 stepeni oko pola sata uz često otvaranje rerne.

Temperaturu prilagodite svojoj rerni.

Cimet zvezdice treba da se suše, ne da se peku.

Ukoliko je temperatura jača, zvezdice će malo izgubiti oblik, ali to neće uticati na ukus.

Ukoliko volite suvlje zvezdice, sušite ih duže.

Napomene:

U zavisnosti od veličine jaja, varira i količina mlevenih lešnika, pa je savet da ih dodajete postepeno.

Koristila sam pečene sitno mlevene lešnike.

Umesto lešnika možete koristiti orahe, bademe ili neku kombinaciju.

Što se tiče začina, prilagodite ih svom ukusu.



No comments:

Post a Comment