Cimet zvezdice, sastojci:
1 jaje
1 žumance
250 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
250 g mlevenog lešnika
1 kašika kakao praha
1 kašičica cimeta1 kašičica rendane korice limuna
po ukusu: mleveni kardamom, đumbir...
Premaz:
1 belance
150 g šećera u prahu
1 kašičica limunovog soka
50 g seckanog lešnika
po potrebi celi lešnici
Priprema:Umutite jaje, žumance i šećer u prahu.
Potom dodajte redom sve navedene sastojke i sve lepo sjedinite.
Dobićete čvrstu smesu.
Papir za pečenje pospite šećerom u prahu, stavite smesu, pospite ponovo šećerom u prahu, prekrijte papirom za pečenje i razvijte oklagijom oko 1 cm debljine.
Umutite belance sa šećerom u prahu, na kraju dodajte limunov sok.
Premažite preko kore koju ste razvili i secite zvezdice modlom ili neke druge oblike.
Sečenje zahteva malo više strpljenja.
Cimet zvezdice pospite seckanim lešnicima i u sredinu svake stavite po jedan ceo lešnik.
Zvezdice sušite u rerni na 80-100 stepeni oko pola sata uz često otvaranje rerne.
Temperaturu prilagodite svojoj rerni.
Cimet zvezdice treba da se suše, ne da se peku.
Ukoliko je temperatura jača, zvezdice će malo izgubiti oblik, ali to neće uticati na ukus.
Ukoliko volite suvlje zvezdice, sušite ih duže.
Napomene:
U zavisnosti od veličine jaja, varira i količina mlevenih lešnika, pa je savet da ih dodajete postepeno.
Koristila sam pečene sitno mlevene lešnike.
Umesto lešnika možete koristiti orahe, bademe ili neku kombinaciju.
Što se tiče začina, prilagodite ih svom ukusu.
No comments:
Post a Comment