kolačići

Saturday, October 14, 2017

Čoko plazma torta


Čoko plazma torta je po meni svaka torta koja u sebi sadrži čokoladu i plazma keks.
Ovo nije reklama za pomenuti keks, da ne bude zabune.
Ukus plazma keksa volim isključivo u plazma torti, ali onoj iz prošlosti.
U tortama i kolačima aroma ovog keksa ne dolazi uvek do izražaja.
Već neko vreme je jako popularna torta pod ovim nazivom koja se priprema od gotovih kora, a fil se ne kuva.
Slična je čoko-moko torti.
Čini mi se da u njoj nema čokolade ako ne računamo kakao u korama i čokoladno mleko.


Već sam pisala recept pod ovim nazivom, ali tamo imam drugačije filove.
Ukoliko vas zanima i taj recept, možete ga videti ovde.

Ovog puta sam sastojke malo drugačije iskombinovala.
Možete ispeći više tankih korica ili četiri malo deblje.
Kako vam odovara.
Meni se više dopadaju torte koje imaju tanke kore i tanak fil.
Ukus je potpuno drugačiji.
Nekada pravim ovako, nekada onako.


Čoko plazma torta
Sastojci za biskvit (4 ili više kora prečnika cca 25 cm):
12 jaja
12 kašika šećera
12 kašika ulja
6 kašika brašna
6 kašika kakaoa
vanilin šećer
1 kašičica praška za pecivo

Sastojci za fil1:
6 jaja
350 g šećera
350 g čokolade
350 g margarina ili putera

Sastojci za fil2:
6 dl slatke pavlake
300 g mlevene plazme
100 g šećera u prahu (ili po ukusu)

Za prelivanje kora:
2 dl čokoladnog mleka


Čoko plazma torta, priprema
Priprema biskvita:
Za biskvit odvojite žumanca od belanaca.
Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi.
Žumanca sjednite sa ostalim sastojcima.
Belanca dodajte u smesu od žumanaca i lagano izmešajte.
Kore pecite u modli koju ste premazali masnoćom i posli brašnom ili obložili papirom za pečenje.
Kore pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 6-7 minuta.
Koliko puta pečete, toliko puta mutite smesu.
Možete peći deblje kore, pa seći na pola.

Priprema fila 1:
Umutite jaja i šećer.
Kuvajte na pari desetak minuta, pa dodajte čokoladu.
Mešajte i kuvajte dok se čokolada ne otopi.
U prohlađen fil dodajte maslac/margarin i mešajte dok se on ne otopi.

Priprema fila2:
Umutite slatku pavlaku sa šećerom (ne jako čvrsto).
Umešajte keks.


Tortu filujte kako želite - svaku koru poprskajte čokoladnim mlekom, premažite fil1, pa fil2...
Ili mažite filove naizmenično, na jednu koru fil1, na drugu koru fil2 i tako dok ne utrošite sve sastojke.

Tortu dekorišite po želji.

Količina je za oko 3 kg torte.


Napomene:
U čokoladno mleko možete dodati malo instant kafe.
Ove kore baš volim, njih mogu da jedem bez fila, samo sa džemom na primer.
Ukoliko želite samo čokoladnu tortu, izostavite fil sa plazmom i napravite duplu meru čokoladnog fila.

Presek je od ostataka zato je keks fil samo na jednom mestu.

Frozen figure su kupljene.


No comments:

Post a Comment