kolačići

Saturday, August 18, 2018

Letnja pita


Letnja pita jer nisam znala kako drugačije da je nazovem.
Nastala je od sastojaka koji su danima bili u frižideru.
Nisam bila raspoložena za kuvanje više jela, pa sam odlučila da sve to izmešam i ispečem u rerni.


Letnja pita, sastojci:
1 manji patlidžan, oko 300g
1 manja tikvica, oko 200g
1 veća paprika, oko 150 g
1 paradajz, oko 100 g
1 šolja pšeničnog griza
1/2 šolje brašna
1/3 šolje ulja
4 jajeta
po 1/2 kašičice soli, bibera i origana
1 kašičica praška za pecivo
250 g feta sira.
*šolja je od 2dl


Priprema:
Oljuštite patlidžan i tikvicu, pa izrendajte krupno.
Ocedite ih dobro.
Paradajz i papriku isecite na sitnije kockice.
Jaja umutite, feta sir isecite na manje kockice.
Sjedinite/izmešajte sve sastojke.
Pitu pecite u većem plehu (koristila sam pleh dimenzija 25*35) koji ste obložili papirom za pečenje na 220 stepeni oko 25 minuta.
Ukoliko se odlučite za manji pleh, pecite je duže.


Monday, August 13, 2018

Brza torta sa malinama


Brza torta sa malinama je nastala u trenutku.
Mada, prvobitna verzija je bila malo drugačija.
Imala sam u planu da gore i dole bude kora od belanaca i kokosa prelivena mlekom, a žuti fil sa žumancima.
S obzirom da sam ograničena zbog povrede noge, odlučila sam da pojednostavim tortu, pa sam umesto pomenute kore koristila keks.
Za pripremu ove torte biće vam dovoljno 30-tak minuta.


Brza torta sa malinama, sastojci:

Fil sa malinama:
500 g malina
6 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
2 pune kašike gustina
2 dl vode
1 kašika margarina ili maslaca

Fil sa pudingom:
3 dl mleka
3 kašike šećera
1 kesica pudinga od vanile
1 kašika margarina ili maslaca
50 g šlaga u prahu (plus mleko prema uputstvu sa pakovanja)

18 piškota
18 keksa (slični dimenzija kao piškote)
po potrebi mleko za umakanje


Priprema:
Za fil sa malinama u šerpicu stavite maline šećer i vanilin šećer.
Sjedinite vodu i gustin, pasipajte u maline i kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja.
U vreo fil stavite maslac i mešajte dok se on ne otopi.

Za fil sa pudingom, stavite 2 dl mleka i šećer da provri.
Puding razmutite u 1 dl mleka, pa sipajte u mleko koje je provrilo i skuvajte ga.
U vreo puding dodajte maslac i mešajte dok se ne istopi.
Ohladite puding.
Šlag umutite prema uputstvu sa pakovanja i sjedinite ga sa ohlađenim pudingom (umutite sve mikserom).


Tortu možete filovati na tacni ili u modli za hleb kao što sam ja.
Ređala sam 3*3 keksa.
Modlu sam obložila folijom i filovala je na sledeći način:
keks, fil od malina, piškote, žuti fil, piškote, fil od malina, keks.
Keks i piškote umačite u mleko pre ređanja.

Tortu ohladite u frižideru nekoliko sati, okrenite je na tacnu i dekorišite po želji - šlagom, malinama...




Thursday, August 9, 2018

Kljukuša


Ova kljukuša je od krompira.
Možete je pripremati tokom svih godišnjih doba.
Recept sam dobila davno od drugarice koja živi u Bosni.
Mislim da je nisam pravila 10-tak godina.
Precizne mere nisu potrebne jer ne može da ne uspe kako god da je napravite.


Kljukuša, sastojci:
1 kg krompira
1 manja glavica crnog luka
3 jajeta
3-4 kašike brašna
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
3 kašike ulja



Priprema:
Krompir oljuštite i izrendajte na krupno.
Crni luk iseckajte sitno ili izrendajte.
Jaja umutite viljuškom.
Sjedinite sve sastojke osim ulja.
Veći pleh obložite papirom za pečenje i izlijte smesu, pa je lepo rasporedite.
Poprskajte uljem.
Kljukušu pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 25 minuta.
Služite je toplu uz salatu, varivo,prilog po želji.

Ja sam uz kljukušu služila dinstane lisičarke.

Prijatno!




Saturday, July 28, 2018

Salata od patlidžana i tikvica


Salata od patlidžana i tikvica se može napraviti na više načina.
Patlidžan i tikvice može ispeći u rerni ili skuvati u začinjenoj kipućoj vodi.
Takođe, možete je začiniti na više načina.
Predlažem sledeću kombinaciju.


Salata od patlidžana i tikvica, sastojci:
1 patlidžan, oko 500 g
1 tikvica, oko 300 g
1 šolja kukuruza šećerca, oko 150 g
1 list lovora
2 čena belog luka
1 mala glavica crnog luka
so i biber po ukusu
2 kašike ulja
sok od 1/2 limuna ili limete
1-2 kašike sirćeta (po izboru)


Priprema:
U šerpu sipajte oko 1l vode, posolite je, dodajte lovorov list, a kada provri dodajte patlidžan i tikvicu isečene na kockice (patlidžan ljuštim, tikvicu ne, osim kada je kora oštećena).
Kuvajte oko pet minuta.
Ocedite povrće.
Dodajte sitno iseckan crni i beli luk, so, biber, ulje, sok od citrusa i sirće.
Izmešajte sve sastojke.

Salatu možete služiti i toplu i hladu.


Napomene:
U salatu možete dodati i peršunov list, ali nisam ga imala, pa sam stavila listove matičnjaka.
Htela sam da je začinim sokom od limuna, ali se u frižideru našla limeta.
Koristila sam balsamiko sirće.
Možete dodati i kockice belog sira, npr. fete, ukoliko volite.
Dinja je samo za ukras.



Monday, July 16, 2018

Plazma torta


Plazma torta je bila jako popularna pre više od 20 godina.
Čini mi se da se sada ređe pravi nego ranije, najčešće bez jaja.
Svi su čuli za plazma tortu ukoliko je nisu probali.

Za mene je originalni recept za ovu tortu onaj koji smo prvi dobili i po kom smo je uvek pravili.

Vremenom sam promenila recept i pravim je na sledeći način.
(originalni recept se nalazi na kraju posta.)


Plazma torta, sastojci:
3 jajeta
150 g šećera u prahu
200 g margarina ili putera (plus 50 g šećera u prahu)
150 g seckanih oraha
150 g suvog grožđa
450 g mlevenog plazma keksa
1 dl soka od pomorandže.


Priprema:
Penasto umutite jaja i šećer u prahu.

Skuvajte dok se fil ne zgusne, 10-15 minuta od momenta kada fil počne da dobija na volumenu.

Ohladite fil.

Za to vreme umutite margarin/puter sa šećerom u prahu, pa ga sjedinite sa ohlađenim filom.

U posebnoj posudi sjednite, orahe, suvo grožđe, plazma keks i sok od pomoranže.

Potom izmešajte sve sastojke.

Plazma tortu oblikujte na tacni ili u modli.

Ostavite je da se stegne u frižideru, najbolje preko noći.

Dekorišite je šlagom ili po želji.


Originalni recept za plazma tortu
6 žumanaca
250 g šećera u prahu
250 g margarina
300 g mlevene plazme
100 g seckanih oraha
100 g suvog grožđa
1 dl soka od pomorandže.

Priprema:
Žumanca umutite sa šećerom u prahu.
Pa sjednite sa omekšalim margarinom.
Umešajte plazma keks, orahe, suvo grožđe i sok.
Oblikujte tortu i ukrasite je šlagom ili umućenim belancima (sa šećerom).


Post nije sponzorisan.