Salata od patlidžana i tikvica se može napraviti na više načina.
Patlidžan i tikvice može ispeći u rerni ili skuvati u začinjenoj kipućoj vodi.
Takođe, možete je začiniti na više načina.
Predlažem sledeću kombinaciju.
Salata od patlidžana i tikvica, sastojci:
1 patlidžan, oko 500 g
1 tikvica, oko 300 g
1 šolja kukuruza šećerca, oko 150 g
1 list lovora
2 čena belog luka
1 mala glavica crnog luka
so i biber po ukusu
2 kašike ulja
sok od 1/2 limuna ili limete
1-2 kašike sirćeta (po izboru)
Priprema:
U šerpu sipajte oko 1l vode, posolite je, dodajte lovorov list, a kada provri dodajte patlidžan i tikvicu isečene na kockice (patlidžan ljuštim, tikvicu ne, osim kada je kora oštećena).
Kuvajte oko pet minuta.
Ocedite povrće.
Dodajte sitno iseckan crni i beli luk, so, biber, ulje, sok od citrusa i sirće.
Izmešajte sve sastojke.
Salatu možete služiti i toplu i hladu.
Napomene:
U salatu možete dodati i peršunov list, ali nisam ga imala, pa sam stavila listove matičnjaka.
Htela sam da je začinim sokom od limuna, ali se u frižideru našla limeta.
Koristila sam balsamiko sirće.
Možete dodati i kockice belog sira, npr. fete, ukoliko volite.
Dinja je samo za ukras.
Hvala :)
ReplyDelete