kolačići

Monday, January 30, 2017

Sirup protiv kašlja


Sirup protiv kašlja u kom su glavni sastojci uprženi šećer, žalfija i lovorov list.
Sećam se da nam je baba pravila karamel čaj kada smo bile bolesne.
Većina uprženi šećer preliva mlekom.
Moja baba nije volela mleko, a ne volim ga ni ja.
Karamel čaj sa limunom je dobro rešenje, a sirup protiv kašlja još bolje.
Ni jedno ni drugo ne može da škodi.
Baba je često preporučivala i komad slanine koji će postepenim topljenjem u ustima obložiti grlo i rešiti probleme.
Eto, za nekoga slanina, za nekoga čaj, a za nekoga sirup.
Poznato je da kod tradicionalnih recepata i saveta nema greške.


Sastojci:
1 šolja šećera
1 šolja vode
10-tak listova lovora
2 kašike čaja od žalfije

*šolja 2 dl cca, 150 g šećera cca.
**čaj od žafije=sušena žalfija


Sirup protiv kašlja, priprema:
Upržite šećer na uobičajen način - pržite ga dok ne dobije lepu braon boju, ali pazite da ne zagori.
Sipajte šolju vode.
Poklopite i kuvajte dok se šećer ne otopi.
Potom dodajte lovorov list i čaj od žalfije.
Kuvajte desetak minuta.
Sirup držite u poklopljenoj posudi (u kojoj se kuvao) dok se ne ohladi.
Zatim ga procedite sipajte u flašicu ili teglicu..
Preporuka je da se sirup protiv kašlja pije 3 puta na dan - jedna kašičica pola sata pre jela.


Ukoliko do sada niste pripremali karamel čaj, okvirne mere bi bile 1 kašika šećera, 2,5 dl vode i limun po ukusu.


Više o pomenutom sirupu možete pročitati i na internetu.
Količine sastojaka se manje-više razlikuju, ali suština je ista.

Recept je objavljen na portalu Danas.rs.


Iskustva osoba koje su koristile ovaj i slične sirupe (i čajeve), možete pročitati u nastavku.
(Recept je podeljen u fb grupi Gastronomad.)

Dragana Todosijević: Bolji od bilo kojeg sirupa iz apoteke.

Milica Pejković Begović: Nešto slično sam pravila, samo ide med, a ne ide lovor, ali znam da je i lovor odličan! Super Kristina, hvala.

Mira Selesi Rudnjanin: Hvala, Kristina Gašpar...vec desetak dana kasljem i sirup iz apoteke mi ne pomaze.

Ljubica Ljubisic: Cesto pravim ovo kada imamo problema sa grlom (bolno grlo, promuklost ... ) i pomaže. Receptura koju imam je na 3-4 kašike šećera idu 3-4 lovora i 1 kašika žalfije, vaša verzija je jača pa time verovatno i delotvornija. I dobila sam savet da se pije u malim gutljajima više puta na dan. Želim brz oporavak.

Jagodica Bobica: Moze za decu, ja dajem svojoj deci samo u to dodam i kasicicu caja od nane!

Dusica Dimitrijevic: Moja ćerka ima 14 meseci i pila je to,pokazalo se za sad ok.

Biljana Marjanovic Mandic: Vec duze vreme pravim ovaj sirup, mere su kao vase,osim sto po mom receptu potrebno je da sirup pre cedjenja odstoji bar 5-6 sati..mogu i deca da ga koriste,ja sam ga svojoj deci davala i jos uvek ga piju po potrebi naravno .. Pozdrav.

Валерија Дејана: I ja sam pravila.

Dusica Dimitrijevic: Pravila i dobar se pokazao kod mog deteta od 14 meseci,al ide 250 ml vode prokuvati i dodati 5 lovora kuvati jos 7-10min malo da odstoji i dodati u to sok od limuna i 5 kašika smedjeg secera. Uzima se po jedna kašičica 3-5x na dan.

Mirjana Gnjatović: Ja skuvam 2deci vode sa 6 lovorovih listova pa sklonim sa ringle dodam 6 kašika smeđeg šecera mešam dok se šecer neistopi i tu ucedim limun i pijem po nekoliko puta na dan odlična stvar.

Sonja Knezevic: Odavno sam isprobala ovaj "sirup" i zaista mi je pomogao.

Tatjana Čukić: Napravila.
Vrlo je lepog ukusa ali dosta sladak tako da sam i ja na kraju dodala i sok od limuna, ne može da škodi.

Andrijana Gavrilovic: Ja ovako nesto slično pravim samo sa medom umjesto šećera. Uvijek ga imamo u frižideru.

Ana Novovic Ex Stankovic: Ja slicno pravim godinama, samo sto umesto zalfije dodam dva limuna isecena na kolutice. Odlican je kod napada suvog kaslja!

Vera Ciric: Da.pravila sam, i pomogao mi je par puta,ali ako je ozbiljniji kašalj, ovo NE POMAŽE.

Spomenka Miseljic: Ja dodam još i kašiku bijelog sljeza.

Gordana Radovanović Đurić: najbolji recept protiv kašlja isključivo taj koristimo svi kad kašljemo iako su mi deca lekari i oni ga prave.

Irrena Ivka:Jos je bolje ako je zuti secer. Godinama ga vec pravim. Odlican je. Samo sto ja imam recept za manju kolicinu. 250gr zutog secera, 2,5dl vode, kasicica zalfije i 2-3 srednja lovora. Kad se secer istopi, dodati sve ostalo. Vazno je da vri 3minuta. Recept sam dobila kad sam deci kupovala Todoxin u apoteci Todora Jovanovica.

Dušica Milić: Ćao devojke juče sam baš pročitala ovaj recept od Kristine i napravila ga pošto mi dete kašlje. Evo juče i danas što ga pila par puta izbacuje šlajm napolje . Odličan je hvala, Kristina Gašpar.

Dana Drobnjak: Juče napravila, danas mi je bolje, hvala Kristina.

Ljubina Buba Radulov: Moja su deca (sada već odrasle osobe) mnogo volela ovaj starinski sirup. Dok se zakaslju traže da im ga spremim. Recept je bio 10 kas vode, 5 kašika šećera i 5 listova lorbera prokuvati par min, ostaviti da se prohladi i 3 pita dnevno mala kašika za decu a velika za odrasle.
Neka bude i posebno :).

Friday, January 27, 2017

Tradicionalni recepti


Beograd, 26. januar 2017. – treći put zaredom, u hotelu Zira u Beogradu, održano je proglašenje najboljih recepata koji su tokom 2016. godine objavljivani na portalu Recepti i Kuvar online.
Više o izboru najboljih recepata možete pročitati na portalu Recepti i Kuvar online.

Fotografija: Recepti i Kuvar online

Nakon proglašenja najboljih recepata godine, Miodrag Ilić je predstavio akciju Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, koja će trajati tokom cele 2017. godine i koja će se završiti izdavanjem knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje/Traditional Serbian Cookbook.
A šta su tradicionalni recepti, možete pročitati ovde.



(Privremeni dizajn korica knjige, finalni će biti izmenjen)

Nakon oficijelne prezentacije, više od 30 zvanica, predstavnika privrednih organizacija, institucija i medija, bili su u prilici da degustiraju neka od najboljih jela i slatkiša tradicionalne domaće srpske kuhinje, pripremljenih po tradicionalnoj recepturi iz starinskih kuvara. Na meniju su bili: reform torta, rum torta, vanilice, medenjaci, starinski (suvi) kolači, zeljanik, itd.., koje je pripremila Kristina Gašpar.
Saopštenje: Miodrag Ilić, Recepti i Kuvar online.

Fotografija: Recepti i Kuvar online








Fotografija: Recepti i Kuvar online

Recept za keks sa lešnikom (i čokoladom), možete videti ovde.

Thursday, January 26, 2017

Keks sa lešnikom


Keks sa lešnikom je nastao tako što sam listala prababinu svesku sa receptima i neke stare kuvare.
Dobila sam zadatak da napravim neke od starinskih torti i kolača za predstavljanje projekta/knjige "tradicionalni srpski recepti".
(Više o projektu, možete videti na sajtu Recepti i kuvar.)
Starinski kolači su se prilično razlikovali od savremenih.
S obzirom na uslove u kojim su živeli, nisu imali frižidere, sasvim je normalno što su pravili kolače koji se mogu čuvati na sobnoj temperaturi.
Najčešće su se pripremali suvi kolači poput keksa, vanilica, medenjaka...
Recepti za keks su manje-više isti.
Osnovni sastojci su: mast/maslac, šećer, brašno i jaja.
Začini i oblici po ukusu i izboru.
U to vreme (pre oko 100 godina) nije postojao margarin već su se koristili puter i mast (obična svinjska mast ili mast od sala u zavisnosti od vrste kolača).


Keks sa lešnikom - čitala sam recept za keks, a potom je usledio recept za kiflice sa lešnikom (od belanaca).
Jednostavno sam došla na ideju da napravim keks sa lešnikom.
Pola količine sam umočila u otopljenu čokoladu, a drugu polovinu sam uvaljala u prah šećer (začinjen vanilom).
Keks umočen u čokoladu, ostaje hrskav.
Keks koji se uvalja u prah šećer, postaje mek (topi se u ustima).
Kada pečete lešnik za ovakvu vrstu kolača, ispecite ga malo jače kako bi aroma lešnika bila intenzivnija.


Keks sa lešnikom, sastojci:
75 g masti ili putera
75 g šećera u prahu (od toga je 10 g vanilin šećer)
40 g sitno mlevenog lešnika
1 jaje
150 g brašna


Keks sa lešnikom, priprema:

Sjedinite masnoću, šećer, lešnik i jaje.

Penasto umutite smesu.

Potom dodajte brašno i umesite glatko testo.

Testo razvijte na podlozi koju ste posuli brašnom.

Debljina je po želji i ukusu.

Testo najčešće razvijam cca 3-5 mm debljine (može i deblje).

Modlicama secite oblike i ređajte u pleh.

Keks sa lešnikom pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 12 minuta.

Keks možete uvaljati u šećer u prahu koji ste začinili vanilom ili ga umočiti u otopljenu čokoladu.

Savet:
Kako biste lešnik samleli što sitnije, sjedinite ga sa šećerom u prahu i sameljite u nekom procesoru za hranu (npr. u mlinu za kafu).


Često me pitaju koju čokoladu koristim jer im se dopada ukus.
Nije svaka čokolada ista - nema istu aromu.
Ako je u kolaču/torti akcenat na čokoladi, trebalo bi koristiti neku finu čokoladu.
Za keks, preporučujem čokoladu sa 70 posto kakao delova.
Proizvođača vidite na fotografiji.



Recept se nalazi i na portalu Danas.rs 

Tuesday, January 17, 2017

Pržene noklice od sira


Pržene noklice od sira su konačno stigle na red.

U pitanju je recept iz Savremenog kuvara (Savremeni kuvar, Prosveta, reprint izdanje, Beograd 1986.).

U pomenutom kuvaru se može naći dosta toga zanimljivog, pa ako ga imate, a niste do sada otvorili, prelistajte ga za početak...

Pržene noklice od sira se pripremaju od kuvanog testa.

Noklice možete i kuvati kao što piše u receptu.

Prilog je po želji.


U kuvaru preporučuju kombinaciju prženih noklica i povrća.

Meni se dopada ukus noklica i ljutenice.

Ako volite crni luk, dodajte ga prilikom služenja.

Originalni recept sam malo promenila, tačnije, dodala sam mleveni biber i ljutu papriku u testo.
Pržne noklice sa sirom sam posula rendanim sirom i poprskala sokom od limuna.

Napravila sam pola mere.
Recept (sastojke i način pripreme) možete videti na fotografiji.



Nakon prženja, noklice sam stavljala na kuhinjski ubrus kako bi se ocedio višak ulja.
Ali napominjem da ovo testo skoro ne upija masnoću.

Prvi put sam pržila testo pripremljeno na ovaj način i zadovoljna sam(nisam pržila ni tulumbe).

Testo nije masno, vazdušasto je i ukusno.


Jedino što retko kada nešto pržim.
A kada pržim, to obavljam pored otvorenog prozora.

Pretpostavljam da se testo može razviti, seći na komade i peći u rerni.

Takođe, noklice bih kuvala u začinjenoj vodi i sjedinila sa nekim sosom.

Ima dosta mogućnosti za kombinovanje.

Sve u svemu, ideja mi se baš dopada.

Ako do sada niste pripremali pržene noklice od sira, preporučujem da ih napravite.
Mera je dovoljna za 4 osobe.



Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvaronline.

Wednesday, January 11, 2017

Podvarak


Podvarak pripremljen samo od mesa i kiselog kupusa ima jak ukus.
Pirinač, običan ili integralni, "ublažava" ukus ovog dobro poznatog specijaliteta.
Kada ga pripremate, ne morate precizno meriti sastojke, već ih možete stavljati po potrebi, želji i ukusu.
Dajem vam okvirne mere za jedan od načina pripreme podvarka.
Recept i slike su od pre dve godine.
Podvarak je tek sada stigao na red da se objavi.


Podvarak, sastojci:
1-2 kg dimljenog mesa sa kostima (ili bez, kako ko voli, može i kolenica);
100 g slanine;
2 kg seckanog kiselog kupusa (ili ribanca);
1 šolja integralnog pirinča (2 dl);
2 čena belog luka;
1/2 kašičice mrvljene ljute paprike;
1 kašičica kima;
1 list lovora.
*ukoliko se odlučite za običan pirinač, koristite 1/2 šolje



Priprema:
Suvo meso preliti vodom da ogrezne i kuvati oko sat vremena.
Dok se meso kuva, propržiti slaninu sa kimom, dodati kupus, iseckan beli luk, lovorov list i ljutu papriku.
Kupus dinstati oko pola sata.
Pirinač preliti sa 3 dl vode i kuvati ga dok ne upije vodu.
Sjediniti pirinač i kupus.
Sipati u pleh prečnika oko 30 cm.
Meso iseći na komade željene veličine i poređati preko kupusa.
Sipati 2-3 dl vode u kojoj se kuvalo meso.
Peći na 200 stepeni oko sat vremena uz povremeno mešanje i dodavanje vode, po potrebi.


Napomene:
Ko ne voli pirinač, ne mora ga stavljati, ali ukoliko ga volite i ukoliko do sada niste pripremali podvarak na ovaj način, savetujem da ga pripremite. 

Količinu pirinča možete smanjiti ili povećati po želji.

Običan pirinač ne treba prethodno kuvati.

Takođe, u zavisnosti od ukusa, kada pržite slaninu, možete dodati i malo crnog luka.

A kao salata - najčešće crni luk ili ljuta paprika.

Ukoliko pripremate podvarak bez mesa, savetujem da obavezno stavite pirinač jer će imati puniji ukus.


Recept se nalazi i na portalu Danas.rs

Monday, January 9, 2017

Čorba od povrća


Čorba od povrća posle jake praznične hrane...
Vrste povrća, začine i količine, prilagodite ukusu i potrebama.
A ako vas grip nije zaobišao i ne znate koju biste supu ili čorbu napravili (osim standardne pileće), preporučujem ovo jelo.
Brzo i jednostavno.
Nema greške šta god da iskombinujete.
U skoro sve supe/čorbe dodajem đumbir u prahu i kurkumu, ali ako su vam ukusi jaki, izostavite ih.


Čorba od povrća, sastojci:
4 šargarepe
1 manji koren celera
1 manji crni luk
1 čen belog luka
3 špargle ili neko drugo povrće po izboru (npr. boranija)
so, biber, mešavina začina, peršunov list
2-3 kašike ulja


Čorba od povrća, priprema:
Šargarepu i celer isecite na manje komade.
Pržite nekoliko minuta na vrelom ulju.
Dodajte iseckan crni i beli luk.
Sipajte 1 l vode i kuvajte 15-tak minuta.
Potom dodajte komade špargli, dodajte još oko 1/2 l vode i začinite po ukusu.
Kuvajte oko pet minuta, pa dodajte knedle po izboru ili testeninu.

Preporučujem knedle - passatelli.


Ukoliko umesto špargli koristite boraniju, stavite je kada i luk.

Po želji, u čorbu možete staviti još neko povrće.

Ukoliko želite čorbu sa mesom, zajedno sa šargarepom i celerom možete propržiti komade pilećeg mesa, npr.

Čorba nije masna.
Akcenat je bio na ulju -  za slikanje sam odlila  najmasniji deo čorbe.