kolačići

Thursday, December 28, 2017

Lešnik torta


Lešnik torta - neodoljivog ukusa i mirisa.
Odličan spoj pečenih lešnika, čokolade i karamela.
Recept je kreiran za jednu posebnu priliku.
A može da ulepša i vašu prazničnu trpezu.


Sastojci za 4 kore:
16 belanaca
400 g šećera
400 g krupnije mlevenog lešnika
4 kašike brašna

Sastojci za čokoladni fil:
16 žumanaca
280 g šećera u prahu
300 g čokolade
300 g margarina/maslaca

Sastojci za karamel fil:
250 g šećera
1,5 dl vode/mleka
1 kašičica vanilin šećera
200 g margarina/putera
100 g seckanog lešnika
300 g mlevenog keksa
2,5 dl slatke pavlake



Priprema kora:
Za svaku koru umutite po 4 belanceta u čvrst sneg.
Dodajte 100 g šećera, mutite dok se on ne otopi, pa dodajte 100 g lešnika i 1 kašiku brašna.
Koru pecite u modli prečnika 26-28 cm (koju ste obložili papirom za pečenje ili premazali masnoćom i posuli brašnom).
Pecite je u zagrejanoj rerno na 150-175 stepeni 20-tak minuta.

Priprema čokoladnog fila:
Penasto umutite žumanca u šećer u prahu.
Kuvajte na pari dok se fil ne zgusne, pa dodajte čokoladu i kuvajte uz neprekidno mešanje dok se čokolada ne otopi.
Ohlađen fil sjedinite sa umućenim margarinom maslacem.

Priprema karamel fila:
Karamlizujte šećer, pa dodajte vodu/mleko.
Kuvajte na niskoj temperaturi dok se karamel ne otopi.
Dodajte vanilin šećer i maslac/margarin.
Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Kada se smesa skroz ohladi, umešajte mleveni keks i lešnike.
A potom sjedinite sa umućenom slatkom pavlakom

Tortu filujte na sledeći način: kora, čokoladni fil, karamel fil... Završite korom.

Dekorišite je po izboru - čokoladnom glazurom, šlagom...

Ja sam se odlučila za čokoladnu dekoraciju.


Napomene:
Uvek koristim pečeni lešnik zbog arome.
Mleveni keks koristite onaj koji volite (koristila sam plazmu).







No comments:

Post a Comment