kolačići

Thursday, March 9, 2017

Testo sa jabukama


Testo sa jabukama - jednostavno, brzo i ukusno.
"Testo" jer nije pita, a ni klasičan kolač.
Počeli smo da pravimo pitu sa jabukama od tegljenih kora.
S obzirom da smo bili vremenski ograničeni, odlučila sam da ubrzam proces - da dodam malo kvasca.
Moj učenik je predložio da jabuke budu iseckane na kockice.
I eto tako je nastalo ovo "čarobno" testo sa jabukama.
Ova poslastica je slučajno posna.
Lakše mi je da nešto napravim nego da objasnim/napišem.


Sastojci:
500 g brašna
1 kašičica soli
3 dl mlake vode
2 kašike šećera
5-10 g kvasca
3 kašike ulja

500 g očišćenih jabuka, iseckanih na kockice
2 kesice vanilin šećera
1-2 kašičice cimeta


Priprema:
Izmešajte brašno i so.
Kvasac i šećer razmutite u mlakoj vodi.
Sjedinite sve sastojke i umesite testo.
Premažite ga uljem, upakujte i ostavite da naraste (15-tak minuta).
Testo podelite na 3 dela, napravite jufkice i premažite ih uljem.

Svaku jufkicu razvijte  što tanje (više u dužinu nego u širinu).
Prilikom razvijanja, površinu posipajte brašnom po potrebi.

Premažite sa 1-2 kašike ulja, pobacajte *izdinstane jabuke po celoj površini i uvijte rolnicu.

Postupak je isti za sve tri jufkice.

Rolnice možete uvijati (kao na slici) ili napraviti oblik po želji.

Gotove rolnice premažite uljem i stavite u hladnu rernu.
Uključite je na 180-200 stepeni.
Kada rerna dostigne izabranu temperaturu, pecite još 15-20 minuta.

Prohlađenu poslasticu/obrok lomite ili secite.
Po želji je možete posuti šećerom u prahu i cimetom.

*Jabuke izdinstajte dok se testo odmara- stavite u šerpu jabuke, cimet i vanilin šećer.
Dinstajte ih oko pet minuta na jačoj temperaturi uz povremeno mešanje.
Dužina dinstanja varira u zavisnosti od vrsta jabuka.

**Možete koristiti jednu vrstu jabuka ili kombinovati više vrsta. 
Uvek biram kiselije jabuke.

***Testo sa jabukama ne mora biti samo sa jabukama - jabuke možete kombinovatai s akruškama i dunjama.

****Količinu jabuka prilagodite ukusu (plus-minus).

*****Na isti način, ovo testo možete pripremiti i sa slanim nadevom po izboru.









No comments:

Post a Comment