kolačići

Tuesday, February 21, 2017

Slani štapići


Slani štapići - pecivo koje se brzo priprema, a još brže nestane.
Možete ih pripremiti na razne načine - od integralnih brašna, od belog brašna, sa semenkama ili bez...
Slani štapići mogu biti pikantni - ljuti.
Kada se spomenu slani štapići, obično se misli na štapiće od običnog brašna koji su preliveni smesom od soli i brašna.
Moji štapići su sticajem okolnosti sada malo drugačiji.


Ukoliko želite da napravite klasične slane štapiće, pogledajte recept koji se nalazi ovde.

Slani štapići, sastojci:
3 dl mlake vode
10 g kvasca
1 ravna kašika šećera
4 kašike ulja
1 kašičica soli
450 g mekog brašna
50 g palente ili kukuruznog griza (okvirno)



Slani štapići, priprema:

Pošto je ovo testo meko, sve sastojke umesim odmah bez prethodnog aktiviranja kvasca (sve osim palente).
(Kvasac prethodno aktiviram u slučaju kada proveravam njegovu ispravnost).
Testo sam podelila na deset delova i napravila jufkice koje sam oblikovala uz pomoć ulja jer je testo meko i lepljivo.
Nakon desetak minuta sam oblikovala štapiće uz pomoć palente - jufkice sam prvo dobro uvaljala u palentu, a potom ih oblikovala.
Ređala sam ih u pleh koji sam obložila papirom za pečenje.
Štapiće sam posula rendanim kačkavaljem koji je baš slan, pa je skoro zamenio slani preliv.
Podrazumeva se da ih možete posuti i/ili preliti po želji.

Slani štapići se peku 15-tak minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Možete ih peći i koji minut duže.


Što se tiče kvasca, uvek stavljam manje u odnosu na preporučene količine, a sada sam imala samo 10 g, pa i da sam htela da stavim više, nisam bila u mogućnosti.

Testo možete da napravite onako kako ste navikli - sa više ili manje kvasca, uz dodatak praška za pecivo, čvršće ili mekše...

Uvek biram čvršća testa jer su ona lakša za oblikovanje, a peciva zadržavaju oblik.
I naravno, ono što se pokazalo kao dobro jeste da je testo uvek bolje kada se duže odmara (oslobađa se gluten, a testo bude elastičnije).

Hleb ili peciva pripremljena od mekšeg testa brže gube na svežini, pa ukoliko ih pripremate za sutradan, umesite malo čvršće testo.

I eto, svi srećni i zadovoljni.




No comments:

Post a Comment