kolačići

Thursday, February 9, 2017

Perece


Perece najčešće pravim za Sv. Savu.
Jednostavno, to je navika koja potiče iz detinjstva.
Kao i svake prethodne godine i ove sam napravila perece.
Nije svuda običaj da se za Sv. Savu prave perece, ali kod nas u Banatu jeste.
Naravno, perece možete napraviti kada god poželite, ne samo jednom godišnje kao ja.
Perece imaju poseban ukus.
Oblik i izgled daju ukus  hrani.
A perece zaista imaju poseban oblik.
Perece možete napraviti od bilo kog testa sa kvascem.
Testo možete napraviti sa mlekom, jogurtom, pavlakom, jajima...
Ovo je najjednostavniji recept za perece.


Perece, Sastojci:
500 g brašna
3 dl mlake vode/mleka
1 kašičica soli
1 kašika šećera
1/2 kvasca
1/2 dl ulja (ili 1 kašika masti/putera)

Za premazivanje:
1 jaje

Za preliv:
2 kašike brašna
1 kašičica soli
voda po potrebi



Perece, priprema:
Aktivirajte kvasac - kvasac, malo brašna i šećer umutite sa vodom.

Kada se kvasac aktivira, dodajte sve ostale sastojke.
Umesite glatko testo i ostavite ga da se udvostruči na toplom mestu.
Oblikujte kuglice željene veličine (okvirno 30-tak kuglica u zavisnosti od željene veličine pereca).
Svaku kuglicu istanjite rukama u dugačku rolnicu.
Rolnice oblikujte na radnoj površini, ali nemojte je posipati brašnom.
Perece ćete lakše oblikovati ukoliko površinu i testo ne posipate brašnom.

Ređajte ih u pleh koji ste obložili papirom za pečenje.
Perece premažite umućenim jajetom i pecite ih uzagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.

Potom ih poprskajte belom smesom - umutite brašno i so, vodu dolivajte postepeno dok ne dobijte smesu gušću nego za palačinke.
Perece vratite u rernu da se dopeku (oko 5 minuta).

Najčešće pravim manje i deblje perece jer ih stane više u pleh.

Savet:
Ukoliko nemate dovoljno kvasca ili niste sigurni da li je dobar/svež, sipajte u brašno malo praška za pecivo (1/4 ili 1/3 kašičice praška za pecivo).


Bila sam lenja i nisam mogla od cele količine da napravim perece, odlučila sam da od jednog dela napravim štrudlu sa sirom.
Razvila sam testo u pravougaonik, posula ga izmrvljenom fetom (oko 150 g).
Uvila sam štrudlu koju sam potom isekla na pola (kako bih dobila 2 štrudlice).

Svaku štrudlu sam po sredini isekla na pola i uplela te dve polovine.
Ne znam da li sam razumljivo napisala, ali mislim da se vidi na fotografijama.



Uz perece i štrudlice, rolnice od stišnjene šunke sa sirom, senfom i začinima, 4 komada po osobi, sasvim dovoljno,
Sastojke nisam merila, ali na 100 g feta sira, dodajem senf dok ne dobijem čvrstu i homogenu smesu (možete dodati, malo pavlake, rendani kačkavalj, kisele krastavce...).
Od začina sam sada stavila biber i mrvljenu ljutu papriku.
Smesom premažem kolut stišnjene šunke, po celoj površini, uvijem rolnicu i to je to.
Dodala sam kolut neke suve salame (kao čajna) i komad gaude.
I čačkalice da upotpune ugođaj.


I naravno sok od svežeg voća.


No comments:

Post a Comment