kolačići

Sunday, July 31, 2016

Hrono palačinke na srpski način



Hrono palačinke možete jesti za doručak umesto hleba.
Uz njih dodajte ono što obično konzumirate za doručak.
Ukoliko  hrono ishrana nije zaokupirala vašu pažnju, a volite da eksperimentišete u kuhinji, savetujem da isprobate još jedan eksperiment.
Palačinke pripremljene na ovaj način su posne (ne sadrže mleko i jaja).
Pogodne su za vreme posta, ali i za vegane i vegetarijance.




Sastojci:
2 kašike čia semenki
2 dl vode
1,5 šolja integralnog speltinog brašna
2 ravne kašike ovsenih mekinja
2 dl gazirane vode
prstohvat soli
ulje po potrebi



Priprema:
Sjedinite čia semenke i običnu vodu.
Smesa treba da ostoji 15-tak minuta.
Dobićete gustu želiranu smesu.


U smesu od čia semenki dodajte speltino brašno, ovsene mekinje, so i na kraju postepeno sipajte gaziranu vodu.
Umutite sve sastojke.
Testo za hrono palačinke je malo gušće u odnosu na testo za obične palačinke.
Nelepljiv tiganj zagrejte i delimično premažite uljem po izboru.
Testo za palačinke sipajte kutlačom i poravnajte ga/rasporedite kašikom ili mazalicom.
Hrono palačinke pecite kao i obične - po nekoliko minuta sa jedne i druge strane.

Hrono palačinke pripremljene na ovaj način neće biti potpuno tanke.
Svojom teksturom i izgledom mogu zameniti i tortilje.
Na vama je da odlučite kako ćete ih upotrebiti kao i za koju priliku.
U svakom slučaju, ukusom ćete biti zadovoljni.

Hrono palačinke na "srpski način" zato što po hrono principu na francuski način ne postoje "opasne" namirnice.
U pomenutom načinu ishrane na srpski način, situacija je drugačija - postoje namirnice koju su strogo zabranjene.
Više o hrono ishrani na francuski način, pročitajte ovde.

Hrono ishrana podrazumeva umerenost u pravo vreme.
Znači, ne možete jesti u neograničenim količinama, bez obzira koje su namirnice u pitanju.
I ne zaboravite na pravilno kombinovanje hrane zbog održavanja alkalnosti organizma.




Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

Wednesday, July 27, 2016

Slatko od lubenice



Sočna, osvežavajuća, hranljiva, a dijetalna - lubenica.
Voće koje je, u stvari, povrće.
Lubenicama je sezona od jula do septembra i tada su najukusnije.
Možete ih jesti samostalno ili ih dodavati u voćne salate.
Od lubenica se ne pripremaju poslastice, ali ni zimnica.
Ono što možete sačuvati za zimu jeste kora.
Od kore možete napraviti ukusno i dekorativno slatko.


Sastojci:
350 g očišćene kore od lubenice
300 g šećera
1 dl vode
1/2 manjeg limuna
vanila po ukusu


Priprema:
Koru od lubenice isecite na manje kockice.


Rastvorite 1/2 kašičice sode bikarbone u ok 2 dl vode, stavite koru od lubenice.
Po potrebi dodajte još vode (kora od lubenice treba da ogrezne).
Nakon pola sata prospite vodu i isperite koru.


U šerpu stavite šećer i vodu.
Prokuvajte, pa dodajte koru od lubenice.
Slatko od lubenice kuvajte oko pola sata na niskoj temperaturi.
Nekoliko minuta pred kraj kuvanja dodajte sok od limuna ili limun iseckan na kriške.
Po želji začinite komadićima štapića vanile.


Slatko pokrijte krpom i ostavite ga da se ohladi.
Potpuno ohlađeno slatko od lubenice, sipajte u čistu teglicu.
Teglicu zatvorite celofanom, a potom metalnim zatvaračem.



Ukoliko ne volite miris i ukus limuna, u slatko od lubenice možete dodati prstohvat limuntusa ili vitamina C u prahu.

Količina je za oko 350 ml slatkog.

Napomena:
Birajte lubenicu sa debljom korom.



Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

Recept je objavljen na portalu Danas.rs

Monday, July 25, 2016

Hrono ishrana i pohovani patlidžan



Hrono ishrana - mogu da jedem koliko hoću?!
Pohovani patlidžan?!
Pitate se šta jedu ljudi "hroneri" i koji su to ljudi - da li su sa druge planete, da li je reč o nekoj sekti...?!
Ne brinite, to su sasvim obični ljudi.
Osobe koje zanima hrono ishrana, mogu da jedu sve, ali u pravo vreme.


Količine nisu neograničene, već vrlo ograničene, a u skladu sa vašom visinom.
Npr. jedna porcija bi trebalo da izgleda ovako (cca).


Hrono ishrana nije bezopasna, posebno ako jedete u neograničenim količinama.
Sa druge strane, ukoliko ste iz ishrane u potpunosti izbacili voće i većinu povrća, budite oprezni jer vaš imunitet može oslabiti.

Najbitnija je umerenost u svemu.



Preporuka je da se integralni hleb/hlebovi jedu za doručak.
Kvasac nije  tako veliki neprijatelj.
Gotovo da nema razlike između kvasca i praška za pecivo.

Ukoliko želite da pripremite pravi, domaći, a beskvasni hleb, napravite ga prirodnom fermentacijom.
Za pripremu "hrono" hleba možete koristiti i pšenično brašno.


Hrono hleb, dan osmi?!
Ne, nikako!
Hleb koji vidite na fotografijama je pripremljen od jednog dela integralnog pšeničnog brašna i 2 dela crnog (mekog) pšeničnog brašna, malo soli i 1,5 dela vode.
Nije preporučljivo da hleb čuvate duže od nekoliko dana bez obzira da li je u pitanju hrono hleb pripremljen u kućnim uslovima ili kupljen.
Ukoliko se odlučite da ga čuvate u frižideru, složićete se sa mnom, posle izvesnog vremena će promeniti teksturu i ukus.
U svakom slučaju trajnost mu ne možete produžavati u beskonačnost.
2-3 dana i to je to.
Recept za beskvasni hleb se nalazi ovde.

Dr Alen Delabos je pitao šta je to hrono hleb - za njega je hleb jednostavno hleb bez epiteta.
Akcenat je na integralnim brašnima.
Kod nas je "hrono" znak prepoznavanja.


Hrono ishrana - samo prirodno
Ako želite da se pridržavata hrono koncepta, tj. da se hranite zdravije, trebalo bi da jedete svežu hranu, hranu čuvanu na adekvatan način.
Na industrijsku hranu, zaboravite.


Hrono ishrana je napravila "bum", ali i veliku zabunu.
Ljudi se sve češće pitaju šta je "prava" hrono ishrana, koje su namirnice opasne/nedozvoljne, a koje to nisu...

Ne brinite,
Ne postoje "opasne" namirnice, napominje dr Alen Delabos.
Niste grešni i niko vas neće kazniti ukoliko pojedete nešto što pojedini "hroneri" strogo zabranjuju.

Ukoliko je hrono ishrana u potpunosti zaokupirala vašu pažnju ( bez obzira da li je u pitanju srpski, francuski ili neki treći način) ponekada sebi možete dati oduška i jesti neke manje preporučljive namirnice.


Ponovo naglašavam da je jako važno da vodite računa o tome koje namirnice unosite, kada i kako ih kombinujete kako ne bi došlo do povišene kiselosti organizma kao i do avitaminoze.
Ukoliko do toga dođe, hrono ishrana će vam više štetiti nego koristiti.

Mravi su po vitamine došli u kajsiju.
A na koji način ćete vi nadoknaditi nedostatak vitamina, odlučite sami.


Da, možete da jedete pohovani patlidžan kada budete poželeli, ali ne u neograničenim količinama.


Ako već plaćate "hrono stručnjake", pažljivo slušajte savete kako se ne bi desilo da  nešto previdite ili pogrešno razumete (ne ulazim u detalje), a onda "pomoć" tražite od laika.
Razjasnite sa njima svaku nedoumicu.
Nije sramota pitati, ništa se ne podrazumeva.

Ima dosta tekstova na temu "hrono ishrana" jer je to najpopularniji način ishrane u poslednje vreme.
Čitajte detaljno, slušajte i osluškujte.
Neke zaključke možete doneti i sami.
Logično, zar ne?!

Pohovani patlidžan - da, ali u pravo vreme.
(Prikazano vreme je simbolično.)


Ako imate potrebu da pojedete parčence hleba za ručak - pojedite.
Ništa strašno vam se neće dogoditi bez obzira što je vašu pažnju zaokupirala hrono ishrana.
I uživajte u svakom zalogaju.

A dr Alen Delabos - divan čovek!

Hrono ishrana na francuski način (dr Alen Delabos).


Hrono ishrana i pohovani patlidžan - sastojci:
1 manji plavi patlidžan
2 jajeta
3-4 kašike integralnog speltinog brašna*
začini po ukusu (so, biber, mešavina začina, začinsko bilje)
ulje po potrebi
*Pohovani patlidžan možete pripremiti sa brašnom po izboru.


Pohovani patlidžan - priprema:
Patlidžan isecite na manje kockice ili štapiće (ukoliko ne volite koru, prethodno ga oljuštite).
Posolite ga i ostavite da odstoji desetak minuta kako bi so izvukla eventualnu gorčinu.
Patlidžan pospite brašnom i izmešajte.
Penasto umutite jaja, dodajte začine i izmešajte sa patlidžanom.
Zagrejte nelepljiv tiganj, premažite ga dozvoljenom masnoćom i sipajte po kašiku smese.
Pohovani patlidžan je gotov nakon što ga ispečete po nekoliko minuta sa jedne i druge strane, na malo jačoj temperaturi.

Uz pohovani patlidžan služite salatu po izboru.

Ukoliko vas hrono ishrana ne zanima, pohovani patlidžan stavite na krišku hleba i napravite ukusan sendvič.
Pohovani patlidžan jednako truleks krpa, kaže moj tata.
A ja patlidžan baš volim u bilo kom obliku.


Hrono ishrana ili ne - glad je glad.
Obroci su se čekali ovako.


Zeke ne jedu pohovani patlidžan.




Monday, July 18, 2016

Pica štangle i zašto nisam napravila rođendansku tortu



I dalje sve miriše na nju, a mirisala je na čisto ćebe.
Cica je bila moja ljubimica - jedna tako posebna zečica.
Volele smo se, mazile i ljubile, ali umele smo i da se posvađamo.
Da, ona je bila zečica.


I dok ovo pišem, suza suzu stiže...
Živa bića kod mene imaju isti tretman, bile to životinje ili ljudi.
Od kada sam je kupila, nismo se odvajale.
Bila je to nestvarna ljubav koja nije dugo trajala.
Ne znam zašto, ne znam kako i ne znam gde sam pogrešila.
Davno sam sebi rekla da nikada više neću imati kućnog ljubimca.
Ali zeka me je osvojio na prvi pogled - beše to mali beli zec, mali zec, a velika duša..


Prvo je bio bata, ali ubrzo sam saznala da je u stvari seka.
Nema potrebe da pominjem ko me je budio svakog jutra oko 5h.
Volela je da putuje, spavala mi je u krilu i uživala...
Ljubav je to velika bila.


"Tetka" Daca (moja drugarica) kaže da zna da mi je teško jer sam stalno govorila: "Bože, koliko je volim!"
A onda se jedan mali život ugasio.
Tužan pogled, vlažne oči, skoro nepomično telo, a na kraju strašni krici,
Držala sam je u naručju, mazila i ljubila...
Ali to je bio kraj...
Bilo je to 12. jula, dva dana pre mog rođendana.
Zečevi ne govore, ali umeju da vole.



Pica štangle
Sastojci:
20 g svežeg kvasca
3 dl mlake vode
550 g brašna
1 kašika šećera
1 kašičica soli
3 kašike maslinovog ulja
1 šaka seckanih maslina
1 šaka seckane paprike
1/2 šake seckanog sušenog paradajza
1/2 šake rendanog parmezana
1 kašičica origana (po želji, bosiljak i žalfija)


Priprema:
Kvasac, šećer, malo brašna i mleka razmutite i ostavite da kvasac "proradi".
Potom umesite glatko testo od preostalih navedenih sastojaka.
Dobro ga upakujte kako se ne bi sušilo i sačekajte da duplo naraste.
Oblikujte štanglice željene veličine.
(Ja sam od ove količine napravila 30 štanglica.)
Pecite ih 10-tak minuta u zagrejanoj rerni na 250 stepeni.


A štanglice koje su mi ispale, nestale su za tren.






Monday, July 11, 2016

Voćna salata umesto obroka - da ili ne?


Voćna salata - poslastica vrlo popularna tokom letnjih meseci.
Možete kombinovati voće koje volite ili imate pri rucu.
Voćna salata se može pripremiti od krupnijih ili sitnijih komada voća.
Ne zaboravite da oblik i izgled daju ukus hrani.
U skladu sa tim, voćna salata pripremljena od sitnijih komada voća ima drugačiji ukus u odnosu na onu koja se priprema od krupnijih komada.
Možete kombinovati sveže, zamrznuto ili voće iz kompota.
Zamrznuto voće stavite neposredno pred služenje (bobičasto voće).
Voćna salata se može obogatiti sladoledom i/ili šlagom.
Imate dosta mogućnosti.
A da li ste u voćnu salatu dodavali orašaste plodove?
Ja nisam do sada.
Ideju mi je dao dr Alen Delabo (Hrono ishrana na francuski način).
Doktor je napomenuo da bi voće trebalo jesti uz orašaste plodove zbog održavanja alkalnosti organizma.
Tako je nastala voćna salata sa orašastim plodovima koja po meni može zameniti jedan obrok.

*Napominjem da ova voćna salata nije kreirana po hrono konceptu već ideja proističe iz doktorove preporuke.

Ukoliko se pridržavate nekog načina ishrane ili ste na dijeti, napravite salatu po vašoj meri - sa dozvoljenim sastojcima.


Suvo grožđe u čokoladi i orašasti plodovi - badem,  lešnik i orah,

Voćna salata je pripremljena od sastojaka koje vidite na fotografijama.

Sveža nana
Sastojci:
1 kriška lubenice
1 kriška dinje
1 bela nektarina
2 kajsije
1 kašika seckanih oraha
1 kašika seckanih lešnika
1 kašika seckanih badema
1 kašika suvog grožđa
listovi nane


Priprema:
Voće očistite i isecite na željene komade.
Izmešajte, pospite orašastim plodovima i dekorišite listovima sveže nane.

Voćna salata se može ohladiti u frižideru ukoliko ne koristite rashlađeno voće, a ljubitelj ste hladnog voća..
Većina voli hladno voće, za razliku od mene.
Kada koristim voće iz frižidera, sačekam da se voćna salata zagreje.


Koristila sam sirove orašaste plodove, a vi ih možete prepeći ukoliko želite da pojačate aromu.
Suvo grožđe u čokoladi je voćnoj salati dalo posebnu notu.
Navedene koliine su dovoljne za 2 osobe i mogu zameniti jedan laganiji obrok.


Bela nektarina

Dinja

Lubenica

Od svih sastojaka iz voćne salate, moja Cica zečica je izabrala svežu nanu.
Od voća (trenutno) najviše voli jabuke.



Kada bolje razmislim, ima logike kombinovati voće i orašaste plodove.
Pomenuta kombinacija predstavlja celinu.
Voće sadrži koštice, a  koštice u sebi imaju jezgro.
Neka jezgra se koriste za ljudsku ishranu, neka ne.
Kada jedete npr. kajsiju, polomite košticu i pojedite zajedno plod i jezgro.
Na taj način ste pomogli organizmu da se ne "ukiseli".

Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.