kolačići

Monday, February 29, 2016

Punjeni mafini - Kapkejkovi


To je jedna od onih situacija kada mafini postaju kapkejkovi, a nusproizvod svega toga je poslastica u teglicama - reciklaža svega što je ostalo.
Jednostavno, nije moglo drugačije.
Da biste napunili mafine, morate da ih izdubite.
Šteta bi bila baciti višak biskvita, zar ne?!
Tako je nastala poslastica u teglicama.
Nije u pitanju ništa komplikovano, ne brinite.
Imaćete dve, ukusne, poslastice o čas posla.


Mafine možete napraviti po bilo kom receptu.
Predlažem OVAJ recept.
Izostavite cimet i koru od narandže, kako bi ukus krema došao do izražaja.


Sastojci za krem:
150 g crvenog voća (maline i ribizle)
50  šećera
150 g crne čokolade
150 ml slatke pavlake


Priprema:
Prokuvajte voće i šećer - kuvajte dok se voće ne raspadne.
Procedite kroz cediljku kako biste uklonili koštice.
U soku koji ste dobili istopite čokoladu.

Kada se ova smesa ohladi, umešajte umućenu slatku pavlaku.

Mafine pažljivo izdubite i napunite ih kremom.

Za punjenje možte koristi poslastičarski špric ili ih jednostavno napunite kašičicom kao što sam ja to uradila.
Pospite ih kakaom i dekorišite po želji.


*Možete koristiti samo jednu vrstu voća, ali savetujem da koristite voće koje ima jaku aromu poput malina.
Količinu šećera prilagodite ukusu - ona varira u zavisnosti od toga koliko su slatki sastojci (čokolada i pavlaka).


Recept za poslasicu u teglicama, možete videti OVDE.


Poslastica u teglici



Poslastica u teglici ne može da ne uspe.
U teglice možete ređati šta god poželite.
Ja volim da koristim teglice umesto činijica jer su mi praktičnije za skladištenje - imaju poklopac, lakše se ređaju u frižider i pogodnije su za transport.


Sastojci za fil (za 5 teglica od 370 ml):
7 dl mleka
6 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera (ili vanila u nekom drugom obliku)
100 g bele čokolade
2 pudinga od vanile
2  dl slatke pavlake


Priprema:
Razmutite puding u malo mleka.
Ostatak mleka i šećr stavite da prokuva, pa ukuvajte puding na uobičajen način.
Dodajte vanilin šćer i belu čokoladu.
Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Ostavite fil da se ohladi (prethodno ga dobro upakujte - prekrijte rastegljivom folijom kako se ne bi uhvatila korica).
Umutite slatku pavlaku i sjedinite je sa ohlađenim filom - pavlaku dodajte u fil postepeno.

Biskvit koji vam je ostao kada ste dubili mafine sjedinite sa nekoliko kašika fila i stavite na dno teglica.
Preko sipajte fil.
Završnica može biti umućena slatka pavlaka.
Meni je ostalo malo čokoladnog krema kojim sam punila mafine, pa sam ga iskoristila za teglice.


Ukoliko želite da napravite samo poslasticu u teglicama, za prvi sloj izmrvite keks ili biskvit po izboru, a čokoladni krem napravite po receptu za mafine.
Dekoracija po želji.


Recept za kapkejkove, možete pročitati OVDE.


Sunday, February 28, 2016

Pita sa ukusom pice


Pita sa ukusom pice - sa "ukusom" jer nema sve sastojke koje pica inače sadrži.
Volim klasičnu picu, ali mi se ipak više dopadaju ovakve stvari - sa "ukusom" pice.
Ukoliko se odlučite da dodate seckanu šunku, slaninu, trapist ili nešto drugo, izostavite ulje kako vaša pita ne bi bila premasna.


Sastojci:
2 jajeta
1 kašičica soli
300 g sitnog sira
2 dl kisele pavlake
1 dl ulja
1 dl gustog soka od paradajza
6 dl brašna
1 kašičica praška za pecivo
začini po ukusu: beli luk u prahu, aleva paprika, mrvljena ljuta paprika, mrvljeni bosiljak, ruzmarin i origano.


Priprema:
Stavite sve sastojke u činiju i umutite ih mikserom.

Modlu prečnika 28 cm (okvirno) namastite ili obložite papirom za pečenje i izlijte smesu.

Pitu pecite na 220 stepeni (u zagrejanoj rerni) pola sata.

Pitu možete peći u modli za mafine.


*Ukoliko koristite masniji sir, nemojte stavljati ulje.


Saturday, February 27, 2016

Sezonski gusti sok


Gusti sokovi se vrlo jednostavno pripremaju u kućnim uslovima.
Možete ih napraviti od bilo kog sezonskog voća u kombinaciji sa povrćem.
Ako do sada niste pravili gusti sok, savetujem da napravite po sledećem receptu.


Sastojci:
1 narandža
2 šargarepe
4 jabuke
1 l vode (okvirno)



Priprema:
Voće i šargarepe očistite iseckajte na sitnije delove.
Prelijte vodom i kuvajte 10-tak minuta od momenta kada provri.
Ostavite da se ohladi.
Kuvano voće stavite u blender i procesirajte.
Postepeno dodajte tečnost u kojoj se kuvalo voće.
Po želji, možete dodati još vode.
Sok možete zasladiti - 3 kašike šećera je dovoljno, a možete koristiti i neki drugi zaslađivač.
Takođe, prilikom služenja, možete dodati sok od limuna.
Ja dodajem samo limun, ne zaslađujem ga.




Tuesday, February 23, 2016

Najbolja fotografija u 2015. (Recepti & Kuvar)


Nagrađena fotografija od strane stručnog žirija u organizaciji portala Recepti & Kuvar.
Mnogi su se pitali zašto baš ta fotografija.
Isto pitanje sam postavila i ja...


Predsednik žirija, Bojan Božić (diplomirani modni kreator), dao je sledeće obrazloženje:

"Prilikom ocenjivana imao sam nekoliko kriterijuma u vidu: kompozicija, kvalitet fotografije, oštrina, kao i subjektivni utisak dozivljaja recepta koristeci se samim sastojcima kao deo kompozicije koji čine objedinjenu celinu u jelu koje je prikazano. 

Kompozicijski i vesto znalacki je učinjena ravnoteža i sklad sastojaka koji se nalaze unutar recepta i time se pojačava utisak fotografije i subjektivnog osećaja ukusa.

Skladna paleta boje koja se preliva iz tople narandžaste, preko hladnih plavih i ljubičastih tonova do eksplozije u žutoj koja kao da pokazuje ukus od trenutka kada osetite prvi ukus do potpunog punog osećaja slasti i kompletnog doživljaja mirisa i ukusa. 

Znalački, stručno postavljen prvi, drugi i treći plan, upotpunjen je korišćenjem ne samo prirodnim materijalima kao sto je drvo vec i upotreba keramike i metala koja čini da posmatrate mrtvu prirodu.

To govori da je Kristina Gašpar ne samo odličan kuvar već i pravi umetnik koji poznaje sva pravila prilikom stvaranja i prikazivanja kompletnog umetničkog dela sa kompletnim estetskim doživljajem koji prija oku. 
Skladna kompozicija svih planova gradi stepenastu strukturu koja nas dovodi do pijedestala zvanog pun tanjir koji zrači misterioznim ukusom."

Recept za varivo od ljubičastog kupusa se nalazi OVDE.


Zahvaljujem se portalu Recepti & Kuvar i Bojanu Božiću na dodeljenoj nagradi.


Napominjem da sve radim po osećaju.
Naravno, u skladu sa trenutnim raspoloženjem, a u zavisnosti od vremenskih prilika.
Nikada nisam išla na kurs za fotografiju niti čitala bilo šta posebno na tu temu.
Jedino što mogu da kažem jeste da je jako važno da radimo ono što volimo.
U tom slučaju je uspeh neizbežan.
Kada me pitaju i traže savete kako da urede blog, fotografije i slično što ima veze sa hranom, uvek kažem da je osećaj najbolji savetnik.
Jedini uslov je da imate "osećaj" za ono što radite.


Zašto je baš Kitnkez najbolji recept godine, možete videti OVDE.

Vaša Domaćica

Monday, February 22, 2016

Domaći nugat krem


Nugat/lešnik, mlečni ili neki drugi popularni krem, možete napraviti u kućnim uslovima.
Na taj način, imate uticaj na kvalitet i izbor sastojaka.
Dosta recepata ćete naći na internetu, ali predlažem sledeći


Sastojci:
75 g mlevenog lešnika, pečenog
75 g šećera u prahu
10 g vanilin šećera (ili 1 kašičica ekstrakta vanile)
50 g mleka u prahu
100 g crne čokolade
1 dl vode
1 dl slatke pavlake


Priprema:
Sjedinite šećer u prahu, vanilin šećer i mleveni lešnik.
Sameljite u mlinu za kafu kako biste dobili prah.
Izmešajte ga sa mlekom u prahu.
Na nižoj temperaturi istopite čokoladu uz postepeno dodavanje vode.
Sada izmešajte suvu masu sa čokoladom.
Mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine.
Sačekajte 10-tak minuta da se smesa ohladi, potom je stavite u frižider na pola sata, okvirno.
Sjedinite sa neumućenom slatkom pavlakom.
Nemojte mutiti mikserom već mešajte npr. viljuškom.


Vaš omiljeni krem je spreman za upotrebu.
Sipajte ga teglicu i čuvajte u frižideru.




Thursday, February 18, 2016

Biskviti sa celerom


Sastavljala sam recepte za decu.
Trebalo je dobro upakovati namirnice koje deca ne prihvataju uvek.
Došao je na red celer.
Tako su nastali ovi ukusni biskviti.
Verovatno će neko pitati da li može da se stavi svež celer?! Može, naravno, ali ukus i tekstura će biti drugačiji.
Celer propržen na maslacu ima specifičan miris.
Količine soli, bibera i belog luka prilagodite ukusu.


Neophodni sastojci:
150 g brašna tip 500
100 g krem sira
50 g maslaca
1/3 kašičice praška za pecivo
3-4 kašike rendanog celera
po ukusu: so, biber i beli luk u prahu.
30 ml vode.


Priprema:
Zagrejati pola količine maslaca i pržiti celer na srednjoj temperaturi dok blago ne porumeni.
Mešati povremeno.
Dok se celer prži, sjedniti brašno, sir, prašak za pecivo i ostatak maslaca - izraditi smesu trljanjem.
Kada je celer gotov, dodati navedene začine (1/2 kašičice soli, 1/4 kašičice bibera i prstohvat belog luka u prahu).
Dodati vodu, malo prohladiti i sipati u smesu od brašna.
Umesiti sve sastojke.
Na papiru za pečenje oblikovati biskvite - stavljati po kašičicu smese i malo pritisnuti.
Od ove količine ćete dobiti 15-tak biskvita.
Uključite rernu na 200-220 stepeni, u zavisnosti od jačine rerne.
Dok se rerna greje, biskviti treba da odstoje.
Pecite ih 15-tak minuta, tj. dok blago ne porumene.


Umesto običnog maslaca, možete koristiti gi (prečišćeni maslac, oko 40 g).
A kako gi možete napraviti u kućnim uslovima, pogledajte OVDE.



Tuesday, February 16, 2016

Posna sarma sa krompirom


Posna sarma sa krompirom se može služiti kao toplo ili hladno predjelo.
Birajte manje listove kupusa kako biste dobili manje sarme.
Mera je za 20-tak sarmica dužine oko 7 cm i prečnika oko 3 cm.


Posna jela treba "dobro" začiniti.
Za pripremu ovih sarmica sam koristila mešavinu začina sa kurkumom.


Posna sarma sa krompirom, sastojci:
20 listova kiselog kupusa
500 g rendanog krompira
1  čen belog luka
4 kašike ulja
*začini po ukusu
1 list lovora



Posna sarma sa krompirom, priprema:
Na 2 kašike ulja kratko propržite krompir i sitno seckan beli luk uz neprkidno mešanje.
Dodajte začine.
(Od začina koristim: mešavinu začina sa kurkumom - 2 kašičice i mleveni kim- 1/2 kašičice).
Uvijte sarmice na uobičajen način.
Na dno pleha sipaje malo vode (1-1,5 dl), stavite lovor list, poređajte sarmice i premažite ih ostatkom ulja.
Posudu/pleh poklopite i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.
Potom ih otklopite, pojačajte temperaturu na 220 stepeni i pecite još 20-tak minuta.


Pored navedenih začina (količine prilagodite ukusu), možete dodati i so ukoliko kupus nije dovoljno slan.


Recept za osnovnu mešavinu začina, možete videti OVDE.
Mešavinu začina sa kurkumom, možete napraviti po receptu koji se nalazi OVDE.