kolačići

Saturday, November 19, 2016

Keks torta sa makom


Keks torta sa makom  može biti i kolač - i postan i mrsan.
Oblik izaberite sami - sitni kolači ili torta.

Ova delicija se brzo priprema - biće vam dovoljno 10-15 minuta.
Dok kuvate mak sa šećerom i mlekom, izlomite keks.
Kada sklonite sa ringle kuvani mak, stavite šerpicu i otopite čokoladu.
Oblikujte tortu i prelijte je čokoladom.
I to je sve.

Jedino je potrebno malo više vremena da se torta ohladi i stegne.
Ali, ukoliko ste baš nestrpljivi, ovu poslasticu možete konzumirati i mlaku.
Ovo je pravi brzinski delikates za ljubitelje maka.


Keks torta sa makom, sastojci:
200 g mlevenog maka
200 g šećera
4 dl mleka
1 kesica vanilin šećera
150 g margarina ili putera
100 g suvog grožđa
400 g lomljenog keksa
Za glazuru:
100 g čokolade
3 kašike mleka ili vode
1 kašičica margarina ili maslaca


Keks torta sa makom, priprema:
Prokuvajte mleko, šećer i mak.
Dodajte vanilin šećer, suvo grožđe i margarin/maslac.
Mešajte dok se margarin ne otopi.
Kada se smesa malo prohladi, umešajte keks.
Oblikujte tortu i prelijte je čokoladnom glazurom (istopite čokoladu i tečnost, na kraju umešajte margarin/maslac).

Smesa je čvrsta, pa od nje možete praviti bombice ili neke druge oblike po želji.

Umesto suvog grožđa, možete koristiti neko drugo suvo voće - višnje na primer.
Često stavljam i višnje i suvo grožđe.


Ako se odlučite za posnu varijantu, mrsne sastojke zamenite posnim.
Kravlje mleko možete zameniti vodom ukoliko nemate posno mleko.
Ukoliko želite da napravite mleko od soje, recept možete pročitati ovde.


Recept za ovu keks tortu nisam osmislila, dobila sam ga od komšinice davnih dana.
Živanka Vasić, hvala na receptu.

6 comments:

  1. Mogu ti reći da ti je ideja jaako dobra! BRAVO!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Ova ideja nije moja. Recept sam dobila od komšinice davno :). Negde sam napomenula, izgleda da ovde nisam. Odoh da dopišem :)

      Delete
  2. Odlična mešavina , ja baš volim ovakvu vrstu torti i kolača. Potvrda da i posni kolači mogu biti jednako dobri kao i masni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Naravno, sve po potrebi - i posno i mrsno :)

      Delete