kolačići

Friday, July 8, 2016

Šopska salata


Šopska salata, srpska salata ili neka treća po vašem ukusu, odlučite sami.
Za svačiji ukus po nešto.
Neko ne voli sir, neko luk, neko papriku, a neko krastavac.
Kada se izostavi neki od osnovnih sastojaka, šopska salata je sasvim nova salata.
Ako se šopska salata napravi bez sira, ona postaje srpska salata.
Ukoliko eliminišete i sir i luk, onda postaje neka treća, po mom ukusu.
Šopska salata se može pripremiti sa sirćetom ili bez.
Ako mene pitate, paradajz i sirće su na vi - ne uklapaju se.
Ali, ukoliko ste ljubitelj sirćeta, niko vam ne brani da ga stavite.
Ovu popularnu salatu možete začiniti po svom ukusu.


Mere su okvirne.
Svako ih prilogođava svom ukusu i potrebama.
Neko nepisano pravilo je da svi sastojci budu prisutni u istim količinama (osim ljute paprike).
Kažu da je to prava šopska salata.

Sastojci:
1 glavica crnog luka
2 zelene paprike
2 krastavca
2 paradajza
1 ljuta papričica
1 srednja kriška sira
so, biber, ulje i sirće po ukusu


Priprema:
Povrće isecite na željene komade - na kriške, kockice, štapiće...
Začinite po ukusu i pospite rendanim, seckanim ili izmrvljenim sirom.
Dekoracija po želji.
Šopsku salatu možete rashladiti u frižideru pre služenja (ukoliko povrće prethodno nije bilo u frižideru).


I to je sve.

Šopska salata i domaća (vruća) lepinja mogu biti kompletan obrok.
Recept za domaće lepinje, možete videti Ovde.

A maca?!
Bila je gladna, pa se muvala oko mene.




Domaće lepinje  pripremam od belog pšeničnog brašna.
Ove lepinje su jednostavne za pripremu.
Ne brinite ako ih pravite prvi put - uspeće.
Bitno je da pratite uputstva i savete iz recepta i da ih pečete na visokoj temperaturi.

Pšenica pred žetvu - božanstven prizor.


Recept je objavjen na portalu Recepti i Kuvar online.

2 comments: