kolačići

Wednesday, June 8, 2016

Marmelada od višanja


Džem ili marmelada od višanja?!

Najčešće biram marmeladu.

Mnogi kažu da se pre odlučuju za džem zbog komadica voća.

Tada su sigurni da je džem napravljen od voća.

Ali, ima više pokazatelja koji govore da li su džem, pekmez ili marmelada napravljeni od voća.

Kada su u pitanju kupovni džemovi, u većini slučajeva voće su upravo ti komadići, a ostalo razni dodaci.


Marmelada od višanja ima božanstven ukus i aromu.

Višnje želiraju, pa nije potrebno dodavati zgušnjivače.

Savetujem da birate mesnatije višnje.

Količinu šećera prilagodite ukusu.

Mere su za 2 teglice (toliko sam imala višanja).


Sastojci:
850 g višanja, očišćenih od koštica
250-300 g šećera


Priprema:
Sjedinite višnje i šećer i kuvajte ih na srednjoj temperaturi oko 40 minuta.
Usitnite ih štapnim mikserom ili nekim drugim procesorom za hranu i kuvajte dok varjača ne počne da ostavlja trag na šerpi.

Marmeladu sipajte u sterilisane teglice, zatvorite metalnim zatvaračima, pasterizujte ili stavite u dunst.
Čuvajte na uobičajen način.


Marmelada od višanja se odlično slaže uz kolač sa višnjama.


Recept šaljem Frani sa bloga Žlicom i vilicom.
Ajme, koliko nas je! igrica za blogere.
Mesec januar 2017. godine.
Tema: višnje.


Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.


2 comments: