kolačići

Monday, June 13, 2016

"Karneval cveća" u Beloj Crkvi


Turističku sezonu u Beloj Crkvi otvara međunarodna manifestacija „Karneval cveća“, koja ima tradiciju dugu preko 150 godina.

Prvi pisani pomen o karnevalima u Beloj Crkvi datira iz 1852. godine kada su se karnevali održavali povodom pokladnih svečanosti.

Danas je "Karneval cveća" multidisciplinarna manifestacija i predstavlja spoj turizma i privrede u koju su uključeni lokalni, regionalni i ostali segmenti u cilju promocije Bele Crkve i njenih potencijala, kao i čitavog regiona.


U pripremi karnevala učestvuje čitav grad, a ulice i fasade se doteruju posebno za ovu priliku.

Program Karnevala cveća je sedmodnevan. 
On obuhvata izlaganje cveća u otvorenim i zatvorenim prostorima, u cvetnim dvorištima, baštama, terasama, sa izborom i nagrađivanjem najlepših, muzičke i ostale kulturne svečanosti posvećene cveću i karnevalima, izložbe, promocije, medijske prezentacije i ostale programe i aktivnosti koji odgovaraju festivalu i mestu zbivanja, kulturne programe koji su vezani za multinacionalnost ovog područja, odnosno kulturno-umetničke programe bazirane na jezicima, folklorima i običajima nacionalnih manjina, kao i gostovanje karnevalskih i pevačkih grupa, te folklornih udruženja.
Poseban događaj čini završnica karnevala - povorka sa eksponatima koji se mesecima unapred prave specijalno za ovu priliku, a pored eksponata tu su i mažoretkinje, kao i učesnici iz svih karnevalskih gradova Srbije i inostranstva, a po završetku povorke organizuje se vatromet...
Svake godine se „Karneval cveća“ održava poslednje nedelje juna.
Ove godine se, kao i svake prethodne, očekuje veliki broj posetilaca koji će uživati u ovoj manifestaciji.


Karneval cveća - nekad i sad.








A šta se jede u Beloj Crkvi, saznaćete kada budete posetili moje rodno mesto.





2 comments:

  1. Divan post. Odavno nisam bila na Karnevalu, nikako da uklopim termin s odlaskom u rodni grad, i baš volim kad vidim dešavanja na internetu :)

    ReplyDelete