kolačići

Tuesday, June 7, 2016

Džem od višanja i trešanja



Džem od višanja i trešanja - kombinacija kojoj ne možete odoleti.
Miris koji opija, ukus koji osvaja,
Ukoliko do sada nije pripremali džem u ovoj kombinaciji, savetujem da ga napravite.
Marmelada se priprema na isti način - samo na kraju usitnite celu količinu.


Sastojci:
1 kg očišćenih višanja
1 kg očišćenih trešanja
750 g šećera*
(*količina šećera varira u zavisnosti od toga koliko su višnje i trešnje slatke.)


Priprema:
Koristite šerpu prečnika oko 30 cm.
Sjedinite višnje, trešnje i šećer.
Kuvajte na višoj temperaturi oko sat vremena.
Potom smanjite i kuvajt još oko sat na nižoj temperaturi.
Izblendirajte trećinu smese (ili više po ukusu).
Kuvajte do željene gustine.


Uzmite u obzir da će džem od višanja i trešanja biti gušći kada se ohladi.

Ukoliko volite baš guste džemove, na ovu količinu možete dodati oko 200 g rendanih jabuka (dodajte ih nakon sat vremena kuvanja).

(Postupak pripreme je isti nakon dovanja jabuka kao i bez.)

Dužina kuvanja varira - zavisi od toga koliko su višnje i trešnje sočne.

Ukoliko niste sigurni da je vaš džem dovoljno gust, izvadite nekoliko kašika u činijicu, hladite mešanjem, a potom stavite u frižider na desetak minuta.

Gotov džem sipajte u sterilisane teglice, zatvorite metalnim zatvaračima i pastrizujte ili stavite u dunst.

Džem od višanja i trešanja možete koristiti kao i sve druge džemove.
Napominjem da poseban ukus daje Bačkoj štrudli u kombinaciji sa makom (jedna štrudla sa makom, druga sa džemom po ovom receptu, pa upletene).


A korpica plava.
Pa, da!
Kupili smo je za zeku.
Ali dok zeka ne uskoči u nju, iskoristila sam je za slikanje.

Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

9 comments:

  1. prvo sam videla korpicu plavuu ;)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. DA, lepa je :). Zekan raste, pa možda neće stati u nju :)

      Delete
  2. i kada ideš u kupovinu jagoda ili malina npr ... uvek je zgodno poneti svoju plastičnu činiju, da se to voće ne ugnječi;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uvek nosim, ali ovo voće je iz bašte. Koristili smo kofice :)

      Delete
  3. Jel dodavanje jabuka u višnje ne promeni ukus višnje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pravila sam jednu turu sa jabukama - višnje, trešnje i jabuke. To je jako mala količina, procentualno u odnosu na druge sastojke. Ne menja ukus. U svakom slučaju, bolje jabuke nego razni fiks-ovi :)

      Delete
  4. Kristina, u pravu si ja ne koristim ni šećer već samo voće i kuvam ga dugo. Pravila sam džem od jabuka ali nisam se setila da pomoću jabuke zgnusnem džem već ga samo dugo kuvam. I ja imam svoje voće evo sad ću da kuvam od ribizli i dodaću jabuke pa javljam kad završim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jabuke na kraju stavite, da se ne bi lepilo. Bez šećera sam do sada kuvala samo od šljiva. Moraću da probam još nešto :)

      Delete
  5. Ja sam kuvala od jabuka, kruške, breskve, kajsije, maline, jagode, šljive i sad kuvam od crvene ribizle. Šljive kuvam u rerni tj. pečem ih u pekaču. Jabuke, kruške, breskve, kajsije sa malo vode, čisto da ogreznu i kuvanjem da se raskuvaju jer volim kad se osete komadi voća. Maline isto mora trun vode na dno posude jer su one inače suve a u jagode ne dodajem ništa one same puste vodu. Samo mora da se kuva malo duže da uvri tečnost. Ne dodajem konzervans samo malo vanile i onako vruće sipam u tegle. Klasično ono zatvorim i okrenem naopako, posle vratim i to je to. Jedina mana je što kada se tegla otvori mora da se upotrebi za nekih desetak dana i da se čuva u frižideru jer se inače ubudja.

    ReplyDelete