kolačići

Monday, June 6, 2016

Džem od jagoda


Džem od jagoda otvara sezonu džemova.
Možete ga pripremati na razne načine.
Ovo je jedan način koji mi se dopao.
A vi, omiljeni džem od jagoda možete pripremiti onako kako vam se najviše dopada.


Sastojci:
2 kg očišćenih  jagoda
750 g šećera
200 g rendanih jabuka



Priprema:
Sjedinite jagode i šećer i blago ih izgnječite rukama.
Kuvajte ih na srednjoj temperaturi oko 40 minuta, pa dodajte rendane jabuke.
Džem kuvajte još oko sat vremena, pa ga delimično usitnite štapnim mikserom.

Kuvajte ga dok ne dobijete željenu gustinu.

Vruć džem sipajte u sterilisane teglice, zatvorite ih metalnim zatvaračima i pasterizujte u rerni (na oko 100 stepeni 15-20 minuta).


Džem od jagoda spada u ređe džemove.
Meni se kao takav dopada, pa ga ne ukuvavam previše.


Ukoliko ipak više volite marmelade, voće usitnite u potpunosti.

Jabuku stavljam da bi džem bio malo gušći (jabuka sadrži prirodni zgušnjivač - pektin).

Od ove količine ćete dobiti 5 teglica od 370 ml.


Pekmez ili džem od jagoda, možete pripremiti i po receptu koji se nalazi ovde.


Ako više volite prelive, možete ga napraviti po OVOM receptu.


Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

2 comments:

  1. Baš tako on otvara sezonu đemova, i moja prva tura je gotova!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Od maja do septembra, oktobra, nema kraja :)

      Delete