kolačići

Friday, April 22, 2016

Beskvasni ražani hleb i brusketi



Kad je u pitanju beskvasni hleb, najviše mi se dopada hleb dobijen prirodnom fermentacijom.
Možete kombinovati brašna po izboru, odnos i priprema su isti.
Recept je OVDE.
(Sastojci za hleb sa donje slike: 1 šolja mekog crnog brašna, 2 šolje integralnog ražanog brašna, 1,5 šolja vode i 1 kašičica morske soli.)


Kada nemam dovoljno vremena, proces pripreme hleba ubrzavam sodom bikarbonom i limunom ili praškom za pecivo.


Sastojci:
20 g ovsenih mekinja
300 g ražanog brašna
1 kašičica soli
320 ml vode
100 g mekog brašna po izboru
1 kašičica praška za pecivo
50 g semenki suncokreta (opciono)
50 g indijskog oraha (opciono)


Priprema:
Sjedinite ražano brašno, mekinje, so i vodu.
Posudu upakujte i ostavite da odstoji nekoliko sati.
Izmešajte meko brašno, prašak za pecivo, semenke suncokreta i iseckan indijski orah.
Dodajte u smesu od ražanog brašna i umesite testo.
Oblikujte hleb posipajući ga brašnom.
Stavite ga pleh ili modlu i pecite u zagrejanoj rerni 15 minuta na 200 i 10 na 170.


Od ovako pripremljenog ražanog hleba možte pripremiti ukusne bruskete.
Sjedinite maslinovo ulje, morsku so, začinsko bilje i malo belog luka u prahu.
Premažite kriške hleba tanko isečene i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10-15 minuta.
*Količline sastojaka zavise od toga koliko ćete brusketa napraviti.
Okvirno, 1 kašičica ulja je dovoljna za jednu veću krišku hleba.
Na bruskete možete dodati još neke sastojke po želji.


Hleb možete peći u modli ili oblikovati veknicu i peći u običnom plehu, stvar izbora.
Hleb je podjednako ukusan i kada se napravi bez semenki i orašastih plodova (veknica je bez).


U pitanju je hleb koji toleriše Hrono ishrana/Hrono kuhinja.
Koja ćete brašna koristiti kao i sredstva za narastanje testa, zavisi od vašeg izbora.
Napominjem da je spelta žitarica slična pšenici, tako da ukoliko koristite brašno od obične pšenice (integralno ili crno) niste grešni.

Ovaj hleb se (po meni) odlično slaže uz maslac i sir sa plavim plesnima.



No comments:

Post a Comment