kolačići

Wednesday, March 30, 2016

"Brze" lepinje od "sporog" testa


Ne brinite.
Priprema ovih lepinja vam neć oduzeti puno vremena.
Testo umesite i "zaboravite" ga u frižideru.
Meni se to upravo desilo - zaboravila sam da ga umesila.
Setila sam se posle dva dana.
Što testo duže stoji, elastičnije je, lepinje su mekše i vazdušastije.


Sastojci:
400 g brašna tip 500
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
2 dl vode
7 g svežeg kvasca
50 ml ulja


Priprema:
Sjedinite suve sastojke u činiji.
Kvasac rastvorite u vodi.
Razmućeni kvasac dodajte u brašno, sipajte ulje i umesite testo.
Upakujte ga u kesu i ostavite da "prenoći" u frižideru.
Podelite ga na 5 delova (ili više), oblikujte loptice, pokrijte ih i ostavite da se odmaraju oko pola sata.
Razvucite ih rukama (treba da bud debele oko 1 cm).
Zagrejte nelepljiv tiganj.
Lepinje pecite na srednjoj temperaturi (na šporetu sa 3 podeoka, uključite na 2).
Dovoljno je da ih pečete po nekoliko minuta sa jedne i sa druge strane.


Uz ove lepinje sam služila grilovani sir sa začinima.
U pitanju je domaći sir sličan indijskom panir siru.
Lepinje sam poprskala mešavinom maslinovog ulja i ulja od semenki bundeve.
Posula sam ih morskom solju i mrvljenim origanom.
Naravno, vi ih možete služiti uz nešto drugo po izboru.



3 comments: