kolačići

Friday, February 12, 2016

Čupave lepinje


Davno sam napisala ovaj recept,ali zaboravila sam da ga objavim.
Ne sećam se kako sam došla na ideju da napravim baš ovakve lepinje.
Ili sam u trenutku dobila inspiraciju ili me je nešto podstaklo.
Nije ni bitno, zar ne?!
Uživajte u ukusnom pecivu.


Sastojci:
500 g brašna tip 400
1/2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica morske soli
10 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1,5 dl mlake vode
1,5 dl mlakog mleka
0,5 dl ulja
100 g (ili po potrebi) sitno rendanog trapista, edamera, gaude...


Priprema:
U posudi za mešenje, sjediniti sve suve sastojke (osim šećera i trapista) i napraviti udubljenje.
Kvasac i šećer razmutiti u malo mleka, dodati kašičicu brašna i ostaviti da kvasac "krene" (biće dovoljno 10-tak minuta na toplom mestu).
U udubljenje sipati kvasac, potom i sve navedne tečne sastojke.
Umesiti testo.
Ostaviti ga na toplom mestu 15-tak minuta.
Testo podeliti na željeni broj delova, oblikovati lopice, valjati ih u rendan trapist, poređati u pleh (obložen papirom za pečenje ili nauljen i posut brašnom), pritisnuti ih kako bi se  dobio oblik lepinje.
Uključiti rernu na 200-220 stepeni.
Dok se rerna greje, lepinje se odmaraju.
Peći ih dok ne porumene, oko 15 minuta.


Ukoliko žurite, možete napraviti jednu veću lepinju.
Veličinu lepinja/zemički, prilagodite potrebama.


U testo možete dodati začine i pecivu obogatiti ukus i miris.
Često dodajem: mrvljenu ljutu papriku, beli luk u prahu, bosiljak i origano.
Ali vodite računa o količinama začina - nemojte preterivati.




P.S.
Stavila sam više fotografija kako bih vam dočarala izgled, teksturu, veličinu, oblik, miris i ukus :)

6 comments:

  1. Gde crpiš ideje? A tek slike kad bi mogle da se jedu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. U svemu i svačemu :). Inspiraciju nalazim i u osobama koje pravim. Hvala :)

      Delete
  2. Replies
    1. Da, lepe su i ukusne. Mogu da se jedu bez ičega. Hvala :)

      Delete