kolačići

Saturday, January 30, 2016

Aquafaba - Posna zamena za belance

(Slane puslice sa kikirikijem)

Dok pripremate posne torte maštate o adekvatnoj zameni za belance?
Vegan ste ili vegetarijanac koji ne konzumira jaja?
Alergični ste na jaja?
Ne brinite, postoji rešenje.

(Vegansko belance umućeno sa šećerom)

Nema više muke oko izrade posne/veganske hrane.
Ono što vam je potrebno jesu sirove leblebije ili beli pasulj.

A ukoliko nemate dovoljno vremena, kupite konzervu leblebija i za pola sata ćete imati savršenu koru za tortu po vašoj meri - posnu, vegansku, vegetarijansku...


Sastojci za oko 3dl veganskog belanceta*:
300 g sirovih (suvih) leblebija
500 ml vode
prstohvat soli
*koliko gr leblebija, toliko ml aquafaba tečnosti ćete dobiti
(Umućeno belance)
Priprema:
Sirove (termični neobrađene) leblebije dobro operite i prelijte sa 2 puta većom zapreminom vode.
Ostavite ih da se hidriraju oko 8 sati.
Prospite ostatak vode i sipajte  oko 500 ml sveže vode i so.
Kuvajte ih na nižoj temperaturi dok ne omekšaju (kuvanje obično traje od 1,5h do 2h u zavisnosti od vrste).
Po potrebi dolivajte vodu.

Voda treba uvek da pokriva sve leblebije kako bi se ravnomerno skuvale (kada je sredina meka, kremasta, leblebije su kuvane - pritisnite ih sa dva prsta i znaćete da li su gotove).

Ostavite ih da se hlade i odstoje u vodi u kojoj su se kuvale preko noći (oko 8h).
Potom ih procedite, a tečnost stavite da se kuva kako biste dobili veću konctraciju belančevina (voda treba da ispari za oko 50 posto).

Tečnost koju ćete dobiti treba da bude gusta.
Kada je protrljate između dva prsta treba da ima lepljivu teksturu sličnu teksturi belanceta (uz napomenu da ova tečnost ima manju gustinu).

Kada se vaše posno belance dobro ohladi, možete početi sa pripremom raznih posnih đakonija.

Od ovog belanceta možete pripremati kako slaniše tako i slatkiše

(Belance sjedinjeno sa šećerom, orasima i brašnom)
P.S.
Najbrži i najjednostavniji način pripreme hrane od posnog belanceta je ukoliko kupite konzervu kuvanih leblebija i ocedite tečnost.
Možete je odmah mutiti.
Mućenje posnog belanceta traje malo duže u odnosu na vreme mućenja pravog belanceta - desetak minuta.

Odnos posno belance, šećer, suva masa nije isti kao kod pravog belanceta.
Slatki odnos koji se pokazao kao dobar je: 1:0,85:1,5 (belance, šećer, suva masa)
Suva masa varira u zavisnosti od toga koliko je sitno mlevena.

(Veganska/posna torta)

Ukoliko vam posupak pripreme ovog belanceta deluje komplikovao, savetujem da kupite konzervu kuvanih leblebija i počnete sa eksprimentisanjem.
Posebno ukoliko se do sada niste sretali sa leblebijama.

A kako možete napraviti koru za vašu omiljenu tortu, pogledajte OVDE.


Leblebije možete iskoristi za neka slana jela - Humus, Falafel, supe, čorbe, variva, salate, grickalice...

 (Humus)

 (Falafel)

(Vegetarijanski kari)

Recepte za humus, falafel i kari, možete naći OVDE.

Ideja za vegansko belance je sa interneta.

2 comments:

  1. Nikad nisam mislila da mogu nešto napraviti od vodurine u kojoj se kuhao slanutak. Kuhanjem sam reducirala ocijeđenu tekućinu za 2/3 i ohlađenu ju izmiksala i stvarno podsjeća na snijeg od bjelanjaka. Nisam probala nešto peći s tim, za prvi put zadovoljila sam se sirovim stvarima u koje ide bjelanjak.

    ReplyDelete