kolačići

Monday, August 31, 2015

Sok od breskve i kruške



Gusti sok od breskve i kruške se jednostavno priprema - kao i većina gustih sokova.
Voće se obari, izmiksa, dodaju se po potrebi: voda, šećer i vitamin C i to je to.


Voće je ove godine posebno slatko, pa nisam dodavala šećer.
Sokove sam pripremala za trenutnu upotrebu jer je bilo dosta voća (kako ne bi propalo).
Ukoliko sok  od breskve i kruške pripremate za neki kasniji period, dodajte šećer i pasterizujte ga.
Koliko ćete kog voća upotrebiti, odlučite sami.
Odnos ne mora biti 1:1.


Sok od breskve i kruške, sastojci:
1 kg očišćenog voća (breskve i kruške)
100-150 g šećera
1/2  ravne kašičice vitamina C.


Sok od breskve i kruške, priprema:
Iseckano voće prelijte vodom i šećerom.
Kuvajte ga oko pet minuta - dok voće ne omekša.
Voće ocedite, stavite u blender i procesirajte.
Po potrebi dodajte vodu u kojoj se voće kuvalo.
Na kraju sjedinite dobijenu kašu, ostatak tečnosti i vitamin C.
Sok sipajte u sterilisane fllaše i čuvajte u frižideru.
Kada se ohladi, sok od breskve i kruške je spreman za upotrebu.


A koliko su kruške iz naše bašte slatke, možete videti na fotografiji.
Mada, osa je malo gricnula i mamu i tetku...
Ko je najslađi, procenite sami ;)


Tuesday, August 25, 2015

Posni paprikaš i paprikaš čorba (i jedna tužna priča)


Nisam bila zadovoljna fotografijama koje vidite.
Otišla sam da napravim još nekoliko.
Zatim sam sklonila sve sa stola.
Bila sam vrlo pažljiva kako ponovo ne bih nešto razbila.
Sklonila sam stoljnjak i odlučila da ga malo properem pre nego što ga stavim u mašinu.
Potom sam otišla da prebacim nove fotografije na komp.
Telefon nije bio na uobičajenom mestu.
Otišla sam do kuhinje, nije ga bilo na stolu.
Rekoh sebi: Jaooooo!!!!
Da, telefon se "kupao" u lavoru (kad već nije uspeo u moru).
Bio je lepo upakovan u stolnjak.
Eto, to je kraj jedne tužne priče...
U servisu su mi rekli da ga stavim u pirinač...
Ko zna, možda će jedan od sledećih recepata biti "Android rižoto".


Sastojci:
1 kašičica kima
3 kašike ulja po izboru
1 šargarepa
1 manja glavica crnog luka
300 g oljuštenog krompira
250 g šampinjona
1 čen belog luka
1 kašičica senfa
1 kašičica aleve paprike
1 kašika suvog povrća
po ukusu: so, biber i peršunov list.
150 sojinih komadića ili šnicli


Priprema:
Sojine komadiće ii šnicle prelijte toplom vodom.
Kim propržite na ulju.
Kada počne da puckta, dodajte iseckanu šargarepu, crni i beli luk.
Sipajte 1 l vode, a potom krompir isckan na kockice i sojine komadiće.
(Ukoliko koristit šnicl, isecite ih na manje komade).
Kuvajte 10-tak minuta, pa dodajte  sve ostale sastojke - isckane šampinjone, usitnjen bli luk, senf, alevu papriku, suvo povrće so, biber i pršunov list.
Kuvajte još desetak minuta.
Pola paprikaša sipajte u drugu posudu, izmiksajte štapnim mikserom, sipajte još oko pola litre vode, dodajte još malo začina (so, biber, mešavinu začina)  i kuvajte pet minuta.


Od istih sastojaka dobićete dva različita jela.
Čorba i paprikaš nemaju isti ukus.
Naravno, možete napraviti samo jedno jelo - paprikaš ili čorbu.


Zaključak:
Znam da ne treba uvek biti perfekcionista.
Ne treba tražiti dlaku u jajetu.
Ne mora sve biti savršeno.
Ali, ja jednostavno ne mogu drugačije.
To ne bih bila ja.
Uživam dok stvaram kompozicije i fotografije.
A u isto vreme se i nerviram jer nisam zadovoljna svakom fotografijom...

Emotivno sam bila vezana za ovaj telefon, doneo mi je puno toga lepog.
Bio je moja amajlija.

Možda će naredne fotografije biti "savršenije" ako telefon "oživi".


 Fotografija iz okupanog telefona ;)

Voćni kolač od strine



Ništa novo i neviđeno.
Po ovom receptu za biskvit (sa manjim izmenama) pripremam gotovo svaki voćni kolač ovog tipa.
Recept su mama i tetka dobile od strine.
Tako je zapisan i u mojoj svesci: "Voćni kolač (od strine)"
Lep je sa bilo kojim voćem, ali po meni je najlepši sa višnjama ili šljivama.
Dobila sam punu gajbicu domaćeg voća.
Pravila sam svašta, a između ostalog i ovaj kolač sa šljivama.


Sastojci:
3 jajeta
1 šolja šećera
1 šolja kiselog mleka
1/2 šolje ulja
2 šolje brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
voće po potrebi (oko 500 g očišćenih šljiva)


Priprema:
Jaja umutiti sa šećerom. Dodati jogurt i ulje, a potom  brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer.
Sjediniti sve sastojke - umutiti mikserom.
Testo sipati u podmazan pleh prečnika oko 25 cm i poređati šljive.
Peći u zagrjanoj rrni na 170 stpeni oko 25 minuta.


Recept koji imam zapisan u svesci je malo drugačiji u odnosu na onaj po kom pravim.
Smanjila sam količine nekih sastojaka, a količinu voća sam povećala.
Sastojci po strininom receptu:
2 jajeta
2 šolje šećera
1 šolja kiselog mleka
3/4 šolje ulja
3 šolje brašna
1 prašak za pecivo
voće po potrebi


Kolač će biti ukusan po kom god receptu da ga napravite.
Umesto kiselog mleka često koristim jogurt.



Recept je objavljen na portalu Danas.rs

Monday, August 24, 2015

Obrok salata (integralna testenina i grilovano povrće)


Integralna testenina ima drugačiji ukus u odnosu na običnu, najčešće korišćenu.
Mnogi ne prihvataju ukus integralne testenine.
Ali, ukoliko se dobro "upakuje", nema razloga za brigu ako neko od vaših ukućana ne voli ovu testeninu.
Za one koji jedu meso, savetujem da u ovu obrok salatu dodaju grilovanu slaninu ili šunku.
U obzir može da dođe i grilovano belo meso.


Sastojci (za 3-4 osobe):
300 g integralne testenine
500 g mešanog povrća (tikvice, paprike, patlidžan, pečurke...)
2 dl soka od paradajza
2 čena belog luka
2 paradajza
2 kašike ulja po izboru
po ukusu: so i biber
150 g mocarele
listovi bosiljka
po potrebi: belo meso, šunka ili slanina


Priprema:
Testeninu skuvati al dente.
Povrće (osim belog luka i paradajza) grilovati na roštilju ili u gril tiganju.
Ukoliko se odlučite za mesni dodatak, i to ispeći na roštilju.
Povrće (i mesni dodatak) iseckati na manje štapiće.
Sjediniti testeninu, povrće i mesni dodatak.
Dodati sok od paradajza, usitnjen beli luk, iseckan paradajz. mocarelu, ulje, listove bosiljka i začiniti po ukusu.
Ovako pripremljenu obrok salatu možete služiti i mlaku i hladnu.



Po ukusu, u salatu možete dodati ljutu papriku.
Ukoliko postite, nemojte dodavati mocarelu.

Sunday, August 23, 2015

Džem ili pekmez od šljiva bez šećera



Mnogi se pitaju kako da pripreme džem od šljiva bez šećera?!
Najbitnije je da birate zrele plodove jer su oni najslađi.
Takođe, preporuka je da koristite razne vrste šljiva jer će pekmez/džem biti ukusniji.
Zreliji plodovi pored velike količine šećera, sadrže i veći procenat vode zbog čega je džem potrebno duže kuvati.
Ali to ne treba da vas brine.
Dužinu kuvanja ćete skratitii ako na 1 kg šljiva dodate 100 g sitno seckane ili rendane jabuke.

Jabuke sadrže pektin koji će zgusnuti džem od šljiva i dati mu kremastu strukturu.
Kada se dobro ukuva, može dugo da stoji bez upotrebe konzervansa.


Sastojci za 1 teglu od 720 ml:
1 kg očišćenih šljiva
100 g jabuke.


Priprema:
Očišćene šljive stavite u šerpu prečnika oko 22 cm.
Kuvajte na nižoj temperaturi dok ne puste tečnost.
Dodajte jabuku i kuvajte oko sat vremena uz povremeno mešanje.
Dužina kuvanja zavisi od toga koju gustinu želite da dobijete kao i koliko vode imaju šljive.
Šljive će se tokom kuvanja raspasti, ali ukoliko želite da dobijete strukturu pekmeza, dodatno ih usitnite (iseckajte ih sitnije pre kuvanja ili ih tokom kuvanja delimično izmiksajte štapnim mikserom).
Džem sipajte u sterilisane tegle i čuvajte ga na uobičajen način.


Pekmez možete da zapečete u rerni ili da ga stavite u dunst - da ga pasterizujete.
Nema potrebe stavljati konzervans.
Ali, ukoliko imate naviku da ga koristite, konzervirajte i ovaj pekmez na isti način.


Napomena:
Kada pripremam pekmez od šljiva sa šećerom, ne stavljam više od 100-150 g šećera na 1 kg očišćenih šljiva.

Thursday, August 20, 2015

Taljatele a la "Ćuba"



Testenina koju vidite na fotografijama dobila je naziv sasvim slučajno.
"Kumovanje" mi nije jača strana.
Ali, ukusna je i brzo se priprema.
S obzirom da sam na letovanju, ne provodim previše vremena u kuhinji.
Inače kažu da baš brzo kuvam (šta god to značilo).
Oko pripremanja ove testenine nema puno posla.
Sve u svemu, ovo je još jedan ručak na brzinu ili brzinski ručak.
Umesto taljatela, možete koristiti bilo koju drugu testeninu (špagete, spirale, makarone...)


Testeninu sam pripremala na Zlatiboru i koristila zlatiborske šumske jagodice raznih oblika i boja koje sam brala po obližnjim šumama.


Sastojci:
400 g taljatela
3-4 kašike maslinovog ulja
300 g rendanog sira (po izboru)
100 g iseckanih maslina
100 g dimljene salame ili pršute
2 kašike pečenog susama
1 kašičica origana
so i biber po ukusu
100 g šumskih jagoda


Priprema:
Testeninu skuvajte prema uputstvu sa pakovanja.
Ocedite vodu, sipajte maslinovo ulje i izmešajte.
Dok je testenina vrela, dodajte sir, iseckane masline i usitnjenu salamu ili pršutu.
Izmešajte.
Prilikom služenja dodajte susam, origano, biber, so (po potrebi) i šumske jagode.


Možete koristiti i čajnu kobasicu, npr., ili slaninu...
U suštini, ono što volite.
Takođe možete izmešati razne vrste sireva.
U slučaju da ne jedete meso, savetujem da koristite i dimljeni sir.
Ovako pripremljenoj testenini šumske jagode daju posebnu aromu.




I da ne zaboravim, uživajte u ukusu italijanske testenine na "šumski" način.

Sunday, August 9, 2015

Kolač "knedle sa šljivama" ili kolač sa ukusom knedli


Kolač sa ukusom knedli podseća na knedle sa šljivama.
Duže vreme po internetu kruži recept za ovaj kolač.
Dosta mojih prijatelja ga je pravilo i svi su oduševljeni.
Imala sam želju da izmenim recept i kolač sa ukusim knedli prilagodim osobama koje poste.
Takođe, recept sam pojednostavila, pa se u odnosu na originalni brže priprema.
Bilo kako bilo, kolač sa ukusom knedli možete pripremati tokom svih godišnjih doba, a posebno onda kada postite.
Verujem da će oni koji poste biti zadovoljni ovim kolačem.


Kolač "knedle sa šljivama/kolač sa ukusom knedli, sastojci:

Sastojci za prezle:
250 g prezli
nekoliko kašika ulja
1 kesica vanilin šećera
2-3 kašike šećera

Sastojci za griz:
1 l vode
12 kašika griza
8 kašika šećera
3 kašike džema od kajsija
30 g margarina

Fil:
džem od šljiva ili neki drugi po izboru (pola tegle okvirno)


Priprema:
Prezle i šećere izmešajte i propržite na ulju dok ne porumene.
Pržite ih na nižoj temperaturi kako ne bi izgorele.
Mešajte ih povremeno.
Ne volim masne prezle, pa sam stavila vrlo malo ulja, a vi možete staviti onoliko koliko mislite da treba.

Ostavite ih da se prohlade.

Dok se prezle hlade, skuvajte griz - sjedinite griz, šećer, džem i pola l vode.
Ostatak vode stavite da provri, pa ukuvajte griz.
Kuvajte ga dok se ne zgusne, pa dodajte margarin i mešajte dok se on ne otopi.
Na dno pleha (ili neke druge posude) približnih dimenzija 20*30 sipajte polovinu prezli, preko rasporedite pola griza, premažite džemom, pa ponovo stavite griz i pospite ostatkom prezli.

Kolač sa ukusom knedli se može jesti i topao i hladan.
Meni je lepši kada se dobro ohladi.

*Koristila mešavinu džema od kajsija i od divljih kupina jer džem od šljiva nisam imala.

U sezoni šljiva, džem možete zameniti svežim šljivama (oko 1 kg) koje ćete iseckati, dodati nekoliko kašika šećera i prokuvati dok se šljive delimično ne raspadnu i zgusnu.
Ukoliko ne postite, vodu zamenite mlekom, a margarin puterom.


Kolač sa ukusom knedli možete pripremiti sa voćem po izboru.
Ni knedle nisu uvek sa šljivama.


Saturday, August 8, 2015

Džem od divljih kupina


Nikada nisam pripremala zimnicu od kupina, a posebno ne od divljih.
Nisu mi bile na dohvat ruke kao sada.
Taman su počele da sazrevaju kada smo došli u Crnu Goru.
Jednostavno, nisam mogla da im odolim.
Kažu da su kupine najbolji prirodni lek za lečenje anemije.
Treba ih redovno konzumirati nedelju dana da bi se poboljšala krvna slika.


Sastojci:
1,5 kg divljih kupina
400-500 g šećera (okvirno)
1 limun
1-2 dl vode


Priprema:
Kupine oprati, posuti šećerom, sipati vodu i delimično ih izmiksati štapnim mikserom. Vodu dodavati postepno.
Vodu sam dodavala jer su kupine bile prilično suve zbog suše.
Ukoliko su vaše kupine sočne, ne morate dodavati vodu.
Džem kuvati oko sat vremena na nižoj temperaturi.
Desetak minuta pred kraj kuvanja, dodati sok od pola limuna, a ostatak oljuštenog limuna iseckati na sitnije komade.
Džem sipati u sterilisane tegle, zatvoriti metalnim poklopcima i pasterizovati.
Čuvati na uobičajen način.
(Količina šećera zavisi od toga koliko su kupine slatke.)


Limun sam dodavala u sve što sam pripremala od divljih kupina jer su bile slatke, nisu uopšte kisele verovatno zbog visokih temperatura i puno sunčanih dana.
Pored toga što su slatke, duvlje kupine imaju opor ukus, tako da se ne mogu pripremati bez šećera ili sa jako malom količinom.
U sok od kupina umesto limunovog soka, dodajem vitamin C.


Tuesday, August 4, 2015

Palačinke



Palačinke - slatke ili slane?! Odlučite sami.
A može i pola-pola, zašto da ne?!


Sastojci:
2 jajeta
300 g brašna
1 kašika šećera
1  kesica vanilin šećera
prstohvat soli
250 ml mleka
150 ml kisele/gazirane vode
3 kašike ulja


Priprema:
Sjedinite sve suve sastojke, dodajte jaja i mutite uz postepno dodavanje vode i mleka.
Na kraju umutite ulje.
Palačinke pecite na uobičajen način - u nelepljivom tiganju ili u tiganju za palačinke koji ćete premazivati uljem.


Palačinke filujte čime god želite.
Mi smo ih preemazali kremom i dodatli džem od divljih kupina.




Ukoliko se odlučite da pravite slane palačinke, izostavite vanilin šećer.