kolačići

Monday, June 29, 2015

Crno bela torta



Torta je dobila naziv po crnoj i beloj čokoladi koje se koriste za njenu pripremu.
Sve torte liče jedna na drugu, ali svaka je posebna na svoj način.
Htela sam, u stvari, da kažem da je ovo jedna posebna torta.


Sastojci za 1 koru (postupak ponoviti još 2 puta):
120 g šećera u prahu
100 g mekog maslaca ili margarina
3 jajeta
100 g istopljene čokolade
50 g oštrog brašna

Sastojci za fil:
500 ml slatke pavlake
400 g bele čokolade
100 g mlevenog lešnika
100 g mlevenog indijskog oraha

Dekoracija:
komadi čokolade po potrebi
ribizle po potrebi


Priprema:
Za koru prvo odvojiti belanca od žumanaca.
Šećer i maslac umutiti penasto, dodavati jedno po jedno žumance.
Potom i otopljenu čokoladu.
Belanca umutiti u čvrst sneg, umešati ih u smesu od čokolade i dodati brašno.
Sjediniti sve sastojke.
Peći na 160 stepeni 12-15 minuta.
Koristiti pleh 20*25 (okvirno).
Postupak je isti za sve tri kore.


Za fil, u šerpu staviti izlomljenu čokoladu, sipati slatku pavlaku i topiti na nižoj temperaturi uz mešanje dok se čokolada ne otopi.
Potom dodati lešnike i orahe (koristiti neslan indijski orah).
Ostaviti ganaš da se dobro ohadi, pa ga umutiti mikserom.
Ukoliko pavlaka koju koristite nije zaslađena, dodajte šećer u prahu po ukusu
Tortu filovati sledećim redosledom: kora, fil...
Postupak ponavljati dok se svi sastojci ne utroše.
Tortu završiti filom.
Dekorisati je komadićima čokolade i ribizlama.


Kao i svaka druga torta, i ova treba da odstoji u frižideru neko vreme kako bi mogla lepo da se seče.
Ukoliko ne volite orašaste plodove, možete ih zameniti mlevenim keksom.
Ukoliko vam se učini da je fil mek (što zavisi kako od pavlake tako i od čokolade) dodajte još malo orašastih plodova i ili keksa.
Ribizle ili neko drugo bobičasto voće možete dodati u tortu tokom filovanja, između kora i fila.


Recept šaljem Tanji sa bloga Ekspres lonac kao odgovor na temu "ribizle". 
Mesec jun 2016. Ajme,koliko nas je!


Friday, June 26, 2015

Kako da pripremite najukusniji potaž od povrća?


Potaž je čorba koja se priprema od pasiranog ili ustinjenog povrća.
Ovo je idealan način da "prošvercujete" povrće osobama (a posebno deci) koje ga ne vole.
Možete kombinovati povrće koje imati u kući ili ono koje volite.
U svakom slučaju, kada se ukusi raznog  povrća izmešaju, nećete osetiti ukus onog koje vam inače ne prija.


Sastojci:
600 g povrća po izboru
1/3 kašičice karija (ili malo više, po ukusu)
1/2 kašičice kima
po ukusu: so, biber, peršunov list
2 kašike maslinovog ulja
7 dl vode

Napomena:
Možete kombinovati povrće koje imate ili volite.
Predlažem sledeću kombinaciju:
1 šargarepa
1 manja tikvica
1 srednji krompir
1 srednji crni luk
1 srednji paradajz


Priprema:
Povrće iseckajte na sitnije komade.
U šerpu sipajte ulje, dodajte povrće, kari i kim.
Pržite nekoliko minuta na visokoj temperaturi uz povremeno mešanje.
Sipajte 2 dl vode i kuvajte ga oko 10-15 minuta.
Izmiskajte ga.
Dodajte ostatak vode, začinite po ukusu i prokuvajte nekoliko minuta.


Potaž se najčešće služi uz dodatak krutona (kockice prepečenog hleba), ali svakako ga možete služiti i bez njih.
Ukoliko želite, možete dodati i komade mesa.
Zbog brzine kuvanja, preporučujem piletinu.

Posno jelo.

Thursday, June 25, 2015

Pica hleb



Dok sam bila u prodavnici i kupovala masline, došla sam na ideju da napravim hleb sa ukusom pice.
I eto tako je nastao ovaj hleb.
Hleb ima blag miris i aromu pice.
Savršeno se slaže uz kapreze salatu, npr.
Naravno, od ovog hleba možete praviti sendviče ili ga jesti uz bilo koji slani obrok.


Sastojci:
500 g brašna tip 500
1 kašika šećera
1 kašičica soli
1 kašičica origana
1/2 kašičice bosiljka
po ukusu: biber i beli luk u prahu (dovoljna količina je po 2-3 prstohvata začina)
150 ml soka od paradjza
125 ml kisele (gazirane) vode
3 kašike maslinovog ulja
10-15 g svežeg kvasca

Dekoracija:
komadi maslina, paradajza, sira...


Priprema:
Sjediniti sve suve sastojke i napraviti udubljenje.
Sipati sok od paradajza, ulje i kvasac koji je razmućen u kiseloj vodi.
Umesiti glatko testo.
Dobro ga upakovati i ostaviti da odstoji na toplom mestu oko pola sata.
Premesiti testo i napraviti hleb/hlebove.
Dekorisati ga komadićima maslina, paradjza i sira.
Od ove količine možete napraviti 1 ili 2 hleba.
Takođe možete praviti i pecivo.
Ukoliko se odlućite za dva hleba (prečnika oko 15 cm), pecite ih 25 minuta na 200 stepeni.
Ako napravite jedan hleb (prečnika oko 20 cm), pecite ga 30-35 minuta na 200 stepeni.


Pečen hleb stavite na drvenu dasku dok se ne prohladi.
Prohlađen hleb umotajte u krpu dok se skroz ne ohladi.


Ukoliko se ljubitelj toplog testa, podrazumeva se hleb možete konzumirati topao.
Kora mu je hrskava i šteta bi bila ne iskoristiti je maksimalno.


Ukoliko želite da vaš hleb ima jaču aromu pice, dodajte malo više navedenih začina.



Wednesday, June 24, 2015

Zapečene tikvice


Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, pa se njihova upotreba preporučuje u dijetama.
Obiluju vlaknima, pa daju osećaj sitosti.
Tikvice volim u bilo kom obliku.
Jedino nisam jela žive, za sada.
Prijatnog su, neutralnog, ukusa.
Broj kalorija se svakako povećava u zavisnosti od načina pripreme.
Najidealnije bi bile barene ili grilovane, ali...


Sastojci:
700 g rendanih tikvica
1 šolja griza
3 jajeta
začini po ukusu: so, biber, beli luk, mleveni kim, kumin...
150 g tvrdog sira
po potrebi semenke (lan, susam, suncokret...)
3 kašike ulja.


Priprema:
Tikvice izmešajte sa grizom. Začinite ih po ukusu i dodajte umućena jaja.
Pleh prečnika oko 27 cm premažite uljem i pospite brašnom.
Sipajte smesu od tikvica, poprskajte ostatkom ulja.
Dodajte izmrvljen ili rendan sir.
Pospite semenkama po želji
Pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta na 220 stepeni.


Od začina možete koristiti ono što volite.
Ovako pripremljene tikvice će biti podjednako ukusne ukoliko koristite samo so i biber.
Možete ih jesti i tople i hladne.
Kada se ohlade, lakše se seku.
Mogu poslužiti kao podloga za kanapee.




Tuesday, June 23, 2015

Susam salata



Jesam li pominjala da se tokom leta manje-više "jednolično" hranim?!
Tokom letnjih meseci, isključivo koristim sezonske namirnice.
Znači, uglavnom nema zimske hrane poput pasulja, kiselog kupusa i sličnih stvari.
Paradajz mi je omiljena hrana, ali onaj pravi - domaći.
Doručak, ručak, večera...
Nema obroka bez svežeg paradajza.
Svakodnevno pravim salate od paradajza i krastavaca u koje često dodajem razne semenke i začinsko bilje.
Danas je na meniju bila "Susam salata".
Količine ne moraju biti precizne.


Sastojci za dve porcije:
4 srednja paradajza
2 srednja krastavca
100 g mocarele
50 g pečenog susama
1 kašika maslinovog ulja
po ukusu: so, biber, origano, listovi svežeg bosiljka, grančice origana, majčine dušice.


Priprema:
Paradajz i krastavce isecite na kockice.
Dodajte susam i izmešajte.
Mocarelu, takođe, iseckajte na kockice i uvaljajte je u origano.
U činijice sipajte salatu, pa dodajte mocarelu.
Pospite sveže mlevenim biberom, prelijte uljem i dekorišite svežim listovima bosiljka, grančicama origana i majčine dušice...


Ovu salatu možete poslužiti uz bilo koje jelo ili je jesti samostalno uz dodatak nekog hleba ili peciva.
Salatu sam poslužila uz mlade krompiriće.





Monday, June 22, 2015

Fermentisani krastavci


Ovo su letnji kiseli krastavci.
Ako ih niste probali, savetujem da ih napravite.
Vrlo su jednostavni za pripremu i ukusni.
Od začina možete koristiti  ono što volite.
Savetujem da nikako ne eliminišete beli luk i mirođiju jer kiseli krastavci pripremljeni na ovaj način neće imati pravu aromu.
Možete dodati peršunov list, biber, ljupčac...


Sastojci:
1,5 kg manjih krastavaca
1 kašika soli
3 čena belog luka
mirođija po ukusu


Priprema:
U veću teglu poređati krastavce koje ste prethodno oprali, očistili od peteljki i zasekli unakrst.
Sipati vodu u teglu, potom je izliti u drugi sud, dodati so, izmešati kako bi se so otopila.
U teglu dodati iseckan beli luk i mirođiju, pa naliti slanom vodom.
Teglu poklopiti tanjirićem.
Držati na toplom mestu ili na mestu na kom ima sunčevih zraka.
Videćete kako će se voda za par dana zamutiti i pojaviće se mehurići. 
To znači da je došlo do procesa fermentacije.
Krastavci su gotovi za 3-5 dana.
Krastavce možete kiseliti u plastičnoj posudi  umesto u tegli.
*
Po ukusu, možete dodati više soli (još pola kašike).


Na isti način možete napraviti salatu od boranije.
Boraniju je potrebno prethodno kratko blanširati.

Sunday, June 21, 2015

Slatki vikend u Rodi



Slatki vikend  je organizovan od strane Agrobiznis magazina, Roda Megamarketa i Udruženja novinara za poljoprivredu (Agropress).
Svi koji nisu uspeli da posete ovu manifestaciju u subotu, imaće priliku da to urade u nedelju, 21.6. u periodu od 8h do 20 h.
Ulaz je, naravno, besplatan.
Šta sve promoviše i predstavlja ova manifestacija, možete pročitati na  AGROPRESS portalu (OVDE) ili na AgroBiznis Portalu (OVDE).
Citiram deo teksta sa portala:
"SLATKI VIKEND pratiti i niz zanimljivih aktivnosti među kojima je najveću pažnju privukao rad karving majstora i poslastičara. Oni su svojim talentom i snalažljivošću pokazali posetiocima RODE da je moguće uz malo troškova napraviti izuzetno lepo aranžiran sto za rođendane i druga slavlja."

Portal Recepti & Kuvar je, takođe, posetio ovu slatku izložbu.
Miodrag Ilić je zabeležio  neke momente izrade poslastica, a kako je to izgledalo, pogledajte OVDE .


Predstavljam vam najslađi deo ove manifestacije.
Ovog puta će to biti priča u slikama, uglavnom.
Za ovaj deo odgovorni smo Dejan Ilić i ja.
Dejan je obavio karving, a ja sam odradila ostatak posla inspirisana duginim bojama.
Korneti su ručni rad Jasmine Milinković.
Posetioci su bili zadovoljni našim umećem kao i organizatori.



























Dejan i ja smo ovu izložbu  učinili još slađom i šarenijom.
Inspiraciju smo dobili u trenutku. Ništa se nismo dogovarali unapred.
Svako je poneo ono što je mislio da treba i sve se savršeno uklopilo.
Svako je radio svoj deo posla.
Priznajem, imala sam "specijalne želje" kao po običaju, ništa novo.
Kada smo sve završili, Dejan je rekao da je znao da ću dobiti inspiraciju kada vidim šarene kornete.
Nije pogrešio.
Šareni pozdrav od Dejana i mene.