kolačići

Saturday, February 28, 2015

Rum torta


Stara dobra rum torta se može napraviti u obliku torte, ali i u obliku kolača - u zavisnosti od prilike.
Rum tortu pravim kao kolač kada pripremam sitne kolače.
Uobičajeni način pripreme je sa roze šećernom glazurom, po originalnom receptu.
Najčešće je prelivam čokoladnom glazurom.
Rum torta se priprema od malo sastojaka.
Posebnost joj daju šarene kockice, aroma maline, kakao i domaći džem.
Rum torta se priprema od tri vrste biskvita - žuti, roze i braon.
Za fil se koriste sve tri vrste biskvita, a gore i dole je žuti biskvit.
Bisvit možete napraviti onaj koji najčešće pripremate, ovo je samo predlog.
U biskvit često dodajem ulje, ali može i bez.


Rum torta, sastojci

Sastojci za koru 1:
4 jajeta;
4 kašike šećera;
5 kašika oštrog brašna.

Sastojci za koru 2:
4 jajeta;
4 kašike šećera;
5 kašika oštrog brašna;
1/2 kašičice ekstrakta od maline;
1 kašičica kakaoa;

Sastojci za povezivanje testa:
500 ml pekmeza od kajsije;
100 g šećera;
1,5 dl vode;
10 g vanilin šećera;
rum po ukusu (ukoliko koristite običan rum, smanjite količinu vode za količinu ruma koju ćete upotrebiti. ukoliko koristite ekstrakt od ruma, ne treba smanjivati količinu vode.)

Glazura:
150 g čokolade;
5 kašika vode;
1 kašičica margarina ili maslaca.


Rum torta, priprema:
Za koru umutiti belanca u čvrst sneg, pa dodati šećer i mutiti dok se on ne otopi.
Dodati žumanca jedno po jedno i neprekidno mutiti.
Na kraju lagano umešati brašno.
Koru peći u podmazanom i pobrašnjenon plehu približnih dimenzija 18*25 cm 10 minuta na 150 stepeni i 5 minuta na 200.
Prohlađenu koru preseći popreko na pola i premazati sa unutrašnjih strana pekmezom od kajsija.

Priprema druge kore je ista samo se razlikuje u tome što  smesu treba podeliti na 3 dela - jedan deo ostaje žut, u drugi se dodaje kakao, a u treći ekstrakt od maline.

Sve tri vrste biskvita izliti u isti pleh, vodeći račiuna da se ne izmešaju.

Kada se kora ohladi, iseckati je na kockice približnih dimenzija 2*2 cm i izmešati sa mlakom smesom od pekmeza koja se priprema tako što se sjedine svi navedeni sastojci u delu "sastojci za povezivanje testa". Smesa se kuva nekoliko minuta od momenta kada provri.

Pleh u kom se pekla kora 1 obložiti rastegljivom folijom, staviti jednu polovinu kore, preko nje nadev koji je pripremljen od kore 2 (lepo ga poravnati) i preko drugi deo kore 1. Prekriti folijom i rukama lagano pritisnuti tortu po celoj površini kako bi se svi sastojci sjedinili i kako bi torta bila kompaktna.

Ostaviti je da odstoji oko sat vremena.

Okrenuti je na tacnu (deo koji je bio dole, treba da bude gore) i preliti glazurom od čokolade ili šećernom glazurom koja se priprema kao za rozen tortu.
Umesto šećerne glazure. Rum torta se može obložiti roze fondanom.
Umesto pekmeza od kajsija, možete korisiti neki drugi pekmez ili džem po izboru.
Ukoliko želite da žuti biskvit ima intenzivniju boju, dodajte malo kurkume.

Rum torta sa roze glazurom

Rum torta (sitni kolači)

Rum torta sa čokoladnom glazurom

Rum torta sa roze čokoladom.




Tuesday, February 24, 2015

Posna palenta sa orasima


Ovo jelo je pogodno za post na vodi. Kada ne postite na vodi, u palentu možete dodati ulje, po želji.
A ukoliko želite da ovako pripremljenu palentu učinite mrsnom, dodajte kašiku rendanog parmezana ili nekog drugog sira, po želji.



Neophodni sastojci:
1/2 šolje palente;
2 šolje vode;
1-2 kašike mlevenih oraha;
začini po ukusu: so, biber, aleva paprika, mrvljena ljuta paprika, beli luk u prahu, korijander,

Prilog (proizvoljne količine):
masline po izboru;
jesitivi deo nara;
celi orasi;
peršunov list.



Priprema:
Vodu staviti da provri, pa ukuvati palentu-po uputstvu sa kesice. Začiniti po ukusu i dodati mlevene orahe. Palentu sipati u modlice (po želji).
Kada se prohladi, izvaditi iz modlica i staviti na tanjir. Dodati masline, orahe, nar i peršunov list.


Fotografija specijalno urađena za Recepti&Kuvar. Ne mogu, a da je ne podelim sa vama jer mi se baš dopada ;)

Monday, February 23, 2015

Spanać (sos od spanaća)

Spanać pripremljen na ovaj način je, po meni, najukusniji.



Neophodni sastojci (za jednu osobu):
100 g svežeg spanaća
1 kašičica ulja
1 čen belog luka
1 kašičica brašna
1,5 dl mleka
po ukusu: so i biber


Priprema:
Spanać dobro oprati i blanširati ga u kipućoj vodi-kuvati oko 3 minuta. Ocediti vodu, iseckati ga sitno ili izblendirati sa mlekom. Iseckan beli luk propržiti nekoliko sekundi, dodati brašno, pržiti oko pola minuta, pa dodati spanać i mleko. Začiniti po ukusu i kuvati nekoliko minuta od momenta kada provri.
Ovako pripremljen spanać možete služiti uz pohovano meso, pržena jaja, omlet... Ili palačinke od krompira. Često ga služim i uz baren krompir.


Friday, February 20, 2015

Pletene kifle sa ruzmarinom

Da li ste znali da oblik daje ukus hrani?
Ako mi ne verujete na reč, proverite - probajte ovako oblikovane kifle.


Pletene kifle sa ruzmarinom, sastojci:
500 g brašna tip 400
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašičica suvog kvasca
1/3 kašičice mlevenog ruzmarina
1/4 kašičice mlevenog bibera
3 dl mlake vode
50 ml ulja

Sastojci za završnicu:
50 ml kipuće vode
1 kašičica sode bikarbone
po potrebi: morska so i mleveni ruzmarin


Priprema:
U posudu za mešenje testa sipati sve suve sastojke i izmešati ih.
Napraviti udubljenje i u njega sipati vodu i ulje.
Umesiti testo i ostaviti ga da se udvostruči.
Testo podeliti na 20 delova i oblikovati kuglice.
Pokriti ih kako se ne bi sušile i ostaviti da odstoje 10-tak minuta.
Svaku kuglicu rolati rukama kako bi se dobila rolnica dužine oko 25 cm.
Spajati po dve rolnice pletenjem i saviti krajeve u oblik polumeseca (kako bi se  dobio oblik kifle). Krajeve malo pritisnuti da se kifle ne bi odvile.
Ostaviti ih da stoje na toplom mestu pola sata.
Premazati ih mešavinom vode i sode bikarbone.
Posuti ih morskom solju i ruzmarinom.
Peći ih oko 20 minuta na 200 stepeni.



Recept je objavljen na portalu Danas.rs

Medeno srce kolačići

I eto tako... Još jedan kolač koji inače pripremam. Sada sa manjim izmenama i u drugom obliku.


Sastojci za testo:
3 jajeta;
1 šolja šećera;
1 šolja jogurta;
2 šolje brašna;
2/3 šolje ulja;
1 kašika meda;
1 kašičica cimeta;
1 kesica začina za medenjake (ukoliko začin ne sadrži prašak za pecivo, dodati 1 kašičicu).

Sastojci za punjenje:
150 g pekmeza od kajsije;
10 g gustina;
1 dl vode;
10 g vanilin šećera;

Glazura:
100 g čokolade;
3 kašike vode;
1 kašičica margarina ili maslaca.


Priprema:
Za testo umutite sve navedene sastojke (sipajte sve u posudu i mutite nekoliko minuta dok smesa ne postane glatka).
Pleh za mafine obložite papirnim korpicama i sipajte testo do 2/3 korpice.
Ova količina testa je dovoljna za 16 kolača.
Pecite ih 15 minuta na 150 stepeni i 10 minuta na 200 stepeni.
Prohlađene mafine izdubite kašičicom ili nožićem i napunite mlakim sosom koji ćete pripremiti tako što ćete sjediniti vodu i gustim, potom ćete dodati pekmez i vanilin šećer i kuvati nekoliko minuta od momenta kada sos provri.
Prohladite ga mešanjem.
Glazuru pripremite na uobičajeni način i poprskajte ili prelijte kolačiće.
Dekorišite ih po želji.


Ja sam ih dekorisala komadićima čokolade i gumenim bombonama u obliku srca.
Ukus ovih kolača podseća na medeno srce, ali naziv mu nisam dala zbog toga već zbog dekoracije.
Gumene bombone možete kupiti ili napraviti po receptu koji ćete naći OVDE.



Napomena: ovaj kolače se može jesti mlak, ne morate da čekate da odstoji ;).


Tuesday, February 17, 2015

Slane tulumbe

Slane tulumbe - isto to samo malo drugačije.
Princes krofne ili tulumbe, svejedno je.
Odaberite oblik koji vam se doapada.
Počela sam da pravim slatke tulumbe, ali sam se setila da goste mogu da obradujem i slanim tulumbama.
Pola sam napunila ruskom salatom, a gosti su bili više nego oduševljeni.
Tulumbe možete pržiti u dubokom ulju, ali se ja ipak odlučujem za pečenje jer je jednostavnije.


Slane tulumbe, sastojci:
1 dl ulja
2,5 dl vode
150 g brašna
4 srednja jajeta
prstohvat soli



Slane tulumbe, priprema:
Prokuvati vodu i ulje, skoliniti sa ringle, pa umešati brašno.
Mešati dok smesa ne postane glatka.
Kada se ohladi, dodati jaja, jedno po jedno i mutiti mikserom.
Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje.
Napuniti poslastičarski špric i oblikovati tulumbe dužine oko 10 cm.
Peći ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta.
Isključiti rernu i ostaviti ih još 5 minuta.
Prohlađene tulumbe preseći na pola i puniti ih ruskom salatom ili nekom drugom po izboru.


Slatke su izgledale ovako:

Recept je objavljen na portalu Danas.rs

Rižoto od heljde (Heljdoto)

Možda ovo nije najpravilniji naziv, ali ne marim.
Bitno je da znate o čemu se  radi.
Pravi rižoto se pravi od pirinča, a u ovom receptu je heljda preuzela njegovu ulogu.
Tako da se može nazvati heljdoto.
Ukoliko niste iskusni u pripremanju heljde, evo jednog predloga.


Sastojci:
2 kašike ulja;
1 manji crni luk
1 šargarepa;
1 šaka graška;
1 šaka kukuruza šećerca;
4 pečurke po izboru (ja sam koristila suve vrganje koje sam prethodno potopila u vodu, 1 rukohvat);
po ukusu: so i biber;
100 g tostirane heljde;
po prstohvat sledećih začina: muskatni oraščić, korijander, kurkuma, origano, bosiljak;
1 šaka svežeg peršunovog lista.


Priprema:
Heljdu preliti sa 3 dl vode, dodati prstohvat soli, bibera kao i sve ostale navedene začine u toj količini.
Kuvati 10-tak minuta na nižoj temperaturi u poklopljenoj šerpici.
Nakon 10 minuta isključiti ringlu, a šerpicu ostaviti na ringli kako bi heljda upila tečnost.
Luk sitno iseckati i propržiti par minuta na vrelom ulju, zatim dodati seckanu šargarepu, pečurke, kukuruz i grašak.
Dinstati uz povremeno dodavanje vode (po potrebi), 10-tak minuta.
Sjediniti povrće sa heljdom.
Uz ovaj rižoto možete dodati još neko bareno ili dinstano povrće po izboru.
Ja sam imala bebi šargarepe koje sam prodinstala i služila uz ovako pripremljenu heljdu.
Prilikom služenja, posuti peršunovim listom.


Kada je u pitanju upotreba začina, kombinujte one koje volite.
P.S. Posno jelo.

Monday, February 16, 2015

Palačinke od krompira

Ovako pripremljene palačinke možete služiti kao toplo predjelo, ali i kao glavno jelo uz prilog od povrća i salatu, na primer ;)


Neophodni sastojci (za 4 palačinke prečnika oko 10 cm):
100 g kuvanog krompira
1 struk mladog luka (sitno iseckan)
1 jaje
2 kašičice brašna
3 kašike mleka
po ukusu: so, biber, kari.
po potrebi ulje za prženje


Priprema:
Krompir izgnječiti, pa dodati sve ostale navedene sastojke i dobro izmešati. Smesa je gušća nego za obične palačinke.Tiganj sa nelepljivom podlogom premazati uljem i zagrejati, pa sipati smesu. Kašikom oblikovati palačinke. Pržiti ih na srednjoj temperaturi po nekoliko minuta sa jedne i druge strane-dok ne porumene.


Ovog puta služila sam ih uz spanać.

Evo kako ih je gospodin Samir napravio i iskombinovao:

Po dve palačinke spajao je mešavinom pavlake i belog luka, a preko je dodao zelenu salatu.
Ovako spojene palačinke dekorisao je pavlakom. Uz njih je služio salate koje vidite na slici.
Bravo, Samire ;)

Gusti sok multivitamin


Neophodni sastojci:
1 srednja oljuštena jabuka (po izboru)
1 oljuštena narandža
1 manji oljušten limun
1 srednja šargarepa
2 kašike meda

Priprema:
Narandžu i limun isecite na sitnije komade, a jabuku i šargarepu izrendajte. Voće stavite u dublji sud i izmiksajte stapnim mikserom uz dodavanje vode po potrebi (voće možete miksati i u blenderu. Dodajte vodu do željene gustine i jačine soka (oko 1,2 l vode). Ako ćete sav sok upotrebiti u kratkom roku, možete odmah dodati med. Ukoliko imate u planu da sok ostavite za narednih nekoliko dana, potrebno je da ga kratko prokuvate-jedan ključ. Kada se ohladi, dodajte med i sipajte u flašu.


Med, po želji, možete zameniti nekim drugim zaslađivačem.

Thursday, February 12, 2015

Gumene bombone sa jagodama




Prethodne, tj. prve, gumene bombone o kojima sam pisala su preteča ovih, novonastalih.
Bombone koje sam sada napravila su skoro istog ukusa i teksture kao kupovne.
Kada ih pripremate sami, u prednosti ste jer možete da utičete na izbor sastojaka što kog kupovnih niste u mogućnosti.


Neophodni sastojci:
20 g želatina;
8 kašika vode;
50 g istopljenog meda;
100 g šećera;
50 ml soka od limuna;
50 g  jagoda;
(plus voda do 120 ml kada se sjedine jagode i sok od limuna).


Priprema:
Želatin preliti sa 8 kašika vode i ostaviti da odstoji 10-tak minuta.
Jagode i sok od limuna izmiksati i dodati vodu do 120 ml, pa sipati šećer. Smesu zagrejati do tačke ključanja i sipati preko želatina. Mešati dok se želatin ne otopi. Dodati med i dobro sjediniti sve sastojke mešanjem.
Puniti silikonske kalupe za praline. Ostaviti bombone da se dobro ohlade, potom ih staviti u frižider na sat vremena.


Wednesday, February 11, 2015

Kikiriki šnite

Kikiriki više volim u slanim nego u slatkim  kombinacijama. Evo jednog slatkog spoja koji mi se dopada.
Ukoliko pripremate posne kolače, mrsne sastojke zamenite posnim.
U tom slučaju izostavite šlag/mleko u prahu.


Sastojci:
200 g šećera
1 dl vode
100 g margarina ili maslaca
10 g vanilin šećera
150 g sitno mlevenog kikirikija
150 g mlevenog keksa
2 kašike šlaga u prahu ili mleka u prahu.

Sastojci za glazuru:
70 g čokolade
2 kašike vode
1 ravna kašika margarina ili maslaca
50 g krupno mlevenog kikirikija


Priprema:
Šećer karamelizujte na nižoj temperaturi.
Kada postane svetlo braon, karamelizovan, sipajte polako vodu, vodite računa da se ne ispečete.
Kuvajte smesu dok se šećer ne otopi (u poklopljenoj šerpi), oko 5 minuta, pa dodajte vanilin šećer i margarin.
Sklonite sa ringle i mešajte dok se margarin (maslac) ne otopi.
Dodajte kikiriki, keks i šlag/mleko u prahu.
Smesu stavite u frižider da se ohladi i stegne.
Ukoliko vam se učini da je smesa meka, dodajte još malo keksa.
Oblikujte na tacni ili u kalupu pravougaonik dimenzija 10*21 cm.
Ostavite da odstoji u frižideru ili zamrzivaču dok se ne stegne, a onda isecite komade dimenzija 2*3 cm.
Prilikom sečenja, vodite računa da vam se kolači ne odvoje previše, dovoljno je onoliko koliko treba nožu da prođe između redova prilikom sečenja.
Kolače prelijte čokoladnom glazurom koju ćete pripremiti tako što ćete čokoladu istopiti sa vodom, pa ćete dodati margarin (maslac) i mešati dok se on ne otopi.
Pospite ih kikirikijem.
Kada se glazura stegne, kikiriki šnite su spremne za upotrebu.
Od ove smese nožete napraviti kuglice ili neke druge oblike po želji.


Za ovaj kolač, u posnoj varijanti, koristim keks koji vidite na fotografiji (post nije sponzorisan).


Recept šaljem Nataši,  autoru bloga Kolaci.biz, kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je  za mesec februar 2015. godine. Aktuelna tema je keks.


Saturday, February 7, 2015

Pizza Kazanova



Nijednom nisam napisala recept za picu jer sam mislila da tu nema šta da se filozofira, ali pogrešila sam.
Čitajući razne postove na tu temu, shvatila sam da većina ima problem sa izradom testa.
Mene ono nikada ne muči ;).
Ja to uvek o čas posla ;).
Testo pripremam na raznorazne načine, gotovo nikada isto, ali uvek bude dobro.
Nekada stavljam samo vodu, nekada samo mleko, nekada kombinujem vodu i mleko (a možete ga umesiti i sa pivom, uz napomenu da to nisam probala). Nekada koristim svež kvasac, nekada suvi... Kada je u pitanju brašno,  sasvim mi je svejdno koji tip koristim kao i od kog proizvođača.
Ukoliko volite žilavije testo, umesite ga samo sa vodom, a ukoliko volite mekše, za pripremu koristite mleko.
Ako planirano pripremam picu, testo umesim malo čvršće i to dan ranije, a ako je pripremam iznenada, umesim mekše testo.
Ne treba da poštujete neka posebna "propisana" pravila prilikom izrade testa za picu već treba da ga pripremate onako kako volite.
Kada je pitanju "filovanje" pice, tu svakako treba pustiti mašti na volju.
Uostalom, pica je poznata sirotinjska hrana tako da nju možete stavljati sve i svašta. Ali kako biste prvenstveno ugodili sebi, bitno je da birate sastojke koje volite.
Kada je pitanju kečap/pelat/paradajz sos kako god se zvao, najviše volim domaći kečap, ali kako ga u poslednje vreme nema, moram da se snalazim.
Moje snalaženje izgleda ovako: od kupovnog paradajz sosa ili kuvanog paradajza (kako se već zove) napravim tkzv. domaći kečap ;).
U potrebnu količinu kupovnog sosa sipam malo soli, malo šećera, origano, mešavinu povrća (koju sama pripremam), biber i još neke začine koji mi u datom momentu prijaju.
Ne stavljam previše začina kako ne bi preuzeli ukus, onako, po prstohvat.
Sve to lepo izmešam i premažem testo. Preko kečapa stavljam rendani sir, pa onda sve ono što želim ili što želi osoba za koju pripremam, pa onda ponovo red sira.
Od tvrdih sireva koristim raznorazne, nekada samo jednu vrstu, nekada ih kombinujem.
Često stavljam buđovani sireve, kako ih ja zovem-neki od sireva sa plemenitim plesnima.
Kada stavljam sveže šampinjone, uvek ih stavljam poslednje, da budu na vrhu.
Na kraju je pospem origanom, pa malo poprskam kečapom.
Pečem je u zavisnosti od toga kako ko voli, jače ili slabije. Nekada se desi da bude reš sasvim slučajno, a u takvim situacijama kažem kako je tako moralo da bude ;).
Nakon pečenja, onako tek izvađenu iz rerne, pospem je parmezanom ili sitno rendanim sirom, opet u zavisnosti od ukusa i želje onoga ko će je konzumirati.


Za pizzu Kazanova koristila sam dole navedene sastojke.
Glavni afrodizijaci, zbog kojih je dobila naziv, su crni biber i  muskatni oraščić ;). A naravno, ukoliko volite, možete staviti nešto od tartufa, npr. ulje.
Ukoliko stavljate ulje od tartufa, vodite računa o količini, dovoljno je bukvalno nekoliko kapi premazati po ivicama pice.


Neophodni sastojci za testo (za 3-4 pice):
500 g brašna tip 500
50 g pšeničnog griza
3 dl mlakog mleka ili vode
2-3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
15 g svežeg kvasca

Neophodni sastojci za nadev (količine po želji i potrebi), a za jednu Kazanova picu prečnika oko 30 cm (okvirno):
50-70 ml domaćeg kečapa (rcept možete naći OVDE)
150 g rendanog sira (za ovu picu koristila sam gaudu)
120 g suvog vrata
1 šaka kukuruza šećerca
1/2 šake seckanih kalamata maslina
4 srednja šampinjona
1 šaka rukole
po ukusu: origano, biber i muskatni oraščić
po potrebi: ulje od tartufa




Priprema testa:
Kvasac i šećer razmutite u mlakom mleku, pa dodajte ulje, potom brašno, griz i so. Umesite glatko testo. Ukoliko vam se testo tepi za ruke, prilikom mešenja dodajte malo brašna.
Testo upakujte u kesu, kako se ne bi sušilo, i ostavite ga na toplom mestu da naraste (da se udvostruči).
Koliko će testu biti potrebno da naraste zavisi od toga koliko je toplo na mestu na kom se nalazi, ali i od toga koliko je kvasac "aktivan" ili svež.
Kada nemam dovoljno toplo mesto, tako upakovano testo stavim u veću šerpu koju do pola napunim toplom vodom.
Udvostručeno testo, podelite  na željni broj delova uz napomenu da je ova količina dovoljna za 3 pice standardnog prečnika i debljine (nikada ne pravim testo tanko kao palačinka).
Debljinu testa odredite sami.
Od testa oblikujte jufkice, dobro ih upakujte kako se ne bi sušile i ostavite ih  da odstoje kako bi narasle.
Testo razvijte na površini koju ste posuli brašnom, prebacite ga u pleh koji možete obložiti papirom za pečenje, nauljiti ili samo malo posuti brašnom (bez prethodnog mazanja masnoćom, testo koje se razvija na dobro pobrašnjenoj podlozi se ne lepi za pleh).

Preko testa stavite navede sastojke uobičajenim redosledom.
Picu pecite u zagrejanoj pećnici na 220-250 stepeni oko 13-15 minuta.

Pečenu picu pospite biberom (po ukusu), muskatnim oraščićem (prstohvat) i rukolom.
Ivice testa premažite uljem od tartufa.


I da ne zaboravim - uživajte u čarobnom ukusu ovako pripremljene najomiljenije "sirotinjske" hrane ;).
"Kazanova" je zadovoljan, a verujem da ćete biti i vi ;).