kolačići

Saturday, January 31, 2015

Vesela čorbica


Kada je nešto šareno, onda je to, po meni, i veselo.
Eto kako je ova čorbica dobila ime ;).


Neophodni sastojci:
1 kašika ulja po izboru
prstohvat kima
2 šargarepe (manje)
1 krompir (srednji)
1 mladi luk
rukohvat suvih vrganja
1 kašika kinoe
1 kašika amaranta
1 kašika prosa
začini po ukusu: so, biber, aleva paprika, kurkuma, kari, sušen peršunov list.
(po prstohvat kurkume i karija)


Priprema:
Na vrelom ulju propržiti kim i iseckanu šargarepu. Pržiti oko minut uz mešanje. Dodati 1 l vode, pa iseckan krompir, oprane i usitnjene vrganje (koje ste prethodno dobro oprali, a možete ih i potopiti da apsorbuju vodu), sitno iseckan crni luk kao i kinou, amarant i proso (proso, kinou i amarant prethodno oprati). Čorbicu kuvati desetak minuta na nižoj temperaturi, pa dodati navedene žačine (dodati još vode po potrebi i ukusu) i kuvati još nekoliko minuta od momenta kada provri.


Prilikom služenja, čorbu posuti svežim peršunovim listom.


Friday, January 30, 2015

Začinjeni tofu sir


Za ovu priliku koristila sam kupovni tofu sir, a inače ga pripremam i u kućnim uslovima.
Sir kao sir-ništa komplikovano.
Nekom drugom prilikom ću fotografisati pripremu i preneti vam svoja iskustva po pitanju pripreme tofu sira.
Kao što već  znate, ne provodim puno vremena oko pripreme jela (ali to svakako ne znači da ne provodim dosta vremena u kuhinji - ima tu svašta nešto da se radi, posebno kada šerpe zagore.
Ah, te šerpe, lonci i poklopci  ;).


Navedene količine su dovoljne za jednu porciju, a vi ih svakako možete pomnožiti sa 2, 3...


Neophodni sastojci:
100 g tofu sira;
1 kašičica soja sosa (tamari);
1 kašika integralnog brašna;
prstohvat mlevenog ruzmarina;
prstohvat suve mirođije (ili malo više sveže);
3 kašike kukuruza šećerca;
prstohvat bibera;
1 kašika ulja po izboru.

Dekoracija (salata):
nekoliko čeri paradajza;
rukohvat rukole.


Priprema:
Tofu sir usitnite -  isecite na manje komade, premažite ih soja sosom, pospite integralnim brašnom, dodajte mirođiju i ruzmarin. Sjedinite sve sastojke. Ovako pripremljen tofu sir pržite nekoliko minuta sa jedne i druge strane, dok ne porumeni. Mešajte ga tokom prženja bez obzira što se može raspasti.
Tofu sir sipajte na tanjir, a u posudu u kojoj ste ga pržili stavite kukuruz i sipajte pola dl vode.
Kuvajte nekoliko minuta dok se kukuruz ne omekša. Dodajte biber i posolite po ukusu i potrebi.
Kukuruz sipajte preko tofu sira, dodajte komade paradajza i listove rukole
Ukoliko imate svežu mirođiju, dodajte i nju prilikom služenja.


Napomena: hleb je takođe mojih ruku delo ;).
Ovo je još jedno posno jelo.


Thursday, January 29, 2015

Slani kolačići sa spanaćem/Najlepša pita sa spanaćem


Ovu pitu pripremam baš često.
VErovali ili ne, uvek pogledam recept da ne bih pogrešila.
Po meni je ovo savršen odnos.
Ništa ne bih menjala.
Post je objavljen 29.01.2015., a danas, 11.02. 2016. ažuriran (dodala sam nove fotke).


Neophodni sastojci:
3 jajeta,
2 dl jogurta,
1 dl ulja,
100-150 g sitno seckanog spanaća (blanširanog i oceđenog),
1 šolja (od 2 dl) pšeničnog griza,
1 šolja (od 2 dl) običnog brašna,
150-200 g sira po izboru,
1 kašičica praška za pecivo,
so po ukusu.
prstohvat bibera.


Priprema:
Umutite jaja, jogurt i ulje, potom dodajte sve ostale sastojke i dobro sjedinite. Sir možete izmrviti ili izrendati/izgnječiti.
Kolačiće pecite u malim modlicama (za projice, mafine...) na 200-220 stepeni 20-tak minuta tj. dok ne porumene.
A možete ih peći i u običnom plehu, pa iseći na komade željene veličine.
Smesa je retka, ali baš takva treba da bude.
Kolačići/pitice su jako meki, vazdušasti i ukusni.



Tuesday, January 27, 2015

Najlepši posni đuveč

Bliži se vreme posta. Pripremite novu kolekciju posnih recepata uz moju pomoć ;)


Neophodni sastojci:
1 srednji krompir
1 manji crni luk
1 šargarepa
1/2 šolje prosa
1/2 šolje tarane
2 srednje paprike
2 šake karfiola
3 srednja paradajza
1 šaka graška
1 čen belog luka
2 kašike ulja
začini po ukusu: so, biber, aleva paprika, kurkuma, korijander, mešavina suvog povrća, origano
4 dl vode
1 šaka peršunovog lista
1 šaka rukole
Napomena: možete koristiti samo proso, samo taranu ili kombinaciju. Ukoliko postite na vodi, slobodno eliminišete ulje iz recepta, đuveč će biti podjednako ukusan.


Priprema:
Očišćen krompir, crni luk i šargarepu izrendajte na tanke listiće i stavite na dno pleha prečnika oko 25 cm. Sipajte preko taranu, opran proso, grašak, usitnjenu papriku, karfiol i paradajz. Izmešajte u vodi ulje, usitnjen beli luk kao i začine, pa sipajte preko đuveča. Đuveč pecite oko sat vremena na 200 stepeni. Tokom pečenja proveravajte i po potrebi dodajte još vode.
Prilikom služenja, đuveč dekorišite peršunovim listom i rukolom.


Ja sam koristila povrće iz zamrzivača-karfiol, papriku, karfiol i grašak. Navedena količina vode je bila sasvim dovoljna, obzirom da je zamrznuto povrće pustilo dodatnu tečnost.


Ukoliko koristite isključivo sveže povrće, tokom pečenja bi trebalo da dodate još malo vode.



Nisam ljubitelj rukole, ne konzumiram je često, ali mi se u ovoj kombinaciji dopada.


U ovo jelo možete dodati još neko povrće po želji i ukusu ili neko oduzeti. Isto se odnosi i na začine.




Oranž vanilice


Vanilice malo drugačije od uobičajenih - sa citrusima, crnom i belom čokoladom.
Neodoljivog su ukusa.


Neophodni sastojci za testo:
250g brašna
125 g maslaca ili margarina
1 kesica vanilin šećera
100 g šećera
1 jaje
1 kašika hladne vode
rendana kora od pola limuna

Fil:
100 g narandže sa korom, neprskane
100 g šećera
1 dl vode
sok od pola limuna


Glazura:
100 g čokolade
5 kašika mleka
1 kašika maslaca


Priprema:
Za testo dobro izraditi brašno, šećer i maslac. Dodati jaje i vodu i umesiti testo, Potom ga uviti u foliju i ostaviti da malo odstoji u frižideru.
Testo razviti 3 mm debljine i vaditi krugove željene veličine
Peći na 150 stepeni 13 minuta.
Za fil izblendirati narandžu, dodati vodu i šećer i kuvati oko 20 minuta, potom dodati sok od limuna i prokuvati pola minuta.

Filom spajati po dva kruga.  Vanilice ostaviti  da odstoje jedan dan na hladnom, ali van frižidera.
Potom ih premazivati  glazurom koja se priprema tako što se čokolada istopi sa mlekom, pa se doda maslac i meša dok se on ne otopi. Dekorisati ih komadićima bele čokolade..
Vanilice su najlepše kada odstoje bar 2 dana.


Domaći sirup od citrusa (agruma)

Ako imate neprskane citruse, iskoristite ih u potpunosti.


Neophodni sastojci:
150 g limuna sa korom (neprskanog);
100g limuna bez kore;
150 g narandže sa korom (neprskane);
100 g crvenog grejpfruta bez kore;
7 dl vode;
500 g šećera.

Priprema:
Voće isecite na sitnije komade, sipajte vodu i prokuvajte pet minuta. Potom osedite tečnost, izblendirajte voće, vratite ga u tečnost, dobro promešajte i procedite-pulpu koja se ostala, sačuvajte. U proceđen sok sipajte šećer i kuvajte oko 3 minuta od momenta kada sok provri.
Sipajte u stelirisanu flašu.
Od ove mere ćete dobiti 1 l sirupa.
Prilikom služenja, dodajte svež limunov sok.


Ukoliko ne volite gorke ukuse poput bitter lemona, oljuštite svo voće, ali ostavite po jednu koricu od limuna i narandže, arome radi. U tom slučaju možete smanjiti količinu šećera za oko 100 g.



Od pulpe koja je ostala nakon što ste procedili sok, možete napraviti ukusnu marmeladu i to tako što ćete u pulpu dodati onoliko grama šećera koliko teži pulpa (pod uslovom da ste koristitili navede agrume sa korom, ukoliko ste ih koristili bez kore, smanjite šećer).
Marmeladu kuvajte oko 10 minuta na nižoj temperaturi, dok se malo ne zgusne (kada se ohladi biće mnogo gušća nego dok je vrela, tako da ne treba da brinete zbog gustine). Sipajte u strelisanu teglicu i koristite je za kolače, poslastice...
Od ove pulpa marmelade najviše volim da pravim oranž vanilice, a recept za njih možete naći OVDE.





Jaffa kolač

Ovaj recept je jako star. Datira iz perioda neke od kriza koje su zadesile našu zemlju. Mislim da su u pitanju devedesete.
Sada ga ne pravim baš često. Slobodno mogu da kažem da ga nisam pravila godinama.
Ove fotografije su od tada...
Menjala sam recept u odnosu na originalni i sačuvala ga na sajtu Recepti.com
Kolač je ukusan i verovatno ću ga uskoro napraviti ponovo.


Neophodni sastojci za biskvit:
3 jajeta
250 g šećera
1 dl mleka
3 kašike ulja
300 g oštrog brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1 kesica vanilin šecera


Neophodni sastojci za fil:
200 g šećera
2 dl vode
9 kašika džema od kajsija
1 narandža, zamrznuta



Neophodni sastojci za glazuru:
100 g čokolade
3 kašike mleka

Priprema:
Testo: umutiti jaja sa šećerom, mutiti dok se šećer ne otopi. Nakon toga dodati ulje i mleko, a potom brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Sjediniti sve sastojke. Peći u plehu veličine 25x30cm 35 minuta na 150 stepeni.
Fil: prokuvati vodu, šecer i 3 kašike džema, treba da vri nekoliko minuta. U to dodati izrendanu narandžu. Ostaviti da se ohladi. Prohladjeno testo preseći popreko na pola, a gornju polovinu izmrviti i sjediniti sa filom. Donju polovinu testa premazati sa 3 kašike džema. Preko sipati fil i lepo ga izravnati, a potom ga premazati sa još 3 kašike džema. Preliti glazurom od čokolade koja se priprema na uobičajen način.


Naravno, kolač ne morate seći kao što sam ja - možete ga seći na kocke...

Kolačiće sam pojedinačno prelivala čokoladnom glazurom i dekorisala kandiranom korom narandže.


Sastojci u receptu koji imam kao originalni su sledeći:
Biskvit:
4 jajeta
24 kašike šećera
24 kašike mleka
24 kašike brašna
4 kašike ulja
1 prašak za pecivo
Fil:
250 g šećera
250 ml vode
3 kašike džema od kajsija plus džem za premazivanje kore
1 zamrznuta narandža

Nema neke posebne razlike, ja sam samo malo smanjila meru za biskvit kao i količinu šećera.

Sunday, January 25, 2015

Mix salata

Ovo je još jedna sirova, vitaminska, salata koja mi se dopada.
Toplo je preporučujem. Naravno, pod uslovom da ste ljubitelj sirove hrane ;).


Neophodni sastojci:
100 g rendane cvekle
100 g rendane šargarepe
100 g rendanog celera
100 g rendane čičoke
100 g rendane jabuke
50 g sirovog suncokreta
1 kašika limunovog soka ili jabukovog sirćeta
1 kašika maslinovog ulja


Priprema:
Priprema ove salate je vrlo jednostavna - kada očistite i izrendate sve sastojke, dodajte suncokret, sok od limuna, maslinovo ulje i izmešajte.
Vaša sirova mix salata je spremna za upotrebu.



Saturday, January 24, 2015

Svetosavske perece


Svetosavske perece - male ili velike, kupovne ili domaće, debele ili tanke, posne ili mrsne, odlučite sami.


Bliži se školska slava, Sveti Sava...
Ovoj slavi sam se posebno radovala dok sam išla u školu i to u osnovnu. 
Za mene je tada ovaj praznik imao veliki značaj. 
Sa horom smo imali nastupe u crkvi uz svetosavsku himnu: "Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi..."
Nismo išli na časove. 
Nosili smo bele košulje...
Baba je kupovala perece, čini mi se kod čika Jove u prodavnici. 
Jer, dan Svetog Save nije bio potpun bez pereca.
Naravno, perece se mogu napraviti i u kućnim uslovima.
Ima dosta recepata, verujem da ih svi znaju jer nema tu neke filozofije.
Prhke, meke, bavarske, sa morskom solju ili prelivom od soli i brašna, sa susamom ili nekim drugim semenkama...



Svetosvske perece, sastojci:
500 g brašna plus brašno za oblikovanje pereca,
3 dl mlakog mleka ili vode,
50 g otopljenog maslaca ili margarina,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera,
20 g svežeg kvasca,

Za premazivanje i posipanje:
50 ml vode,
1 kašičica sode bikarbone,
morska so po potrebi,


Svetosavske perece, priprema:
Umesite kvasno/kiselo testo na uobičajen način,
Testo upakujte i ostavite na toplom mestu da se udvostruči.
Podelite ga na 10, 20 ili više delova, napravite loptice, ostavite ih da odstoje desetak minuta, a potom oblikujte perece i to tako što ćete napraviti rolnicu dužine oko 30 cm.
Za premaz prokuvajte vodu i dodajte sodu bikarbonu.
Prohladite smesu i premažite perece, pospite ih solju i pecite dok ne porumene (oko 15 minuta) na 200 stepeni.
Uz napomenu da perece ne treba da stoje nakon oblikovanja, odmah se mogu peći.
Ovako pripremljene perece podsećaju na bavarske, a brže su za pripremu ;)


Svetosavske perece mogu da izgledaju i ovako (uz dodatak ointegralnog brašna):


Za hrskaviju koricu, u rastvor sode bikarbone dodajte kašiku limunovog soka.

Ili ovako:


Thursday, January 22, 2015

"Sirova" salata


Obožavam salate, a  posebno one koje se brzo pripremaju.
Kao i za večinu hrane koju pripremam, ne koristim  recepte, već reagujem u trenutku.
Kupila sam lepu (pravu domaću) šargarepu, nar, peršunov list, celer sam imala...
I eto, na brzinu napravih ovu salaticu.


Neophodni sastojci:
100 g rendane šargarepe
100 g rendanog celera
1/2 šake seckanog peršunovog lista
2 kašike jestivog dela nara
1 kašičica balsamico sirćeta


Priprema:
Sjediniti sve sastojke i dobro izmešati. I to je to!
U ovu salatu ne dodajem ni so ni ulje. Morate priznati da salata uopšte nije zahtevna, ne traži ni so ni ulje, niti bilo kakve druge dodatke, a ukusna je.
Umesto balsamico sirćeta, možete dodati sok od limuna i narandže.






Proglašenje najboljih recepata godine-Recepti & Kuvar


Proglašenje najboljih recepata održano je danas, 22.01.2015. godine u 12h u hotelu Zira.
Relativno kasno sam se uključila u celu priču, ali ipak smatram da nikada nije kasno za prave stvari.
Neću previše pisati o ovom događaju jer ćete detaljan izveštaj već sutra moći da nađete OVDE.
Osnivač projekta -Recepti & Kuvar Miodrag Ilić će nam najbolje objasniti kako je sve to počelo kao i kakvi su mu planovi za ubuduće.
Uz napomenu da sam sve to čula danas na događaju, ali neću da prepričavam kako ne bih napravila propust.
Bili su prisutni prijatelji projekta i saradnici.
Meni se cela priča vrlo dopala, obzirom da je drugačija od drugih.
Naravno, svaka priča je priča za sebe i ima svojih kvaliteta.
Sjajno druženje u konferencijskoj sali Santorini prošlo mi je jako brzo.
Od prisutnih sam neke već poznavala, neke upoznala, na moje zadovoljstvo.
Osoblje hotela pripremilo je zakusku-keksiće (cookies) i piće.

Evo nekoliko fotografija sa dešavanja:

(Miodrag Ilić-osnivač projekta Recepti & Kuvar)


(Toni Radić-kreativno inovativni kuvar)

(Miodrag i Branko Đaković-direktor Tomato Tomato Comunication)

(Toni, Miodrag i "Blic Žena" Branka Gajić)

(Miodrag i Cvijeta Mesić)

 Od mene toliko. Častim vas jednom Sirovom salatom-recept možete naći OVDE.



Ne zaboravite da već sutra posetite sajt Recepti & Kuvar i pogledate sve detalje.

Pozdrav!