kolačići

Sunday, December 20, 2015

Leopard kolač


Posle lubenica hleba, vrlo popularan Leopard hleb u mom izvođenju.
Po meni je ovo kolač/štrudla, tačnije, savršena poslastica za doručak ili užinu.
Uz dodatak cimeta i narandže, miriše na praznike.
Još jedan predlog možete videti OVDE.


Sastojci:
400 g mekog brašna tip 400
80 g šećera
1 kesica vanilin šećera
2 kašičice suvog kvasca
2 kašike rendane kore od narandže
80 g otopljenog maslaca
2,5 dl mlakog mleka

za svetliji deo:
1 kašičica kakaoa

za tamniji deo:
50 g istopljene crne čokolade
1 kašičica cimeta


Priprema:
Sjedinite sve suve sastojke, dodajte mleko i maslac, pa umesite glatko testo.
Podelite ga na tri dela (deo koji ostaje beo neka bude malo veći.

U jedan deo dodajte kašičicu kakaoa i umesite ga (to će biti svetliji deo).

U drugi deo dodajte istopljenu čokoladu (ili kašiku kakaoa) i cimet, takođe umesite - sjedinite sve sastojke (to će biti tamniji deo).

Podelite svaki deo testa na po 7 delova.
Ostavite ih da se malo odmore, 15-tak minuta.

Od svetlijeg dela napravite rolnicu, tamnije braon testo razvijte u dužini svetlije rolnice, takođe i belo testo, ali malo šire od braon..
Rolnicu uvijte prvo u tamno braon testo, potom u belo.

Postupak uvijanja ponavljajte dok ne utrošite sve komade testa.

U modlu nauljite ili obložite papirom za pečenje.
Poređajte rolnice (između ih premazujte vodom).

Kolač ostavite na toplom mestu da naraste (oko pola sata).

Premažite ga, po želji, umućenim jajetom.

Pecite ga na 170 stepeni 30-tak minuta.


Pečeni kolač možete preliti čokoladnom glazurom.


Savet:
U tamnija testa, po želji, možete dodati mlevene orašaste plodove.
Leopard kolač/hleb možete peći u modli za hleb ili u plehu po izboru.

No comments:

Post a Comment