kolačići

Tuesday, December 15, 2015

Budimpešta (deo treći) - slaniši

.

Obično se najslađe ostavlja za kraj.
Ali ovog puta kršim pravila - za kraj su ostavljena slana jela.
Imala sam u planu da objedinim slano i slatko, ali bilo bi previše za jedno čitanje i gledanje.
Svi već dobro znamo da mađarsku kuhinju karakteriše jaka hrana.
Sekelj gulaš

Gulaš, paprikaš, gulaš čorba i slična nacionalna jela možete naći na svakom koraku, posebno u doba božićnih praznika.
Na ulicama se jela kuvaju pred vama.
Sve se puši i miriše.
Gužve su svuda.
Morate biti strpljivi ako želite da probate neki mađarski specijalitet, ali i spremni da izvojite koji evro više nego u restoranu.
Centar dešavanja je na kraju Vaci ulice, u delu u kom se nalazi Žerbo poslastičarnica.

Sve ima svoju cenu - praznična atmosfera, miris kuvanog vina, usputni obrok, promrzli prsti na rukama...
Ukoliko niste ljubitelj začinjene hrane, budite pažljivi kako se posle ovih obroka ne biste osećali loše - nemojte preterivati.
Jednostavno, kada obiđete sve kioske, nećete ostati ravnodušni, poželećete da probate dosta toga.
Za porciju gulaša, paprikaša ili slično jelo, potrebno da je izdvojite od 7 e, pa na više.
Porcija domaće kobasice i krompira, koštaće vas oko 10 e.

Porcija prženog testa od krompira uz dodatak crnog luka i komadića pečene butkice zahteva da izdvojite 800 dinara.

Čuveni mađarski langoš oduševljava turiste.
U zavisnosti  od mesta na kom ćete ga kupiti, moraćete da izdvojite od 1,16 e do 3,3 e.
Za one koji ne znaju, langoš je prženo kvasno testo (u dubokoj masnoći) u koje se obično dodaje krompir.
Kao prilog, na gotov langoš, možete staviti prilog - beli luk, pavlaku, rendani kačkavalj ili možda neku marmeladu.
Najprodavaniji je langoš sa rendanim sirom.


"Peglani" krompir možete naći kako u Budimpešti tako i Sentandreji.

U drugom delu, možete proći jeftinije - u restoranu možete ručati za 3,3 e (ili više, u zavisnosti od toga za koji obrok ćete se odlučiti).


Na ulicama Sentandreje možete videti pinđur.
Pitala sam da li je to ajvar, gospođa je rekla da nije, da ne zna kako se zove taj specijalitet, ispričala je kog je sastava, a onda smo joj objasnili da je to pinđur.
Zamolila me je da joj napišem kkao se izgovara (dobro joj nisam napisala ćiriličnim pismom ;)).

Na tezgama možete naći i sjajne domaće sireve ( cene su od 20 e, pa na više po kg).

Hrana je začinjena, ukusna, ali i masna.
Ako se odlučite za "slani" tj. ljuti suvenir, prošetajte da pijace.
Buketić od čili papričica možete kupiti za 1 e.
Dekorišite ga i obradujte vama draga osobe.

Prvi deo priče o Budimpešti se nalazi OVDE.



4 comments:

  1. Vredi videti Budimpeštu u vreme praznika, a hrana je stvarno ljuta da se pušiš posle. Stranci su uglavnom uzimali gulaš u loncu od hleba i samo mljackali :) Mi smo jedva našli roštilj koji nije bio ljut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Negde sam viđala hranu koja nije ljuta, pisalo je ;)

      Delete
  2. lepo si ovo razjedinila po delovima i lepo prikazala

    ReplyDelete