kolačići

Saturday, November 21, 2015

Masni kiseli kupus


Recept za masni kiseli kupus je mama dobila od komšinice Mace, mada kruži i po internetu.
Ja sam ga malo korigovala.
Originalni recept za masni kiseli kupus je od 10 kg kupusa, a kako sam ga prvi put pravila, napravila sam od 1 kg.
Znači 1/10 mere.
Količinu soli sam smanjila, ren nisam imala.
Peršun sam koristila kao dekoraciju,  prilikom služenja.
Sledeći put ću staviti i malo ljubičastog kupusa.
Originalni recept se nalazi na kraju posta.
P.S. Trenutno se "kiseli" karfiol zajedno sa kupusom.
Javljam utiske uskoro.


Sastojci:
1 glavica kupusa (od 1 kg okvirno)
2 šargarepe (100 g okvirno)
1 dl ulja
1 dl sirćeta
30 g morske soli
1 kašičica bibera u zrnu


Masni kiseli kupus, priprema:
Kupus iseći na kriške zajedno sa kočanom/sredinom/delom korena.
Šargarepu krupno izrendati i sjediniti sa solju, sirćetom uljem i biberom.
Svaku krišku kupusa umakati u marinadu sa jedne i druge strane.
Ređati u vanglicu (ili koficu).
Na kraju, preliti ostatkom marinade, dobro pritisnuti i poklopiti.

Ovako pripremljen masni kiseli kupus se može jesti nakon 4 dana.

Verovatno se oni koji ga nisu do sada jeli pitaju kakog je ukusa.
I ja sam razmišljala na tu temu dok ga nisam probala.
Kupus nije mastan, sirće se gotovo ne oseća.
Vrlo je sličan klasičnom kiselom kupusu, ali se ipak razlikuje.

Eto, kako se sezona slava bliži, a ne znate šta biste novo i brzo napravili, savetujem da probate ovu salatu.


Originalni recept:
10 kg kupusa
1 kg šargarepe
1 koren rena
400 g soli
1 l ulja
1 l sirćeta
1 vezica peršuna
2 kašike bibera u zrnu.


Savet:
Birajte manje glavice kupusa (ako ste u mogućnosti).
Manje kriške kupusa su dekorativnije i jednostavnije  ih je poslužiti. 

No comments:

Post a Comment