kolačići

Friday, November 20, 2015

Crveni radič - Ajme!


Ima tu još namirnica, ali s obzirom da je radič u glavnoj ulozi, naziv je morao biti u skladu sa tim.
Domaćica blogerske igrice Ajme, koliko nas je! je naša slatka Aleksandra Gorek (Vanila i Šećer u prahu).
Radič baš volim i često ga kporistim u zimskim i jesenjim mesecima, najčešće u salatama.
Recpte do sada nisam zapisivala jer su to bile brzinske salate, kako za pripremu tako i za pojesti.
Pošto nam je Aleksandra dala domaći zadatak, morala sam da ga uradim.
Ukoliko budem stigla do kraja meseca, napraviću još nešto.
Volim radič zato što je gorak.
Dopada mi se kombinacija sa limunom i jabukom.
U našim krajevima, koliko znam, se crveni radič ne koristi koliko na zapadu.
Jedva čekam da vidim koliko će naše blogerke biti kreativne kada je radič u pitanju.
Aleksadnrine recepte sam videla i mogu vam reći da sam više nego oduševljena.
Aleksandra živi u Italiji, kod njih se crveni radič baš koristi.
Od njega pripremaju razne delicije.
Meni se dopada Rižoto s crvenim radićem i sirom provolone.
Više detalja i sve recepte na jednom mestu, videćete na Aleksandrinom blogu početkom narednog meseca.


Salata
Sastojci:
150 g proklijalih zrna suncokreta
1 manji radič (oko 200 g)
1 zelena jabuka
1 šaka kuruza šećerca
2-3 kašike nara
peršunov list
morska so
ulje po izboru
limunov sok

Priprema:
Listove radiča iskidajte na manje komade, jabuku izrendajte na tanke listiće, kukuruz obarite (ako ne koristite iz konzerve), dodajt sve ostale sastojke, izmešajte i služite salatu odmah.
Najlepša je kada je sveža.



Ukoliko nemate proklijala zrna suncokreta, možete koristi obićna, neproklijala zrna.
Mada, suncokret brzo klija i jednostavno se priprema - oljušteni suncokret operite, nalijte ga vodom i ostavite da prenoći.
Ujutru prospite vodu, isperite ga, pokrijte ga gazom ili krpom.
Ispirajte ga nekoliko puta na dan.
Suncokret će proklijati za 24 časa, ali ostavite ga još oko pola dana ili dan da klice porastu.


Salata je posna, tako da možete obogatiti vaš posni jelovnik u vreme posta.


Punjeni radič
Sastojci za nadev:
250 g skuvanog celera
1 jaje
2 kašike griza
2 kašike parmezana
so i biber po ukusu

Listovi radiča po potrebi.

Priprema za (6 komada):
Pleh/modlu za mafine obložite listovima crvenog radiča.
Celer izgnječite, dodajte jaje, parmezan, griz i začinite po ukusu.
Napunite radič koji ste stavili u modle.
Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok nadev blago ne porumeni.
Po želji, prilikom služenja, punjeni radič možete staviti na list svežeg radiča i dekorisati raznim sirevima, maslinam ai peršunovim listom.
Uz ovako pripremljen radič služite svežu salatu po izboru.




2 comments:

  1. Bravo Kristina,
    sviđaju me se tvoje interpretacije, a posebno mi se sviđa tvoj post! Baš tako, kuhani radić ima potpuno drugačiji ukus i izgubi svoju gorčinu! Ja ga obožavam i sirovog i kuhanog, a tek pečen....mmmljac!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ti si me inspirisala ;). Jedva čekam da vidim recepte ostalih blogera ;)

      Delete