kolačići

Wednesday, October 21, 2015

Somot torta


Ili Choco Velvet cake kako je krstila Olivera Milanović.
Ovo je jedna slatka, mala, ali ne i izvrnuta torta.
U jednoj poslastičarskoj (hrvatskoj) grupi već duže vreme gledam recept za Savršeni biskvit koji svi hvale.
Kod njih se torte prilično razlikuju od naših.
Uglavnom su sve kore biskvitne, a filovi od pudinga i mleka (uz dodatak čokolade, vanile i eventualno slatke pavlake).
Nađe se još po neka kombinacija.
Znači, najčešće biskvit (crni ili beli) i puding fil, takođe, crni ili beli.
Rešila sam da probam biskvit po tom receptu.
(Sličan pravim za jednu voćnu tortu.)


Sastojci za biskvit:
3 veća jajeta;
100 g šećera;
100 g brašna;
15 kakaoa;
1/4 kašičice praška za pecivo;
40 ml ulja;
40 ml mleka;
1 kašičica ruma.

Sastojci za fil:
100 g čokolade;
2 dl slatke pavlake.

Za premazivanje kora:
1/2 teglice marmelade od jagoda;
2-3 kašike vode;
1 kašičica ruma.



Priprema biskvita:
Umutite penasto belanca, dodajte polovinu navedene količine šećera.
Sada isto tako umutite žumanca, pa doajte mleko i ulje.
Sjedinite sve suve sastojke i umutite ih sa žumancima.
Na kraju dodajte belanca i lagano ih umešajte.
Biskvit pecite na 150 stepeni oko pola sata.
(S obzirom da je ovo mala mera, koristila sam šerpicu prečnika 14 cm.)


Priprema ganaša:
Dok se biskvit peče. pripremite fil - izlomljenu čokoaldu stavite u šerpicu i sipajte 1 dl slatke pavlake.
Topite na niskoj temperaturi uz neprekidno mešanje.
Kako se čokolada topi, postepeno dodajte ostatak pavlake.
Kada se sve lepo sjedini, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.
Ohlađen krem umutite mikserom.

Marmeladu sjedinite sa vodom i kratko prokuvajte.
Zatim dodajte rum.

Prohlađen biskvit isecite na tri dela i svaki deo premažite mlakom marmeladom.
Nafilujte tortu i dekorišite je po želji.
(Premazala sam je marmeladom i posula gorkim kakaom.)


Ovako pripremljen biskvit se ne mrvi i ima sunđerastu teksturu.
Samim tim ga treba dobro natopiti mlekom, sokom, šerbetom...
Imam u planu da izmenim recept - dodaću topljenu čokoladu, a mleko zameniti jogurtom (u originalnom receptu se koristi voda i ne stavlja se rum).
Mislim da bi ove kore bile ideane za Čoko moku tortu koju većina priprema sa kupovnim korama (mada je nikada nisam ni pravila ni jela), ali "osećam" da bi to bilo ono pravo.



Za razliku od većine drugih, ova torta se može služiti ubrzo nakon pripreme.
Mi smo je sekli nakon pola sata ;).
Ukoliko se budete odlučili za puding fil, torta će ipak morati da odstoji malo duže pre posluživanja.

No comments:

Post a Comment