kolačići

Friday, October 30, 2015

Ručak na brzinu



Topli letnji dani i šporet ne idu jedno sa drugim.
Ukoliko ste ljubitelj kuvane hrane, ne očajavajte.
Uvek ima načina da pripremite ukusne obroke, a da ne provodite puno vremena u kuhinji.
Evo jednog predloga za ručak na brzinu.
Za svačiji ukus - i sa mesom i bez mesa i posno i mrsno.
Kažu da je heljda namirnica koja greje i da je treba izbegavati tokom letnjih meseci.
Ukoliko želite, možete je zameniti nekom drugom žitaricom - prosom, pirinčem...
Mi smo bili na Zlatiboru i po nešto smo poneli od kuće. Tu se našla i heljda. Tako je završila u ovom ručku.
Ja sam jedna od onih osoba koje sve svoje sa sobom nose ;).
Kobasice su kupljene na Zlatiboru.
Kažu da su domaće.
A oni koji su ih probali, kažu da nisu loše.
Kada negde putujem, volim da probam i kupujem ono čega nema kod nas.
Posebno mislim na domaće proizvode.


Sastojci:
2 šargarepe
2 paradajza
2 manje tikvice
1/2 šolje heljde
1 čen belog luka
2-3 kašike ulja po izboru
začini po ukusu: so, biber, origano
2-3 kašike pečenog susama
po potrebi domaće kobasice



Priprema:
Iseckanu šargarepu propržite na ulju nekoliko minuta, potom dodajte iseckan paradajz i tikvicu. Pržite nekoliko minuta.
Dodajte opranu heljdu i šolju vode.
Kuvajte desetak minuta uz povremeno dodavanje vode, po potrebi.
Na kraju dodajte usitnjen beli luk i ostale navedene začine.
Susam ostavite za posipanje.
Dok se povrće kuva, izdinstajte kobasice - isecite ih na manje komade, sipajte malo vode u šerpu (da se pokrije dno šerpe) i dinstajte ih na srednjoj temperaturi.
Kada voda ispari, kobasice pržite u sopstvenoj masnoći dok skroz ne omekšaju.
Na tanjir sipajte varivo, preko stavite komade kobasica i pospite pečenim susamom.
Uz ovo jelo, poslužite salatu po izboru.


S obzirom da ne jedem meso, kada sam u društvu osoba koje ga jedu, trudim se da ugodim i sebi i drugima - pripremam odvojeno meso i povrće.


Ovo jelo možete pripremati tokom cele godine.
Koristite sezonsko povrće.
Nisu obavezni svi sastojci sa spiska.

P.S. Post je napisan u drugoj polovini jula.
Sada će  nam biti prijatnije kraj šporeta.

No comments:

Post a Comment