kolačići

Tuesday, October 27, 2015

Ražani hleb


O pripremanju hlebova i peciva često pišem, pa ne bih da se ponavaljam.
Jedna od kombinacija, izgleda ovako.


Sastojci:
300 g brašna tip 500
150 g ražanog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1/2 kašičice mlevenog kumina (nije obavezno)
1/3 kašičice vitamina C (nije obavezno)
2,5 dl mlake vode
10-15 g svežeg kvasca
1 kašika ulja

orasi za dekoraciju (po želji)


Priprema:
U malo vode razmutiti kvasac i šećer, dodavati naizmenično brašno i šećer dok se ne utroši voda (za ovu količinu vode biće potrebno oko 200 g brašna).
Ostaviti na toplom da kvasac proradi.
U smesu dodati sve ostale navdne sastojke i umesiti glatko testo koje treba da odstoji pola sata.
Premesiti ga, oblikovati hleb prečnika oko 15 cm, dekorisati ga po želji i ostaviti oko 45 minuta da se odmara.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35-40 minuta.


Orasi se brzo ispeku, tj. prepeku na hlebu, ali meni ne smeta.
Vitamin C produžava svežinu (a utiče i na teksturu), kumin daje lepu aromu, pa kako ko odluči, voli i želi.


No comments:

Post a Comment