kolačići

Thursday, October 15, 2015

Lešnik torta



Torta je idealna za one koji vole čokoladu i lešnik.
Ukoliko kojim slučajem ne volite čokoladu, eliminišite je.
Torta je podjednako ukusna i sa čokoladom i bez nje.
Lešnik torta pripremljena bez čokolade liči na Esterhazi tortu.
Esterhazi torta ima drugačiji način pripreme, posebno kada je fil u pitanju (koriste se živa žumanca).
Ova torta bi mogla da se zove i Nugat torta ako za njenu pripremu koristite nugat čokoladu.
U suštini, naziv je manje bitan.
Ukus govori više od reči.
Lešnik torta koja se topi u ustima.


Lešnik torta, sastojci

Sastojci za kore:
10 belanaca;
200 g šećera;
200 g mlevenog lešnika;
100 g sitno rendane čokolade.

Sastojci za fil:
170 g šećera;
10 žumanaca;
60 g gustina;
25 g oštrog brašna;
2 kesice vanilin šećera;
600 ml mleka;
150 g maslaca;
100 g mlevenog lešnika;
100 g šlaga u prahu;
100 g nugat čokolade, sa lešnik punjenjem ili crne čokolade (po izboru).
*Brašno i gustin, možete zameniti pudingom


Lešnik torta, priprema:
Od ove količine sam napravila 6 kora i to tako što sam dva puta pekla u plehu dimenzija 30*30 i svaku koru podelila na po 3 dela.
Za koru umutite belanca u čcvrst sneg, dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi.
Potom umšajte lešnike i čokoladu.
Sjedinite sve sastojke lagano mešajući.
Pleh obložite papirom za pečenje, sipajte smesu, poravnajte i pecite koru u zagrejanoj rerni na 150 stepeni 15-tak minuta.

Za fil umutite žumanca sa šećerom, dodajte gustin, brašno, vanilin šećer i 2 dl mleka.
Ostatak mleka stavite da provri, pa skuvajte fil.
Kada se fil dobro ohladi, dodajte šlag u prahu i mutite dok se svi sastojci ne sjedine.
(Vrlo je bitno da je fil hladan, ohladite ga u frižideru.)
Potom dodajte umućen maslac, lešnik i sitno seckanu ili rendanu čokoladu.
Po želji, čokoladu možete dodati u topao fil.
U tom slučaju će fil biti svetlo braon boje.
Tortu filujte na sledeći način:
kora, fil, kora ... dok ne potrošite sve sastojke.
Tortu dekorišite po želji.


Uvek sam za rustik style ako torta ne zahteva fondan.


3 comments: