kolačići

Monday, October 12, 2015

Crvena paprika (fileti)



Crvena paprika je povrće koje se (čini mi se) koristi za pripremanje zimnic u najvećim količinama.
Pored ajvara, pinđura i sličnih džakonija, fileti crvenih paprika zauzimaju vrlo značajno mesto u skoro svakom špajzu.
Pored paprika, u seriji "zimnica" i kornišoni - kiseli krastavci imaju važnu ulogu.
Filete crvenih paprika, pripremam na sledeći način.


Sastojci (za dve tegle od 720 ml):
1 kg paprika (okvirno)
4 čena belog luka
4 lista lovora
1 kašičica bibera u zrnu
1 ravna kašika soli
1 ravna kašika šećera
1 dl sirćeta
6 dl vode (okvirno)


Priprema:
Koliko će vam paprika biti potrebno za 1 teglu zavisi od toga koliko ćete uspeti da ih "ugurate" u teglu.
Sveže paprike su krte i lome se prilikom stavljanja u teglu.
Iz tog razloga ih blanširam.
Blanširane paprike su mekše, lakše se slažu u tgle, a i više ih stane.
Za blanširanje prokuvajte 2 dl vode, listove lovora, biber uz dodatak malo sirćeta, soli i šećera.
U kipuću vodu stavljajte filete paprika i kratko ih blanširajte.
Paprike slažite u tegle i dodajte komade belog luka.
Sjedinite ostatak sastojaka (vodu, so, šećer) sa vodom u kojoj ste blanširali paprike, prokuvajte, pa dodajte sirće.
Marinadu sipajte u tegle.
Poklopite ih tanjirićima i povremeno dolivajte marinadu.
Posle nekoliko sati, tegle zatvorite poklopcima i kratko ih pasterizujte.


U ovako pripremljenje paprike gotovo uvek dodajem po neko zrno bele slačice i korijandera, ali ovog puta sam zaboravila.


No comments:

Post a Comment