kolačići

Monday, September 14, 2015

Moderno slatko


Nisam znala kako da nazovem ovu poslasticu s obzirom da ipak više liči na slatko nego na džem ili pekmez.
Pitate se zašto "moderno"?
Zato što ga ne pripremam po tradicionalnom receptu - voće ne potaman u krečnu vodu, ne kuvam ga u više voda...
Skratila sam postupak pripreme.
Tako je  tradicionalno, starinsko, slatko, postalo moderno.
Na ovaj način možete pripremiti slatko od bilo kog voća.


Bitno je da birate malo čvršće plodove i to je sve.
Ovom prilikom vam predstavljam slatko od više vrsta voća bez obzira što je uobičajeni način pripreme od jedne vrste voća, ako isključimo limun i orahe.
Iskombinovala sam kruške, breskve i crno grožđe.
Navodim vam količine voća koje sam koristila, a vi odnos možete promeniti.


Sastojci:
500 g šećera
500 ml vode
1/3 kašičice vitamina C
sok od pola limuna
300 g krušaka
300 g breskvi
100 g crnog grožđa
1/2 limuna


Priprema:
Prokuvajte vodu, šećer i limunov sok.
Kada provri, sirup kuvajte na nižoj temperaturi desetak minuta, pa dodajte voće.
Kruške i breskve oljuštite i isetite na manje komade.
Slatko kuvajte oko pola sata na niskoj temperaturi.
Pred kraj kuvanja, doidajte limun isečen na kolutove.
Uobičajeno je da se skida pena koja se stvara prilikom kuvanja.
Velika većina tvrdi da je to nečistoća iz voća.
A da li ste primetili da više "peni" voće koje u sebi sadrži veći procenat kiseline, kao npr. jagode?!
Do stvaranja penice zapravo dolazi zbog voćnih kiselnia.
Naravno, ovo sam prvo čula, a potom i proverila - testirala jer mi nikako nije bilo logično da je to prljavština iz voća.
Tako da nema bojazni da će pena štetiti vašoj zimnici.
Možete i ne morate da je skidate, to je stvar vaše odluke.
Kada je slatko gotovo, obično se pokrije pamučnom krpom i sutradan sipa u tegle.
A ja ni ovo (tradicionalno) pravilo ne poštujem već slatko odmah sipam u teglice koje potom stavljam u dunst.

Foto: Gvozdena Živković
Kako je Gvozdena Živković (autor bloga "U mom Loncu") pripremila moderno slatko, možete videti Ovde.


7 comments:

  1. pena se nekada obavezno skidala i sa supe, sada kažu ne mora ... i ja je ne skidam - i na kraju je i nema ... sada su mi šljive pustile malo penu - otkud šljive ne znam, još nisam pronašla extra dobar recept za jagode, jako je teško dobiti željenu boju od njih ...
    slatko je i ovo što ste obe pravile ... cmok *** za obe damice;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cmok i za tebe :*! Za supu ne znam, tj. kuvam je bez mesa, pa ne peni ;)

      Delete
  2. Kristina, zahvaljujem što si se setila mene i moje *rukotvorine*, da nije bilo tebe, nikada mi na pamet nebi palo da na ovaj način kuvam slatko.
    Juče sam napravila kombinaciju od kruške, jabuke, breskve i borovnice. Nemam vremena da postavim recept, dopada mi se, postavi9ću recept čim pre

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu. Stalno smišljam nove zadatke :D

      Delete
  3. Kristina, zahvaljujem što si se setila mene i moje *rukotvorine*, da nije bilo tebe, nikada mi na pamet nebi palo da na ovaj način kuvam slatko.
    Juče sam napravila kombinaciju od kruške, jabuke, breskve i borovnice. Nemam vremena da postavim recept, dopada mi se, postavi9ću recept čim pre

    ReplyDelete