kolačići

Saturday, September 19, 2015

Makedonski pinđur


Postoji dosta recepata za pinđur.
Nećete pogrešiti kako god da ga pravite.
Kažu da je makedonski način izrade ove delicije spoj ljutenice i ajvara.
Zapravo, u Makedoniji se ajvar  priprema od paprika i patlidžana, a ljutenica od paprika i paradajza.
Preporučujem makedonski način pripreme pinđura - paprika, plavi patlidžan i paradajz.
Ukoliko volite peršunov list u zimnici, možete ga dodati.
Pinđur možete napraviti blagi ili ljuti.



Sastojci:
1,5 kg pečenih paprika
800 g pečenog ili blanširanog patlidžana
500 g gustog soka od paradajza
50 g belog luka
3-4 dl ulja (po ukusu)
40 g soli
1 kašika šećera (opciono)
1-2 kašike sirćeta


Priprema:
Patlidžan i beli luk sameljite.
Papriku iscepkajte, ukoliko vam je lakše, papriku možete samleti takođe.
Zagrejte ulje, pa dodajte papriku.
Pržite je 15-tak minuta, potom dodajte patlidžan i postepeno sipajte paradajz.
Krčkajte na niskoj temperaturi oko pola sata.
Obavezno često mešajte jer se patlidžan lako lepi.
Na kraju dodajte so, šećer i sirće.
Prokuvajte još koji minut, pa sipajte u sterilisane teglice.
Teglice stavite u dunst.


Da biste dobili 1,5 kg pečenih paprika, potrebno je da ispečete oko 3,5-4 kg paprika.
Za navedenu količinu pečenog patlidžana, potrebno je kupite oko 1,5 kg.
Od 2 kg pelat (šljivar) paradajza, dobićete 500 g gustog soka.
Paradajz možete peći u rerni, potom ga oljuštiti i samleti, ali meni se ipak više dopada varijanta gustog soka.
Kako je kome zgodno, ne možete pogrešiti.

Ljuti pinđur se obično pravi  tako što se sitnije papričice stave cele pred kraj kuvanja.
Papričice prethodno možete kratko zapeći na plotni.
Ukoliko plavi patlidžan pečete u rerni, pinđur će imati tamniju boju.
Ako ga blanširate, vaš pinđur će biti svetliji (pod uslovom da pre blanširanja odstranite koru).

Odnos paprika, patlidžana i paradajza, možete menjati.




8 comments:

  1. Kristina! Koliko dugo se ovo drži i da li mora biti u frižideru? Želim sačuvati utiske ljeta u zimskom periodu i ne jesti proizvode pune kemije. Pozdrav iz Beča Mary

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Mary, pinđur možete čuvati do sledeće sezone. Ne mora da stoji u frižideru pre otvaranja. Pozdrav.

      Delete
  2. Draga Kristina, koliko otprilike ispadne teglica pinđura?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aleksandra, nisam najsigurnija. Obično napišem koliko ispadne od mere koju koristim u receptu, ali vidim da ovde nisam zapisala. Recimo 3,5 tegle od 720 ml ili 7 malih. Sve zavisi i od toga koliko se gusto uprži. Ali nemojte me držati za reč :). Ove godine još uvek nisam pravila ni ajvar ni pinđur. Pozdrav :)

      Delete