kolačići

Thursday, September 10, 2015

Džem od nektarina


Nektarina i burbon vanila.
Nikada nisam volela džem od breskve zbog mirisa koji nije najprijatniji.
Tetka je ove godine napravila džem od nektarina.
Ukus i miris se razlikuju u odnosu na džem od breskve.
Ipak, po meni je nešto nedostajalo.
Prvo sam mislila da dodam malo paradajza i narandže, a onda sam ugledala mlinčić sa burbon vanilom.
Tako je nastala još jedna delikates kombinacija - džem od nektarina sa burbon vanilom.
Količina šećera zavisi od toga koliko su nektarine slatke.


Sastojci (za 500 ml džema):
600 g očišćenih nektarina
120 g šećera
burbon vaniila po ukusu.


Priprema:
Nektarine iseckajte, dodajte šećer i 1/2 dl vode (voda je potrebna kako bi se nektarine lakše skuvale ukoliko nisu dovoljno meke).
Kuvajte na nižoj temperaturi oko 30 minuta.
Ukoliko želite, džem od nektarina možete delimično usitniti štapnim mikserom.
Dodajte vanilu i kuvajte još desetak minuta.
Džem od nektarina sipajte u sterilisane teglice i čuvajte na uobičajen način.


Ukoliko nemate štapić burbon vanile, možete ga zameniti vanilin šećerom.
Ukus ovog džema je poseban.
Podseća na džem od kajsija, ali ipak ima svoju specifičnu notu.
U manjoj teglici je dole džem od nektarina, a gore je od krušaka, grožđa i šljiva.
Ostalo mi je po malo i jednog i drugog, pa sam ih spojila.
Kombinacija džemova je pozitivno uticala na kompoziciju.
Mislim da bi džem od nektarina mogao da se pripremi bez šećera, ali pod uslovom da su nektarine u postpunosti zrele i meke.
Džem od nektarina bez šećera bi trebalo kuvati na nižoj temperaturi malo duže nego uobičajno kako bi se što bolje ukuvao.


Mnogi me pitaju koliko otpada od nektarina kada se očiste.
Upravo sam ih merila - od 2,5 kg nektarina dobila sam oko 2,1 kg očišćenih.
Koliko će težiti koštice, zavisi kako od vrste nektarina tako i od veličine plodova.
Ove godine (2016.) džem od nektarina ima malo drugačiju boju - crvenu nijansu.
Boja džema takođe zavisi od toga koju vrstu nektarina koristite.
Nektarine koje sam sada koristila su bile izuztno slatke tako da sam na 1 kg očišćenih nektarina stavila 150 g šećera.

Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

3 comments:

  1. prva si i koščice od nektarina imaš .;DDD.. pravila sam ja ovu miks kominaciju žuto-crvena .. nektarina-malina

    posle nekoliko meseci granica u tegli nije više postojala ;(((... moje nektarine su kuvane oko 1o minuta, i to nije bilo dovoljno, moraju se ipak kuvati duže;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mora duže da se kuva, ipak je to džem... A sve zavisi i od količine i od veličine šerpe ;)

      Delete
  2. kupila sam sada u Višegradu 3 vrste vanilin-šećera ... žao mi je što nisam više ...
    1. rum
    2. burbon vanila
    3. limun

    ReplyDelete