kolačići

Monday, September 7, 2015

Bećar pita


Bećar paprikaš, bećarac ili sataraš kako ga ko zove je vrlo popularno jelo tokom letnjih meseci u našim kirajevima.
Koliko domaćica, toliko različitih načina pripreme.
Verovali ili ne, ove godine ga nijednom nisam pripremila.
Glavni sastojci bećar paprikaša su: crni luk, crveni paradajz i paprika.
Pored navedenih sastojaka, koriste se i plavi paradajz (patliidžan), tikvice, šampinjoni, pirinač, jaje...
Od začina: so, biber, beli luk, ljuta paprika...
Kao prilog, često se dodaje pirinač, baren krompir ili nešto slično.
Najčešće ga pripremam uz dodatak patlidžana, tikvica i šampinjona, a volim da dodam i koje zrno kukuruza šećerca.
Jaja ne dodajem, a ni pirinač.


Kada sam shvatila da ovog leta do sada nisam pripremala bećar, odlučila sam da napravim ovu pitu.
Pita je pun pogodak.
Čekam degustatore da je ocene.


Sastojci:
4 jajeta
3/4 šolje kisele vode
1/2 šolje ulja
1 šolja brašna
1 šolja pšeničnog griza
1/2 šolje palente
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
200 g tvrđeg sira
1 mala glavica crnog luka (oko 50 g)
1 crvena paprika (oko 150 g)
4 paradajza (oko 350 g)
1 čen belog luka
po ukusu: šećer, biber i ljuta paprika


Priprema:
Prvo ćemo se pozabaviti pripremom bećar paprikaša za pitu.
Papriku iseckajte na sitnije kockice.
Luk izrendajte.
Paradajz oljuštite i iseckajte.
Beli luk usitnite.
Na malo vrelog ulja pržite papriku na visokoj temperaturi nekoliko minuta.
Potom dodajte crni luk, paradajz i beli luk.
Bećar pržite na visokoj temperaturi dok ne postan srednje gust (biće dovoljno 7-10 minuta).
Začinite ga po ukusu ljutom paprikom, biberom i šećerom.
Ostavite ga da se ohladi.
Sjedinite suve sastojke.
Umutite jaja, dodajte ulje i kiselu vodom, a potom i suve sastojke.
Dobijenu masu umutite mikserom kako bi se svi sastojci lepo sjedinili.
Dodajte bećarac i izmešajte.
Na kraju umešajte izmrvljen sir.
Pitu pecite u plehu po izboru.
Ja sam je pekla u modli za hleb.
Pita je u ovom slučaju deblja i zahteva duž pečenje.
Pekla sam je u zagrejanoj rerni 30-tak minuta na 170 stepeni i 20-tak na 200.


Pre sečenja, pitu dobro ohladite kako se ne bi raspadala.
Ovako pripremljena pita ostaje dugo sveža.
Ima vlažnu teksturu koja prija nepcima.




4 comments: