kolačići

Sunday, August 2, 2015

Svinjski krčkanluk


Nisam znala kako drugačije da nazovem ovo jelo s obzirom da je poenta u krčkanju.
Nije gulaš, a nije ni paprikaš.
Možda ipak više podseća na gulaš.
Sve u svemu, ručak je bio ukusan.
Tako kažu oni koji su degustirali.
Uz ovako pripremljeno meso, možete poslužiti baren krompir, testeninu, pirinač, palentu...
Pošto smo u Crnoj Gori na moru, snalazimo se - jedemo sve što nađemo u prirodi ;).
Mislim na hranu biljnog porekla.
U ovom slučaju je to divlji komorač koji je "tajni sastojak" jela.
U oblasti mediterana ga ima u velikim količinama.


Sastojci:
2 veće glavice crnog luka
2 veće šargarepe
1 kašika masti
500 g svinjskog buta
3 čena belog luka
po ukusu: so, biber, kari, grančica ili dve divljeg komorača
1 kašičica brašna (opciono)


Priprema:
Mast zagrejati, dodati sitno iseckan crni luk i pola šolje vode.
Krčkati ga na nižoj temperaturi 15-tak minuta uz povremeno dodavanje vode (po potrebi).
Potom dodati iseckanu šargarepu, malo bibera i usitnjen beli luk.
Dinstati dok voda ne ispari i kratko upržiti.
Meso iseckati na sitnije komade, dodati ga u luk i krčkati na niskoj temperaturi oko 40 minuta.
Povremeno dodavati vodu ukoliko ima potrebe.
Kada meso omekša, dodati navedene začine i brašno razmućeno u malo vode.
Krčkati još desetak minuta.
(Grančicu komorača prokuvati kratko, par minuta, i izvaditi je).
Brašno ne morate da dodajete ukoliko ne želite. U tom slučaju će vaš ručak biti gluten free.
Višak masnoće možete skinuti kada je jelo gotovo.
Ali rekli su rekli da ne skidam.


Aroma komorača varira u zavisnosti od vrste.
Divlji komorač bi trebalo da ima gorki ukus, ali ovaj koji sam ubrala je sladak.
I miris i ukus su slični anisu.
Jelu daju lepu, blagu i neobičnu aromu.
Divlji komorač se naziva i gorki komorač, a pitomi je slatki komorač.
S obzirom da raste na mestu na kom i divlje kupine, pretpostavljam da je u pitanju divlji komorač.
Ukoliko imate i koren komorača, dodajte malo iseckanog kada i meso.




No comments:

Post a Comment