kolačići

Tuesday, July 14, 2015

Rođendanska torta


Dugo sam razmišljala na temu torte za ovogodišnji rođendan.
Znala sam da će biti u pitanju baš čokoladna torta uz dodatak voća i lešnika...
Ali, ima tu dosta mogućnosti, kombinacija..
Smišljala sam onu "pravu".
Sve u svemu, odlučila sam se za tzv. braunis (brownies) biskvit, ganaš kremu, žele od crvenog voća...


Sastojci za 1 koru (postupak ponoviti još 2 puta):
4 jajeta
100 g šećera
100 g čokolade
100 g maslaca, margarina ili ulja
50 g oštrog brašna
20 g mlevenih lešnika
Napomena: u kore možete dodati još lešnika, seckanog


Voćni žele:
350 g crvenog voća (maline, ribizle, aronija...)
150 g šećera
10 g vanilin šećera
1 dl vode

Sastojci za čokoladni ganaš:
300 ml slatke pavlake
250 čokolade

Sastojci za lešnik ganaš:
300 ml slatke pavlake
200 g mlečne čokolade
150 g mlevenog lešnika

Još je potrebno:
400 ml slatke pavlake


Priprema biskvita:
Za biskvit pripremite kalup prečnika 25 cm.
Čokoladu i maslac/margarin istopite na nižoj temperaturi ili na pari uz mešanje.
U prohlađenu smesu sipajte brašno i lešnik
Jaja i šećer umutite penasto, pa sjedinite sa prethodno umućenom smesom.
Pecite na 150/160 stepeni 20-25 minuta.
Postupak je isti za sve tri kore.
Savet je da sačekate da se biskvit potpuno ohladi, pa da ga onda izvadite iz pleha/modle kako ne bi pukao.


Priprema voćnog želea:
Recept za pripremu  možete naći OVDE.

Priprema ganaš kreme (postupak je isti za obe kreme):
Izlomite čokoladu, stavite u šerpicu, prelijte slatkom pavlakom i topite na nižoj temperaturi uz često mešanje.
Kada se čokolada otopi, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.
Potom stavite u frižider.
Umutite mikserom.
U drugu kremu dodajte lešnik.

Umutite slatku pavlaku.

Tortu filujte na sledeći način:
Biskvit premažite mlakim želeom/džemom, potom stavite 2/3 ganaš kreme, pa slatku pavlaku,
Sada stavite drugi biskvit, premažite želeom, pa namažite 2/3 lešnik ganaša, pa slatku pavlaku.
Završite trećim biskvitom,
Sjedinite ostatke crnog i lešnik ganaša.
Ukoliko vam ostane i slatka pavlaka, sjediniti i u nju sa ganaš kremama, pa premažite tortu.


Tortu dekorišite po želji.

Za dekoraciju sam koristilila čokoladno saće za čiju izradu mi je bilo potrebno oko 300 g čokolade (kombinovala sam čokoladu za kuvanje i mlečnu).

Takođe i čoko drops - čokoladne suze, lešnike, sveže voće...



Kuglice sam napravila po OVOM receptu.





Napomena:
Čokoladni biskvit možete napraviti sa maslinovim uljem.
U tom slučaju maslac/margarin zamenite sa 70 ml ulja.



2 comments:

  1. Srećan rođendan draga Kris, tortice i fotke su fantazija, kao što se i očekuje od tebe. Puno kisića moj rakiću :)

    ReplyDelete