kolačići

Friday, July 3, 2015

Pekmez ili džem od kajsija?



Verujem da ne postoji osoba kojoj pekmez ili džem od kajsija nije omiljeni.
Ukoliko ne spada u vaše omiljene džemove, onda ga sigurno konzumirate u raznoraznim kolačima jer džem od kajsija ima posebnu aromu i najčešće je korišćen pekmez/džem za kolače.

Bilo da se odlučite za pripremu džema ili pekmeza, bitno je da birate zdrave i zrele plodove.
Što su plodovi zreliji, imaju veći sadržaj voćnih šećera, pa će potreba za dodavanjem šećera biti manja.

Razlika između pekmeza i džema je u tome što se u pekmez dodaje manja količina šećera, voće se usitni i kuva duže na laganoj temperaturi.
Često se prvo ukuva voda sa šećerom, pa se dodaje usitnjeno voće.

Kada se priprema džem od kajsija, obično se dodaje veća količina šećera i krupni komadi voća.
S obzirom da šećer ima dejstvo konzervansa, džem se može kuvati kraće od pekmeza.

Bilo kako bilo, ne postoje neka obavezujuća pravila kojih se striktno treba pridržavati.
Omiljene pekmeze i džemove spremajte po svom ukusu.


Sastojci:
1 kg očišćenih kajsija
300-400 g šećera.


Priprema:
Kajsije usitnite - isecite na sitnije komade, dodajte šećer i lagano izgnječite rukama.
Kuvajte na nižoj temperaturi oko sat vremena.
Vreme kuvanja je okvirno jer nisu sve kajsije iste, neke su sočnije neke ne.
Kada varjačom pređete po dnu i ono se vidi, vaš pekmez ili džem od kajsija je gotov.
Ukoliko odjednom kuvate veću količinu, koristite veću šerpe.
U tom slučaju će se vaš džem od kajsija kuvati duže nego kada kuvate manju količinu.


Ukoliko se odlučite za pripremu pravog džema, očišćene kajsije pospite šećerom (možete staviti i više od 300-400 g), izmešajte i ostavite ih da odstoje nekoliko sati.
Zatim ih kuvajte na uobičajen način.
Džem od kajsija možt zasladiti po ukusu.
Znam da mnogi stavljaju 500 g  ili više na kg kajsija.
Po meni je i više nego dovoljno 250-300 g kajsija.
Džem od kajsija je dovoljno sladak sa tom količinom šećera.


I pekmez i džem od kajsija treba čuvati na isti način - sipajte ga u sterilisane tegle, dobro zavtvorite, a potom stavite u dunst ili pasterizujte.


1 comment:

  1. preslatko ti je ovo ispalo .. ja se rešavam da napravim oba ...

    ReplyDelete