kolačići

Wednesday, July 15, 2015

Patin petnaesti: Tarator sa orasima



Ili namaz sa krastavcima?!
Originalni recept koji možete naći OVDE mi je poslužio samo kao inspiracija.
U pitanju je blogerska igrica sa idejom da se istraži i sačuva od zaborava "Veliki narodni kuvar" autorke Spasenije Pate Marković.
Više o ovoj igrici, možete videti OVDE.
Igricu je osmislila Milkica sa bloga  Mimi's Kingdom.
Tarator nisam pripremila po originalnom receptu prvenstveno zbog toga što ne jedem kiselo mleko i slične stvari.
Imala sam nameru da kiselo mleko zamenim mešavinom navedenih semenki - da napravim retku smesu, ali s obzirom na ukus koji vrlo prija nepcima, gusta smesa je zamenila retku.
Ukoliko postite ili ste vegan, iz recepta eliminišite parmezan i napravite namaz po vašoj meri.
Takođe, ukoliko dodate malo više vode, možete napraviti preliv za salatu.
Imate bezbroj mogućnosti...


Sastojci:
2 kašike seckanih oraha
2 kašike oljuštenog suncokreta
2 kašike pečenog susama
2 kašike parmezana
2 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
so i biber po ukusu
voda po potrebi
1 kašičica balzamiko sirćeta
1 srednji krastavac

Dekoracija:
Seckani orasi, listovi sveže nane, kapari, balzamiko sirće, maslinovo ulje.


Priprema:
Sve sastojke stavite u blender, osim  krastavca. Sipajte malo vode i blendirajte uz povremeno dodavanje vode.
Vodu sipajte dok ne dobijete željenu gustinu.
Iseckajte krastavac na sitnije kockice i sjedinite sa smesom koju ste dobili.
Dekorišite navedenim sastojcima.
Ukus je više od očekivanog.
Biber, orasi i beli luk su dobitna kombinacija.
Krastavac daje osvežavajuću notu.
Susam i suncokret pored oraha, ovoj salati/namazu daju kremastu strukturu.


Po meni uz ovu kombinaciju ide sveža mirođija.
Mislim da bi joj ona dala još posebniju notu, ali nisam je imala.
Pata u svom receptu napominje da se kiselo mlek može zameniti vodom i sirćetom, ali s obzirom da volim da eksperimentišem, odlučila sam se za ovakvu kombinaciju.


Gust, kao pašteta ili namaz, pogodan je za razne zalogaje i zalogajčiće.
Napravila sam za rođendan i oduševila goste.




2 comments:

  1. odlična varijanta. I ja obožavam semenje. Ja ću sutra... kasnim, kasnim.

    ReplyDelete