kolačići

Tuesday, June 16, 2015

Recepti & Kuvar: Gastronomad knjiga (Brkin kuvar) - nagrada za najbolji recept juna


Portal Recepti & Kuvar je za jun mesec napravio malu izmenu kada je u pitanju izbor najboljeg recepta meseca.
Svi zaiteresovani treba da daju odgovarajući odgovor na zadatu temu -uštipci.
Naravno, sva pravila koja su važila u prethodnim mesecima, važe i sada: kreativnost, inovativnost, način prezentacije...
Autor najboljeg recepta, dobiće Brkin kuvar.


Ne propustite ovu priliku i osvojite ovaj sjajan kuvar.
Pravila i način ocenjivanja možete pogledati OVDE.

Budite maštoviti i pokažite vaša klinarska umeća.

Kao član žirija, ne učestvujem u nagradnom konkursu, ali vam zato dajem ideju.


Kod nas se uštipci pripremaju malo drugačije nego u Hrvatskoj.
Često boravim u Hrvatskoj, ali sa njihovim uštipcima, tačnije, fritulama, srela sam se prošle godine.
Tada sam ih prvi put i jela i pripremala.
Recepti se razlikuju od regije do regije, a ja sam se odlučila za Istarske fritule.

Neophodni sastojci:
300 g brašna
200 g čvrstog jogurta ili kiselog mleka
2 jajeta
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
1/2 narendane kore narandže
2 kašike ruma (ili nekog drugog alkoholnog pića)
1 šaka suvog grožđa (po želji)

po potrebi ulje za prženje

Za posipanje:
po potrebi šećer u prahu i vanilin šećer

Priprema:
Izmešajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte sve ostale sastojke i umutite. Možete koristiti električni mikser ili ručnu mutilicu.

Fritule pržite u dubokom i vrelom ulju.

Ja sam ih pekla u fritezi, a koristila sam palmino ulje.
Gotove fritule stavljajte na kuhinjske ubruse kako bi se ocedio višak masnoće.
Potom ih pospite mešavinom šećera u prahu i vanile.

Za oblikovanje fritula, koristite dve kašike koje ste prethodno umočili u vrelo ulje.
U tom slučaju će hrvatski uštipci imati lepši oblik.
Loptice - fritule se tokom prženja same okreću.
Ukoliko ne budete dobili pravilan oblik, ništa strašno, vaša delicija će biti podjednako ukusna, u svakom slučaju.

*S obzirom da suvo grožđe ne vole svi, u pola sam stavila, u pola ne.
*Fritule su još ukusnije kada se u smesu doda i jedna narendana jabuka.
*Alkohol se dodaje kako bi fritule tokom prženja upile manje ulja, ali i zbog arome.

Na ovaj način, možete pripremiti i slane uštipke.
Možete dodati začinsko bilje, povrće, sir...
Naravno, u tom slučaju eliminišite slatke sastojke, tj. zamenite ih slanim.

Na fotografijama možete videti postupak pripreme.
Kompoziciju, izražavanje kreativnosti kroz fotografije, ovog puta prepuštam vama.
Srećno!





No comments:

Post a Comment