kolačići

Friday, June 19, 2015

Bezglutenska voćna kaša



Osobe intolerantne na gluten ne smeju u svojoj ishrani koristiti namirnice koje u sebi sadrže makar minimalnu količinu glutena.
Gluten je belančevina koja se nalazi u žitaricama.
Žitarice koje ne sadrže gluten i koje se mogu naći na našim prostorima su: pirinač, kukuruz, kinoa, amarant, heljda, proso kao i ovas.
Stručnjaci često savetuju da osobe koje boluju od celijakije treba da izbegavaju ovas jer se on gotovo uvek gaji u blizini pšenice, pa je samim tim i kontaminiran glutenom.
Sve bezglutenske žitarice moraju biti iz kontrolisane proizvodnje.
Bez obzira što se heljda najčešće svrstava u žitarice zbog svoje hranljive vrednosti, ona zapravo nije žitarica već seme biljke Fagopyrum esculentum.
Heljda botanički pripada kategoriji zeljastog povrća.
Osobe alergične na gluten su često intolerantne i na laktozu, pa im se preporučuje upotreba mlečnih proizvoda bez laktoze.


Za pripremu ove kaše možete koristiti i neke druge žitarice, pored navedenih, kao i kravlje mleko ukoliko niste intolerantni na gluten i laktozu.


Sastojci:
30 g mlevenog prosa
30 g heljde
40 g pirinča
4 dl mleka (bademovog, orahovog, sojinog...)
150 g crvenog voća
1/2 kašičice cimeta
komadić vanile
1 kašika meda

Dekoracija:
voćni prelivi i sveže ili zamrznuto voće po izboru



Priprema:
Navedene žitarice sipati u šerpu, preliti mlekom i kuvati na nižoj temperaturi 15-20 minuta.
Dodati voće, cimet i vanilu.
Kuvati još oko 5 minuta.
Kašu hladiti mešanjem.
Kada postane mlaka, dodati med i mešati dok se on ne otopi.
Sipati u činijice i služiti ili mlaku ili ohlađenu.

Navedena količina je dovoljna za dve porcije.


Ukoliko niste u mogućnosti da sameljete proso, koristite cela zrna, ali u tom slučaju prvo stavite proso da se malo prokuva.
Proso možete samleti u mlinu za kafu ili štapnim mikserom.
Na isti načun, kašu možete pripremiti sa nekim drugim svežim ili suvim voćem. Takođe, možete dodati i čokoladu.
Umesto meda možete koristiti bilo koji drugi zaslađivač.
Mleko od orašastih plodova možete napraviti u kućnim uslovima.
Sve je to stvar ukusa i stvar izbora.


Kaša pripremljena po ovom receptu je posna.

No comments:

Post a Comment