kolačići

Wednesday, May 13, 2015

Čokoladna torta



Ili bi trebalo da se zove Kumkvat torta?!
Kako god, u torti su glavni sastojci čokolada i kumkvat.
Tortu sam pravila bez recepta. Tačnije, recept sam sama osmislila.
Nije komplikovana za izradu, a vrlo je ukusna.


Sastojci za biskvit:
3 jajeta;
5 kašika šećera;
3 kašike mlevenih oraha;
2 kašike brašna;
1 kašika kakaoa;
3 kašike rendane čokolade.

Sastojci za preliv:
100 g kumkvata;
1 kašika šećera;
1 kesiva vanilin šećera.

Sastojci za posipanje:
50 g seckanih oraha

Sastojci za fil:
4 jajeta;
200 g šećera;
150 g čokolade;
100 g maslaca;
3 dl slatke pavlake;
10 g želatina.

Dekoracija (po želji):
čokoladna glazura, lomljena čokolada, šlag, komadi kumkvata...


Priprema biskvita:
Umutiti cela jaja sa šećerom. Mutiti dok se šećer ne otopi. Sjediniti sve suve sastojke i lagano ih umešati u jaja.
Modlu prečnika oko 22 cm premazati maslacem, posuti brašnom i sipati biskvit.
Peći 20-25 minuta u zagrejanoj rerni na 150 stepeni. Prohlađen biskvit izvaditi iz modle.


Priprema preliva:
Opran kumkvat izblendirati, sipati u šerpicu, dodati šećere i kuvati oko 5 minuta.


Priprema fila:
Jaja i šećer penasto umutiti. Kuvati na pari. Kada smesa počne da se zgušnjava, dodati čokoladu i kuvati dok se ona ne otopi.
U vruć fil dodati maslac iseckan na kockice i mešati dok se on ne otopi.

Želatin preliti sa 5 kašika vode. Ostaviti da odstoji 10-tak minuta. Potom ga otopiti na ringli, na nižoj temperaturi.

Slatku pavlaku delimično umutiti (ne treba da bude čvrsta već kremasto retka), pa umešati otopljen želatin.


Filovanje:
Modlu obložiti providnom folijom i vratiti biskvit.
Mlak biskvit preliti sosom od kumkvata i posuti seckanim orasima.
Sipati 1/3 čokoladnog fila.
U ostatak čokoladnog fila, umešati 1/2 količine slatke pavlake.
Polovinu ovog fila sipati na tortu.
U ostatak fila, umešati preostalu slatku pavlaku.
Sipati preko prethodnog fila i poravnati.


Tortu držati par sati u frižideru dok se ne stegne.
Staviti je na tacnu i dekorisati po želji.


*Ja sam je prelila čokoladnom glazurom, posula lomljenom čokoladom, dodala malo šlaga i komade kumkvata.
*Na preseku se ne vide najbolje slojevi filova iz razloga što sam sekla nedovoljno ohlađenu tortu ;)



No comments:

Post a Comment