kolačići

Monday, April 27, 2015

Finalni dan na Beogradskom festivalu slatkiša


Poslednji dan Beogradskog festivala slatkiša propraćen je finalnim takmičenjem najboljih restorana i hotela u izradi poslastica od nepoznatih sastojaka, Black Box kategorija.
Finalisti su bili:
Restoran Grafičar;
Hotel Radisson Blu Old Mill Hotel Belgrade i 
Hotel Tulip Inn Putnik Belgrade.

Prvo mesto je osvojio Hotel Radisson Blu, drugo mesto Hotel Tulip Inn, a treće mesto pripalo je restoranu Grafičar.
Martin Chiffers je bio oduševljen poslasticom koju je pripremila pobednička ekipa, a posebno mu se dopao nitrogen ice cream, sladoled pripremljen uz pomoć tečnog azota (oblast molekularne gastronomije).

Nisam uspela da ispratim sve učesnike Black Box takmičenja.
Pratila sam predstavnike hotela Tulip Inn i probala njihove poslastice.
Kako je tekla priprema takmičarskih đakonija, možete videti na fotografijama.






Članovi ekipe:

(Aleksandar Đurić, Executive Chef)


Potom je usledilo ocenjivanje od strane stručnog žirija koji su činili Gary Filbey  i Martin Chiffers.









Aleksandar je pažljivo slušao savete žirija.
Aleksandar Đurić nije po profesiji poslastičar već kuvar.
Ovo je bilo njegovo prvo takmičenje.
Kaže da je imao neverovatnu tremu, posebno tokom prvog dana takmičenja. Nije očekivao da će ući u finale.
Tokom prethodnog dana sa svojom ekipom, pripremio sjajne poslastice - lepo dekorisane i kvalitetne praline i tortice (nisam imala priliku da ih vidim uživo, ali pokazao mi je fotografije).

Većina prisutnih je sa nestrpljem čekala da žiri završi sa ocenjivanjem kako bi bila u mogućnosti da degustira takmičarske "radove".

A ja sam fotografisala ono što je ostalo. Prethodno sam "doradila" dekoraciju - dodala malinu na kolačić i drugačije postavila komadić kruške.


Kada je žiri završio sa ocenjivanjem, predstavnik hotela Tulip Inn, Aleksandar Đurić, podelio je posetiocima ostatak slatkiša.



Bilo je raznih komentara - neko je imao primedbu, neko pohvalu. Meni se poslastica dopala. Naravno, skoro svaki kolač dobija pravi ukus nakon što se malo "odmori", posebno kada su u pitanju kombinacije biskvita i museva.
Većina ljudi greši što misli da torte i kolače treba jesti što svežije,
Balans ukusa se postiže stajanjem.

Prošao je i treći, poslednji dan, prvog Beogradskog festivala slatkiša.
Oni koji nisu bili u mogućnosti da ga posete, propustili su dosta.
Toliko svetskih i naših stručnjaka na jednom mestu. 
Saveti, sugestije, ideje, inovacije... Inspiracija...
Čestitam svim učesnicima, a posebno pobednicima. 
Verujem da će ovo iskustvo biti od velikog značaja za dalji razvoj njihovih karijera u poslastičarskom svetu.

Na kraju dana, nakon proglašenja pobednika, Peđa Filipović - organizator festivala  zahvalio se svima koji su ga podržali u realizaciji ovog projekta.
Prvi festival je uspešno završen, probili smo led, rekao je Peđa.

No comments:

Post a Comment