kolačići

Saturday, March 14, 2015

Celerovo novo odelo


Sasvim slučajno napravih ovo jelo-i zaista mi se dopao ukus.
Ništa komplivano-vrlo jednostavno i brzo (što je skoro najbitnije).
Kako je moj blog juče slavio 1. rođendan, odlučila sam nekoga da darujem i došla na ideju da to bude osoba koja će prva dati tačan odgovor na pitanje: šta je to u žutom tanjiru.
Postavila sam sebe u ulogu neutralnog posmatrača i nekoliko stvari mi je palo na pamet: krompir, celer, paškanat, koren peršuna... Ali, nisam svakako mogla biti realna jer znam šta je kao i koje namirnice inače koristim.
Mislim da se po fotografijama vidi da nije u pitanju meso (postavila sam više fotografija kako bih bolje dočarala izgled).
Takođe, vidi se da je namirnica bele, krem, boje...
I eto, Lula je pogodila i osvojila nagradicu ;).
A evo i recepta.


Neophodni sastojci:
500 g celera (koren);
50 ml ulja po izboru (okvirno jer ga nisam merila);
susam i prezle po želji i ukusu;
morska so i biber po ukusu.


Priprema:
Celer očistiti i iseći na kocke približnih dimenzija 2*2 cm. Kuvati ga na pari ili u malo vode na visokoj temperaturi uz povremeno mešanje. Dovoljno je da se celer kuva oko 4-5 minuta (možda i kraće).
Dok se celer kuva, pripremiti celerovo odelo:
Na ulju propržiti prezle i susam na nižoj temperaturi uz povremeno mešanje-dok prezle blago ne porumene.
Ocediti višak tečnosti iz celera (ukoliko je ima) sipati ga u "odelo" (u mešavinu prezli i susama), izmešati i posuti morskom solju i biberom.

Ništa komplikovano, zar ne?
A vrlo ukusno za ljubitelje celera ;)
Da ne zaboravim, ovo jelo je posno, vegansko i vegetarijansko-3u1 ;).


Umesto prezli, možete koristiti pšenične klice-u tom slučaju nije neophodno ulje (susam i klice pecite na suvom tiganju)
Kako ko voli-stvar ukusa ;)


4 comments:

  1. Super izgleda! Mislila sam da je pohovan celer, a ovako je još bolje i zdravije. ♥ Ova tvoja varijanta mi se dopada, probaću i tako.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, retko pohujem, a mislim da bi sa klicama bilo još bolje ;)

      Delete
  2. Uvek sam bila u dilemi sta da radim sa celerom, hvala na ideji! Izgleda odlično! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu-hvala ;). Evo još jedan recept: http://domacicazavas.blogspot.com/2014/10/patin-15-ti-na-moj-nacin-posna-varijanta.html

      Delete