kolačići

Tuesday, February 17, 2015

Rižoto od heljde (Heljdoto)

Možda ovo nije najpravilniji naziv, ali ne marim.
Bitno je da znate o čemu se  radi ;)
Pravi rižoto se pravi od pirinča, a u ovom receptu je heljda preuzela njegovu ulogu. Mogao bi se zvati i Heljdoto ;).
Ukoliko niste iskusni u pripremanju heljde, evo jednog predloga.


Neophodni sastojci:
2 kašike ulja po izboru;
1 struk mladog luka;
1 šargarepa;
1 šaka graška;
1 šaka kukuruza šećerca;
4 pečurke po izboru (ja sam koristila suve vrganje koje sam prethodno potopila u vodu, 1 rukohvat);
po ukusu: so i biber;
100 g tostirane heljde;
po prstohvat sledećih začina: muskatni oraščić, korijander, kurkuma, origano, bosiljak;
1 šaka svežeg peršunovog lista.


Priprema:
heljdu preliti sa 3 dl vode, dodati prstohvat soli, bibera kao i sve ostale navedene začine u toj količini., pa kuvati 10-tak minuta na nižoj temperaturi u poklopljenoj šerpici. Nakon 10 minuta isključiti ringlu, a šerpicu ostaviti na ringli kako bi se sva tečnost upila.
Mladi luk sitno iseckati i propržiti par minuta na vrelom ulju, zatim dodati seckanu šargarepu, pečurke, kukuruz i grašak. Dinstati uz povremeno dodavanje vode, po potrebi, 10-tak minuta.
Sjediniti povrće sa heljdom.
Uz ovaj rižoto možete dodati još neko bareno ili dinstano povrće po izboru. Ja sam imala bebi šargarepe koje sam prodinstala i služila uz ovako pripremljenu heljdu.
Prilikom služenja, posuti peršunovim listom.


Kada je u pitanju upotreba začina, kombinujte one koje volite.
P.S. Posno jelo.

No comments:

Post a Comment