kolačići

Wednesday, February 11, 2015

Kikiriki šnite

Kikiriki više volim u slanim nego u slatkim  kombinacijama. Evo jednog slatkog spoja koji mi se dopada.
Ukoliko pripremate posne kolače, mrsne sastojke zamenite posnim.
Šlag u prahu ne morate stavljati, dodajte još 2-3 kašike keksa.


Neophodni sastojci:
150 g šećera
1 dl vode
100 g margarina ili maslaca
10 g vanilin šećera
100 g mlevenog kikirikija
2 kašike šlaga u prahu
200 g mlevenog keksa

Neophodni sastojci za završnicu:
70 g čokolade
2 kašike vode
1 ravna kašika margarina ili maslaca
50 g krupno mlevenog kikirikija


Priprema:
Šećer karamelizujte na nižoj temperaturi. Kada postane braon, karamelizovan, sipajte polako vodu, vodite računa da se ne ispečete.
Kuvajte smesu dok se šećer ne otopi, oko 5 minuta, pa dodajte vanilin šećer i margarin. Sklonite sa ringle i mešajte dok se margarin (maslac) ne otopi. Dodajte kikiriki. Kada se smesa skroz ohladi, dodajte keks i šlag.
Smesu stavite u frižider da se ohladi i stegne. Ukoliko vam se učini da je smesa meka, dodajte još malo keksa.
Oblikujte na tacni ili u kalupu pravougaonik dimenzija 10*21 cm. Ostavite da odstoji u frižideru ili zamrzivaču dok se ne stegne, a onda isecite komade dimenzija 2*3 cm. Prilikom sečenja, vodite računa da vam se kolači ne odvoje previše, dovoljno je onoliko koliko treba nožu da prođe između redova prilikom sečenja.
Kolače prelijte čokoladnom glazurom koju ćete pripremiti tako što ćete čokoladu istopiti sa vodom, pa ćete dodati margarin (maslac) i mešati dok se on ne otopi.
Pospite ih kikirikijem.
Kada se glazura stegne, kikiriki šnite su spremne za upotrebu.


Recept šaljem Nataši,  autoru bloga Kolaci.biz, kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je  za mesec februar 2015. godine. Aktuelna tema je keks.

Koristila sam mlevenu plazmu, ali može i bilo koji drugi keks.

2 comments:

  1. Jako lepi sitni kolači, kojih nikad dosta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Vrlo su jednostavni, a ukusni. U trenutku sam osmislila recept ;)

      Delete